Športové aktuality
3 min. čítania

Jurajovi Slafkovskému a Pavlovi Regendovi sa splnilo veľké želanie

Juraj Slafkovský (vľavo) z Montrealu Canadiens a Jake Muzzin z Toronta Maple Leafs počas zápasu zámorskej NHL 12. októbra 2022 v Montreale.
Foto
TASR/AP

Bronzoví olympijskí medailisti Juraj Slafkovský a Pavol Regenda majú za sebou debut v NHL. Ich parťák z olympijského Pekingu Šimon Nemec napokon do hry v drese New Jersey nezasiahol a klub hokejovej NHL ho poslal v rámci hry s platovým stropom na farmu do tímu Utica Comets.

V Montreale sa pred zápasom medzi Canadiens a Torontom Maple Leafs (4:3) upierala všetka pozornosť na Juraja Slafkovského.

Chce na sebe pracovať

„O týchto chvíľach som dlho sníval. Splnilo sa mi moje veľké želanie,“ rozplýval sa podľa webu NHL bezprostredne po zápase Juraj Slafkovský. „Moje pocity umocňuje aj naše víťazstvo.“

Na ľade pri výhre 4:3 nad Torontom strávil 10 minút a 34 sekúnd, za ten čas vystrelil raz na bránku, uštedril súperovi jeden bodyček a zblokoval jednu strelu.

„Musím na sebe ešte pracovať. Dojmy sú dobré, ale môže a musí to byť ešte lepšie. Pri povzbudzovaní fanúšikov v závere zápasu mi naskočila až husia koža,“ priznal košický rodák.

Vo veku 18 rokov, šesť mesiacov a dva dni sa stal historicky najmladším hráčom robiacim prvé hokejové kroky na Slovensku, ktorý nastúpil na zápas NHL. O mesiac a pol prekonal rekord Mariána Gáboríka. Najmladším slovenským rodákom so štartom v NHL však zostáva naďalej Stan Mikita. Legenda Chicaga bola pri premiére o 5 dní mladšia ako Slafkovský. Mikita sa narodil na Liptove, prvé hokejové kroky však robil v zámorí.

Slafkovského debut v NHL sledoval aj Richard Zedník

Na zápase v Bell Centre nechýbal ani Richard Zedník. Bývalý reprezentant a olympionik hral v minulosti aj za Montreal. Ako Slafkovského krajan aj on pútal pozornosť.

„Juraj už v mladom veku dosiahol niečo výnimočné. Ako sedemnásťročný patril k najlepším hráčom na majstrovstvách sveta a zimných olympijských hrách. Fanúšikovia na Slovensku budú určite každé ráno sledovať, ako si viedol, aké mal štatistiky. Všetci mu želajú, aby mal čo najlepšiu kariéru. Je veľkou nádejou slovenského hokeja a skvelým chalanom,“ povedal na adresu mladého 18-ročného útočníka Richard Zedník.

Zápas číslo dva čaká na Montreal v noci z piatka na sobotu slovenského času, keď sa predstaví v Detroite.

Vyvrcholenie hollywoodskeho príbehu Pavla Regendu

Od olympijského turnaja v Pekingu napísal Pavol Regenda doslova hollywoodsky príbeh, ktorý sa skončil jeho debutom v NHL. V drese Anaheimu vykorčuľoval na ľad v zápase proti Seattle, ktorý Ducks vyhrali 5:4 po predĺžení. Stal sa siedmym hokejistom, ktorý zo slovenskej Tipos extraligy vykorčuľoval rovno na ľad NHL.

Ešte pred stretnutím absolvoval nováčikovské kolo, na ľad sa dostal zo všetkých hráčov ako prvý a predstavil sa fanúšikom.

Od prvej minúty na ľade bol aktívny, snažil sa napádať súperov. Napokon odohral vyše desať minút.

Podujatia a športovci
paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV