Športové aktuality
III. zimné olympijské hry mládeže v Lausanne 2020
5 min. čítania

Lausanne 2020: Historicky najúspešnejšie zimné olympijské hry mládeže

Vlajkonosičom na otváracom ceremoniáli bol skialpinista Matúš Černek (na snímke), na záverečnom niesla vlajku hokejistka Nikola Janeková, ktorá získala striebro v hokeji 3x3 a bronz na turnaji družstiev.
Foto
SOŠV - Andrej Galica

Na premiérových hrách v Innsbrucku 2012 si Petra Vlhová vybojovala zlato v slalome, o štyri roky neskôr v Lillehammeri 2016 sme sa tešili zo striebra hokejistu Sebastiána Čederleho v súťaži individuálnych hokejových zručností. V Lausanne 2020 získala monobobistka Viktória Čerňanská striebro, hokejový tím dievčat bronz. Z hokejového turnaja 3x3 miešaných tímov sme na Slovensko priviezli dve bronzové a dve strieborné medaily, tie sa však do medailovej bilancie krajín nepočítajú. V konkurencii 79 národných olympijských výborov sme tak obsadili 25. priečku.

Medailová bilancia krajín 

1. Rusko (10 – 11 – 8)
2. Švajčiarsko (10 – 6 – 8)
3. Japonsko (9 – 7 – 1)
4. Švédsko (6 – 3 – 7)
5. Rakúsko (6 – 2 – 5)
6. Južná Kórea (5 – 3 – 0)
7. Nemecko (4 – 7 – 6)
8. Nórsko (4 – 2 – 3)
9. Čína (3 – 3 – 4)
10. Francúzsko ( 2 – 5 – 5)
25. Slovensko (0 – 1 – 1) 

Medaily sú uvedené v poradí: zlato – striebro – bronz

Vo Švajčiarsku nás reprezentovalo celkovo 48 športovcov. „Môžeme byť spokojní. Pred začiatkom ZOH mládeže sme verili v zisk minimálne jednej medaily, keďže Čerňanská v monoboboch figurovala vo svetovom rebríčku na prvom mieste. Čakali sme aj ďalšie umiestnenia v najlepšej desiatke, ktoré sa našim športovcom podarilo získať,“ vyjadril sa vedúci slovenskej výpravy Boris Demeter. 

Medaily boli na dosah

V Lausanne na olympijské medaily siahali viacerí slovenskí športovci. Zjazdová lyžiarka Rebeka Jančová skončila v alpskej kombinácii na štvrtom mieste, pričom od medailovej radosti ju delili len dve stotiny sekundy. Zlatá šortrekistka z EYOF 2019 v Sarajeve Petra Rusnáková bodovala aj v nabitej svetovej konkurencii. V disciplíne na 1000 m obsadila piate a na 500 m šieste miesto. Dobrý výkon podalo aj naše duo sánkarov Vratislav Varga s Metodom Majerčákom, ktorí na dvojsedadlových saniach obsadili piatu priečku. V rovnakej disciplíne Bianka Petríková s Nikolou Trembošovou skončili siedme. Nemôžeme opomenúť ani ôsme priečky Jančovej v super-G a biatlonistky Emy Kapustovej, ako ani deviatu pozíciu skialpinistov Matúša Černeka a Laury Kovárovej. Mladých športovcov pri ich výkonoch podporovala aj úspešná biatlonistka a ambasádorka výpravy, ako aj spoločnosti TIPOS Anastasia Kuzmina.

Zjazdovú lyžiarku Rebeku Jančovú od medaily delili dve stotiny sekundy.
Zjazdovú lyžiarku Rebeku Jančovú od medaily delili dve stotiny sekundy.
Foto
SOŠV - Andrej Galica

Olympijské premiéry 

Medailisti z hokeja 3x3. Zľava bronzový Rastislav Eliáš, strieborná Nikola Janeková, strieborný Peter Repčík a bronzová Zuzana Dobiašová.
Medailisti z hokeja 3x3. Zľava bronzový Rastislav Eliáš, strieborná Nikola Janeková, strieborný Peter Repčík a bronzová Zuzana Dobiašová.
Foto
SOŠV - Andrej Galica

V Lausanne sa predstavil aj nový formát hokejového turnaja 3x3, ktorý nahradil predchádzajúce súťaže individuálnych hokejových zručností. Hral sa na tretine ľadovej plochy a prebiehali dve hry naraz. Súčasťou miešaných tímov na úrovni národných olympijských výborov boli aj deviati Slováci, štyria si z turnaja odniesli dve bronzové (Rastislav Eliáš a Zuzana Dobiašová) a dve strieborné medaily (Nikola Janeková a Peter Repčík). „Hokej troch proti trom je vyjadrením toho, čo sa očakáva od mladých športovcov. Majú nielen súťažiť na elitnej úrovni, ale aj nájsť si nových kamarátov z rôznych kútov sveta. Uvidíme, čo bude v budúcnosti, no už teraz viem, že bude prebiehať diskusia o tom, aby tieto tímy neboli miešané, ale národné,” vyjadrila sa na margo formátu členka MOV a predsedníčka koordinačnej komisie pre III. ZOH mládeže Lausanne 2020 Danka Barteková. Zaujímavosťou je, že zlaté tímy viedli (aj dievčat, aj chlapcov) boli slovenskí tréneri Igor Andrejkovič a Diana Kosová. 

Najväčšia pozornosť nielen organizátorov, ale i celého športového sveta sa však upriamovala najmä na nový šport – skialpinizmus. „Verím, že má budúcnosť aj na veľkých ZOH, všetko ale bude závisieť od rozhodnutia programovej komisie MOV,” prezradila Barteková. Ak by to vyšlo, olympijskú premiéru zažije na ZOH Milano – Cortina d’Ampezzo 2026.

Tohtoročné zimné olympijské hry mládeže sa konali v hlavnom meste olympizmu. Lausanne dokázalo, že na organizáciu multišportového podujatia pod piatimi kruhmi netreba megalomanský rozpočet. Organizátori využili športoviská v blízkom okolí, ale aj v St. Moritzi, v ktorom sa konali zimné olympijské hry pred 72 rokmi. „Máme za sebou fantastickú oslavu mládežníckeho športu. Po prvýkrát sme boli svedkami rodovo vyvážených hier. Rovnako sme mali najviac športových disciplín v rámci olympijských hier mládeže. Súťažilo sa v 81 disciplínach, v Lillehammeri to bolo 70 disciplín,” ozrejmila Barteková. Najbližšie ZOH mládeže sa uskutočnia v roku 2024 v kórejskej provincii Gangwon.

Umiestnenia Slovákov v TOP 8

striebro: Viktória Čerňanská (monoboby), Peter Repčík (ľadový hokej 3x3), Nikola Janeková (ľadový hokej 3x3)

bronz: hokejová reprezentácia hráčok do 16 rokov (hokejový turnaj družstiev), Zuzana Dobiašová (ľadový hokej 3x3), Rastislav Eliáš (ľadový hokej 3x3)

4. miesto: Rebeka Jančová (zjazdové lyžovanie - alpská kombinácia), Adam Sýkora (ľadový hokej 3x3), Ivana Látková (ľadový hokej 3x3)

5. miesto: Petra Rusnáková (šortrek 1000 m), Metod Majerčák a Vratislav Varga (dvojsedadlové sane)

6. miesto: Petra Rusnáková (šortrek 500 m)

7. miesto: Nikola Trembošová a Bianka Petríková (dvojsedadlové sane)

8. miesto: Rebeka Jančová (zjazdové lyžovanie - super G), Ema Kapustová (biatlon - šprint na 6 km)

Olympijská dedina v tvare kolosea 

Po prvý raz v histórii olympijských hier bývali športovci pod jednou strechou. Ich domovom bol novovybudovaný komplex Vortex. Ide o skutočne impozantnú budovu, ktorá je vysoká viac ako 27 metrov a tvorí ju prstencovitá konštrukcia. Zaujímavosťou je, ak by ste vo Vortexe chceli prejsť pešo z prízemia až na ôsme poschodie, museli by ste zdolať 2,9 kilometrov dlhý okruh. Vortex je moderná budova, ktorá bola vybudovaná na princípe trvalej udržateľnosti a svoje využitie nájde aj po skončení hier. Stane sa domovom pre študentov lausannskej univerzity.

Podujatia a športovci
paris

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV