Športové aktuality
4 min. čítania

King Richard je netradičný športový životopisný film

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Foto
Continental Film

Sestry Venus a Serena Williamsové patria medzi najlepšie tenistky svetovej histórie. Medzi špičku sa dostali vďaka svojmu talentu i veľkej vytrvalosti ich otca Richarda Williamsa. Ešte pred ich narodením napísal plán, podľa ktorého chcel z dvoch svojich dcér vychovať najlepšie tenistky svetovej histórie a vzory pre afroamerickú komunitu. Teraz sa tento príbeh dostáva na plátna kín. Od 18. novembra sa na Slovensku premieta pod záštitou Slovenského olympijského a športového výboru snímka King Richard.

Štyridsaťjedenročná Venus a o rok mladšia Serena vyrastali v Kalifornii. Ako to už v podobných príbehoch býva, rodina Williamsovcov nemala ľahkú východiskovú pozíciu. Cesta za úspechom bola veľmi neistá.

King Richard
Foto
Continental Film

Keď sa Richard Williams rozhodol zo svojich dcér vychovať šampiónky, len málokto ho chápal a podporoval. „Žiadate odo mňa, aby som veril, že vo vašom dome žijú dvaja Mozartovia,“ povedal mu jeden tenisový tréner pri žiadosti, aby jeho dcéry prevzal pod svoje krídla. Nepriateľské prostredie našiel nielen v tenisových kruhoch, ale aj vo svojej komunite v Comptone v južnej Kalifornii, ktorý sa preslávil vysokou kriminalitou a chudobou.

Keď mala Venus 4,5 roka, začala pod jeho vedením trénovať na polorozpadnutých verejných kurtoch v Comptone. Neskôr sa pridala aj Serena a začal sa napĺňať Richardov plán. S odstupom času však  priznal, že mali s tenisom začať o niečo neskôr a vhodnejší mu dnes prichádza vek 6 rokov. Tvrdohlavosťou mohol svoje dcéry aj zničiť a rozoštvať celú rodinu.

Napokon jeho plán stopercentne vyšiel. Silou vôle vyviedol svoje dcéry i zvyšok rodiny z Comptonu priamo na výslnie profesionálneho športu, z chudobných pomerov do sveta boháčov. Pritom celý život bojoval proti snobizmu a rasizmu.

Fanatického a vo výchove prísneho otca Williamsa vo filme stvárňuje Will Smith. Mnohí mu za výkon v hlavnej úlohe predpovedajú minimálne nomináciu na Oscara. Vo filme nie je moment, v ktorom by bol v dlhých nohaviciach. Na plátne sa pohybuje len v tenisových šortkách. V niektorých chvíľach vystupuje kontroverzne, v iných ako oddaný otec. Vášeň sa strieda s tvrdohlavosťou.

Venus a Serenu hrajú vo filme so sympatiami a šarmom Saniyya Sidneyová a Demi Singletonová, ich matku stvárnila Aunjanue Ellisová. Úlohu Richardovými rozmarnými požiadavkami permanentne podráždeného trénera Ricka Macciho dostal Jon Bernthal.

Samotný film je strhujúcou, aj keď známou športovou drámou. Rozprávanie ide po povrchu, nepúšťa sa do hľadania odpovedí na podstatné otázky. Snímka sleduje ťažké začiatky rodiny Williamsovcov. Venus a Serena chodia trénovať s otcom na špinavé kurty v Comptone, na ktoré si nosia rôzne motivačné odkazy. Richard sa pravidelne dostáva do konfliktu s chlapcami, ktorí sa snažia obťažovať jeho neplnoleté dcéry. Presvedčí prestížneho trénera Paula Cohena (Tony Goldwyn), aby dal aspoň Venus šancu a po krátkej dobe s úspechmi na kalifornských juniorských turnajoch ho s dych vyrážajúcou drzosťou vyhodí.

Neskôr sa s rodinou presťahuje na Floridu za trénerom Maccim a dievčatám zakáže účasť na juniorských turnajoch, keďže sa mu nepáči správanie sa iných rodičov na podujatiach. Zároveň zdôrazňuje dôležitosť vzdelania.

Film vrcholí debutom Venus vo veku 14 rokov na profesionálnom tenisovom okruhu na turnaji v Oaklande. Ako štrnásťročná mala vtedy na lopate Španielku Arantxu Sánchezovú-Vicariovú, ktorej podľahla napokon v troch setoch. Španielku vo filme titulujú ako svetovú jednotku, stala sa ňou však až neskôr. V čase zápasu bola v rebríčku WTA druhá. Ďalšia história príbehu rodiny Williamsovcov je už každému známa.

King Richard
Foto
Continental Film

Paradoxne, Richarda Williamsa nikto vo filme nevolá „Kráľ Richard“ a shakespearovské konotácie nie sú úplne na mieste. Venus a Serena Willimsové sú koproducentkami autorizovanej snímky, ktorá vykresľuje ich nikdy nervy nestrácajúceho otca. Film však nedáva odpoveď na otázku, aké je to žiť s niekým takto cieľavedomým, disciplinovaným a fanaticky idúcim za svojim cieľom. Neskúma zaujímavý vzťah medzi Richardom a Oracene, ktorá musí niekedy urobiť rázne rozhodnutia. Otec je takmer vždy v centre pozornosti a to aj vtedy, keď sa už príbeh odvíja predovšetkým o Venus a Serene.

Film King Richard by mal u publika napriek niektorým nedokonalostiam uspieť so svojím inšpiratívnym posolstvom. A jeho hlavná hviezda Will Smith svojim hereckým umením tomu určite dopomôže.

Tagy
paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV