Športové aktuality
2 min. čítania

Počas návštevy Národného cintorína v Martine si prezident SR Andrej Kiska pozrel aj Národný pamätník olympionikov

(sou, TASR)
Prezident SR Andrej Kiska (druhý zľava) pri návšteve Národného pamätníka olympionikov.
Foto
MESTO MARTIN

MARTIN/BRATISLAVA (SOV, tasr) – Prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska minulý týždeň navštívil mesto Martin. Na Národnom cintoríne v Martine si uctil pamiatku významného publicistu a štátnika, prvého slovenského predsedu vlády Československej republiky v rokoch 1935 až 1938 Milana Hodžu.

Prítomnosť na pietnom mieste využil prezident SR Andrej Kiska v sprievode primátora mesta Andreja Hrnčiara aj na návštevu Národného cintorína olympionikov, ktorý vznikol z iniciatívy Slovenského olympijského výboru (SOV) a je od 16. októbra 2014 tiež umiestnený na Národnom cintoríne v Martine. Náštevníci si na tomto mieste môžu pripomenúť významných slovenských olympionikov zo Slovenska a vyjadriť im svoju úctu. Hlava štátu sa zoznámila s filozofiou pamätníka, na ktorom sú síce umiestnené len tabuľky s menami a medailovými úspechmi tých športovcov zo Slovenska, ktorí už nie sú medzi nami, ale pamätník je zasvätený všetkým našim zosnulým olympionikom, nielen medailistom.

Návšteva Andreja Kisku v Martine sa odohrala 23. júna – v tento deň sa každoročne oslavuje celosvetový Olympijský deň. Zhodou okolností v rovnaký deň vyvrcholila v Bratislave olympijské Štafeta Rio 2016. Tento projekt pripravil Slovenský olympijský výbor a hlava štátu nad ním prevzala záštitu.

Prezident SR Andrej Kiska sa o necelý mesiac zíde s veľkou časťou slovenskej olympijskej výpravy, ktorá nás od 5. do 21. augusta bude reprezentovať na Hrách XXXI. olympiády v Riu de Janeiro. Členovia slovenskej výpravy zložia 23. júla na Bratislavskom hrade do jeho rúk slávnostný sľub pred odchodom do Ria. Popoludní po sľube SOV usporiada autogramiádu s našimi olympionikmi na Magio pláži na Tyršovom návreží v Bratislave.

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV