Šport a olympizmus
2 min. čítania

O slovenskom športovcovi 20. storočia Ondrejovi Nepelovi vznikne film

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Ondrej Nepela „plachtí“ nad sapporským ľadom.
Foto
ARCHÍV SOŠM

O olympijskom víťazovi v krasokorčuľovaní zo Sappora 1972 a slovenskom športovcovi 20. storočia Ondrejovi Nepelovi vznikne v nasledujúcich mesiacoch film. Známe sú už aj prvé mená, ktoré sa budú na príprave snímky podieľať.

Film s pracovným názvom Nepela: Cesta za slobodou má zachytávať kritických 24 hodín v živote Ondreja Nepelu. Snímka bude podľa tlačovej správy distribútora intenzívnou osobnou drámou mladého muža.

Nadčasový životný príbeh Ondreja Nepelu

Ondrej Nepela s trénerkou Hildou Múdrou.
Ondrej Nepela s trénerkou Hildou Múdrou.
Foto
TASR - Štefan Petráš

Zachytiť by mala všetky kľúčové okamihy, ktoré divákom vysvetlia, prečo sa na zrnitých záberoch zo svetového šampionátu v krasokorčuľovaní z roku 1973 v Bratislave Ondrej neteší z titulu majstra sveta, hoci to bol jeho životný triumf.

„Dôvodom, prečo som sa rozhodol natočiť film o Ondrejovi Nepelovi, je jeho nadčasový životný príbeh vrátane odkazu, ktorý po sebe zanechal a ktorý je aktuálny aj pre ľudí 21. storočia. Je ním boj o osobnú slobodu a možnosť sebarealizácie,“ prezradil režisér a producent snímky Nepela: Cesta za slobodou Jakub Červenka.

Tvorcovia momentálne dávajú dokopy štáb i herecké obsadenie. Producenti potvrdili, že hlavnej ženskej postavy, Nepelovej trénerky Hildy Múdrej, sa zhostí slovenská herečka Jana Nagyová. Tá sa najviac preslávila úlohou kultovej princeznej Arabely.

Film s medzinárodným presahom

Predstaviteľa Ondreja Nepelu tvorcovia zatiaľ ešte len hľadajú, pričom casting už postúpil do finálnej fázy.

Kameru zverili producenti Martinovi Štrbovi, o kostýmy sa postará Katarína Štrbová Bieliková, masky bude mať na starosti Juraj Steiner.

„Chcel by som natočiť film, ktorý bude svojím presahom medzinárodne zrozumiteľný, ktorý sa neopiera o detailnú znalosť vtedajších čias, ale ktorý je vnútorne silný a svojím posolstvom má čo povedať aj ľuďom 21. storočia,“ uzatvára režisér Jakub Červenka.

Začiatok natáčania je plánovaný na koniec roka 2023 a snímka by mala prísť do kín v roku 2024.

Podujatia a športovci
Tagy
paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV