Športové aktuality
6 min. čítania

Atlétka Tereza Nemcová: Nemá to byť jednoduché, to by sme boli majstri sveta všetci

Profile picture for user Krsko
Stanislav
Krško
Tereza Nemcová.
Foto
Archív TN

Tereza Nemcová skúšala tanec aj viacboj, nakoniec zakotvila pri atletike a trénerkách Velďákových. Fyzický tréning je dôležitý, ale keď príde na lámanie chleba, tvorí len polovicu úspechu, hovorí finalistka grantového programu Nadácie SOŠV Ukáž sa! Snaží sa preto trénovať nielen svoje telo, dbá aj na správnu stravu, regeneráciu a mentálnu prípravu.

K atletike sa dostala cez viacboj

Šport bol súčasťou jej života už odmalička, za čo vďačí predovšetkým rodičom. K atletike sa dostala v prvom ročníku na základnej škole, keď sa prihlásila na atletický krúžok. Venovala sa na ňom však prevažne viacbojom všestrannosti. Teraz sa sústredí na šprint na 100 a 200 metrov, ale podľa jej slov sa stále len hľadá. „Svoju letnú sezónu som tento rok ukončila prvým behom na 400 metrov, ktorý mi tak nejako učaroval, takže sa mu plánujem ďalej venovať asi najviac,“ hovorí mladá atlétka z Rimavskej Soboty.

„U mňa to bolo veľmi spontánne a nemala som žiadne očakávania. Nakoniec som sa dostala až do finále a vďaka nemu mám teraz aspoň o čosi jednoduchšiu cestu za svojimi snami. Je to projekt s veľmi dobrým cieľom, dať priestor na rozvoj mladých talentov. Naozaj skvelý zámer. Začínam pracovať na tom, aby som dokázala, že sa to dá. Že sa dá uspieť aj s náročnými podmienkami a aby som dokázala, že na mojej ceste mi Ukáž sa! otvorilo dvere možností.“  - Tereza Nemcová o projekte Ukáž sa!

 

Tereza Nemcová skúšala tanec aj viacboj, nakoniec zakotvila pri atletike a trénerkách Velďákových.
Tereza Nemcová skúšala tanec aj viacboj, nakoniec zakotvila pri atletike a trénerkách Velďákových.
Foto
Archív TN

Výnimočné trénerky si nevie vynachváliť

Pred rokom sa rozhodla, že sa bude venovať výhradne atletike. Spoznala sesterské duo tréneriek Velďákových, pod ktorými momentálne trénuje. Trénuje prostredníctvom online tréningového plánu, pretože cestovať každý deň do Košíc za trénerkami je pre ňu finančne i časovo náročné.  „Neviem čo si pod pojmom výnimočný človek predstavíte vy, ale ja si predstavím svoje trénerky. Naše stretnutie vnímam doslova ako svetlo na konci tunela. Janka s Dankou sú bezpochyby tie najmilšie osoby, aké som kedy vo svojom živote mala možnosť spoznať. Pre nich práca s deťmi nie je prácou. Ich prístup je jedinečný, sú pre vás nonstop k dispozícií, nekričia ako ostatní tréneri, s ktorými som mala dočinenia a dávajú vám príležitosť osobnostne rásť. Som im nesmierne vďačná a verím, že im to dokážem aj svojimi výsledkami,“ dodáva športovkyňa, ktorá sa zakrátko pod novým vedením prebojovala na majstrovstvá Slovenska dorastencov a dorasteniek 2021.

„Atletika má úplne pohltila. Ľudia, ktorí si to nevyskúšali, nevedia, ale základom pre moje dni je bolesť. Tá hnusná, nechutná bolesť, ktorú prekonávam pri ťažkých tréningoch, sa pre mňa stala, koniec koncov, niečím, na čo sa každý deň teším úplne najviac. Možnosť posúvať svoje hranice, dostávať svoje telo i myseľ do stavov, ktoré som nikdy predtým nezažila. Je to pre mňa ako droga. Uhasenie tejto túhy je dôvod, prečo sa atletike venujem. Milujem ju.“ – Tereza Nemcová o atletike

Výsledky prídu časom

Za najväčší úspech zatiaľ považuje titul majsterky Slovenska v halovom viacboji v roku 2019. „Od môjho nástupu do klubu pomaly rastiem a výsledky prídu časom, keď na ne budem pripravená,“ dodáva Nemcová. Rada by bola aj súčasťou reprezentácie Slovenska na Európskom olympijskom festivale mládeže (EYOF), ktorý sa bude konať budúci rok v Banskej Bystrici.

Jej najväčší sen je účasť pod piatimi kruhmi. „Veľké slová dievčaťa z malého mesta, ale viem, že olympiáda niekde, zatiaľ v nedohľadne, čaká aj na mňa. A tejto túžby sa nemienim vzdať, až kým to nedokážem.“

Mnoho mojich rovesníkov funguje na individuálnom študijnom pláne, ja však takúto možnosť zatiaľ nemám. Lenže ono to jednoduché ani nemá byť, všetci by sme potom boli majstri sveta. Viem, že vzdelanie je dôležité, ale na prvom mieste mám šport, preto si naň nájdem vždy čas. Výhodu majú aj ľudia na športových školách, tým môžem len ticho závidieť, nuž ale nie je to o tom, čo sa vám stane, ale o tom, čo s tým hodláte urobiť. Dá sa to zvládnuť, celé to stojí na organizácii a plánovaní času.“ – Tereza Nemcová o zvládaní školských povinností

Nie je to len o „fyzičke”

„Fyzický tréning je dôležitý, ale keď príde na lámanie chleba, tvorí len polovicu úspechu,” hovorí atlétka, ktorá v minulosti aktívne tancovala. Svojmu telu venuje oveľa viac času na rozvoj nielen fyzických, ale aj psychických síl. „Snažím sa nadobudnúť zdravý vzťah s jedlom, strava totiž zohráva obrovskú rolu. Dbám na dostatočný spánok, pitný režim a regeneráciu. Jedným z mojich cieľov je aj zlepšenie flexibility, preto každý deň robím strečing. Jeden deň do týždňa sa venujem aj joge, kde sa učím pracovať s dychom a sústredením. Okrem toho pracujem aj na mentálnom nastavení,“ vymenúva finalistka projektu Ukáž sa 2021.

V Ukáž sa! chcela byť inšpiráciou

V grantovom programe Nadácie SOŠV mali súťažiaci za úlohu prezentovať seba a svoj šport na sociálnej sieti Instagram. „Ukáž sa! mi umožnilo zdieľať svoju motiváciu, byť inšpiráciou aj pre iných ľudí a zároveň rozvíjať svoju kreativitu. Najväčšou výzvou bola asi dokumentácia, natáčanie a fotenie. Väčšinou som vytiahla svojho brata, alebo kamarátky, aby ma išli natočiť. Alebo som sa spoľahla na starú dobrú samospúšť. Veľmi ma bavilo plánovanie celého priebehu a celkovo môjho profilu,“ spomína na súťaženie Tereza.

Grant investovala do kvalitnej prípravy

Celkových víťazov Ukáž sa! na základe ich práce na sociálnych sieťach určila verejnosť v internetovom hlasovaní. Tereza Nemcová získala v hlasovaní 1436 hlasov a finančný grant vo výške 1 200 eur. „Peniažky, ktoré som vyhrala, som investovala do skvalitnenia mojej prípravy. Kúpila som si mnoho tréningových pomôcok – od prekážok až po kuželky. Kúpila som si nové tretry, ako aj tréningové tenisky, stacionárny bicykel na nepriaznivé počasie a tiež pomôcky na regeneráciu,“ dodáva na záver.

Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV