Športové aktuality
4 min. čítania

Juraj Slafkovský opäť vymazal z historických análov Gáboríka

Juraj Slafkovský oslavuje prvý gól v NHL.
Foto
TASR/AP

Slovenský hokejista Juraj Slafkovský si otvoril strelecký účet v NHL. Svojím premiérovým gólom v súťaži pomohol Montrealu k triumfu nad Arizonou 6:2, keď v 29. minúte zvýšil na 4:0 pre domácich. Od takmer 21-tisíc divákov v Bell Centre dostal potlesk v stoji a diváci dlho skandovali jeho meno.

Vo veku 18 rokov a 204 dní sa Juraj Slafkovský, ktorý bol tento rok ambasádorom programu Nadácie Slovenského olympijského a športového výboru Ukáž sa, stal najmladším Slovákom, ktorý skóroval v NHL, prekonal rekord Mariána Gáboríka z dresu Minnesoty (18 rokov, 235 dní).

Najvyššie draftovaný hráč tohtoročného draftu si v piatom vystúpení pripísal prvý bod v profiligovej kariére. Odohral 14:26 minúty, na konte mal aj jeden plusový bod, dve trestné minúty, tri strely na bránku a jeden bodyček. Presadil sa strelou zápästím po tom, ako získal puk v súperovej tretine.

„Ani sa nepamätám, ako som skóroval. Išiel som rovno oslavovať, lebo to je tá najlepšia vec na strelenom góle. Viac som sa sústredil na oslavu než na spôsob, akým som dal gól,“ povedal na webe nhl.com Slafkovský, ktorý sa po svojom zásahu dočkal v domovskej aréne Montrealu potlesku v stoji: „Je tu to najlepšie obecenstvo a po mojom prvom góle v NHL som si nemohol priať krajšiu odmenu. Je to úžasné.“

Juraj Slafkovský si pochvaľuje spoluprácu s Xhekajom

Slafkovského chvíľa prišla v 29. minúte duelu. Robustný slovenský krídelník najskôr absorboval pri prechode do útočného pásma tvrdý zákrok od Josha Browna. Obrancu Coyotes následne v rohu odzbrojil dôrazný Arber Xhekaj, k puku sa dostal Slafkovský, ktorý sa uvoľnil rýchlou protismernou sťahovačkou na bekhend, potiahol si puk až na vrchol ľavého kruhu a presnou strelou švihom na lapačkovú stranu prekonal Connora Ingrama.

Po góle vypustil Slafkovský svoje emócie a poslal aj provokačné gesto Brownovi, ktorý išiel okolo tešiaceho sa klbka hráčov Canadiens.

„Trochu sme ho s Arberom podpichli, ale boli to len emócie,“ povedal slovenský útočník pre Montreal Gazzette.

Spoluprácu s kanadským obrancom Xhekajom, synom albánskeho otca a českej matky, si slovenský útočník pochvaľuje. „Som rád, že je na našej strane,“ povedal Slafkovský na adresu nováčika, ktorý sa prezentuje tvrdou hrou a srdcia fanúšikov Canadiens si získal aj víťaznou bitkou s veteránom Zachom Kassianom.

Diváci skandovali meno Slováka

Juraj Slafkovský zdraví fanúšikov po zápase s Arizonou, v ktorom strelil svoj prvý gól v NHL
Juraj Slafkovský zdraví fanúšikov po zápase s Arizonou, v ktorom strelil svoj prvý gól v NHL.
Foto
TASR/AP

Diváci skandovali Slafkovského meno po tom, ako hlásateľ oznámil, že strelil prvý gól v kariére. Vedľa mladého Slováka sedel skúsený Brendan Gallagher, ktorý mu poradil, aby fanúšikom zamával.

„Streliť prvý gól v tejto budove je sen. Máme najlepších fanúšikov a nemohlo sa stať nič lepšie ako dať gól tu,“ povedal Slafkovský.

Radosť z gólu mladého Slováka mal aj tréner Martin St. Louis. „Som za chlapca šťastný. Na osemnásťročného mladíka, ktorý sa stal draftovou jednotkou a hrá v Montreale, je vyvíjaný veľký tlak. Páčila sa mi reakcia publika, ako oslávilo jeho prvý gól. Nečakal som však nič iné, pretože máme fantastických fanúšikov,“ povedal podľa tsn.ca St. Louis. Montreal po nevydarenej príprave začal sezónu dobre a vyhral tri z piatich duelov. Canadiens sa najbližšie predstavia opäť na domácom ľade proti Dallasu Stars v noci na nedeľu.

Slafkovský sa stal štvrtým najmladším strelcom v histórii klubu. Mladší v drese Montrealu skórovali len Mario Tremblay (18 rokov, 75 dní), Jesperi Kotkaniemi (18 rokov, 118 dní) a Claude Lemieux (18 rokov, 141 dní). Slovenský krídelník sa po Edovi Jovanovskom stal len druhou draftovou jednotkou v histórii NHL, ktorá skórovala v tej istej v hale, v ktorej bola draftovaná. Jovanovského si Panthers vybrali z prvého miesta v roku 1994 v Hartforde, kde strelil 2. decembra 1995 svoj prvý gól v profilige.

Podujatia a športovci
paris

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV