Športové aktuality
3 min. čítania

Lomnický osobným rekordom 79,19 m splnil limit na olympijské hry do Tokia

(pp, atletika.sk)
Marcel Lomnický.
Foto
TASR/DUNA/MTI - Boglárka Bodnár

Kladivár Marcel Lomnický sa stal štvrtým slovenským atlétom, ktorý má istú účasť na Hrách XXXII. olympiády. Na nedeľňajšom slovenskom šampionáte v Trnave hodil v prvej sérii 79,19 m, čím si zabezpečil nielen slovenský titul, ale predovšetkým splnil olympijský limit. Účasť na olympijských hrách zaručoval výkon 77,50 m.

Lomnického výkon 79,19 m je zároveň aj jeho osobný rekord. Svoje doterajšie maximum z augusta 2014 si zlepšil o 3 cm. Na slovenskom šampionáte dominuje už od roku 2012, v nedeľu si vybojoval desiate zlato za sebou.

„Tréningy naznačovali už dávnejšie, že forma mi stúpa, a preto som si veril. Inak by som na šampionát ani nešiel. V Trnave som – ako vždy – našiel perfektné podmienky. Po vydarenej rozcvičke som to chcel mať hneď prvým pokusom z krku, aby som nemal problém s tým, že budem unavený, keďže sme súťažili len štyria,“ vysvetľoval pre web atletika.sk piaty kladivár z OH 2016 v Riu.

„Ziskom miestenky mi spadol zo srdca veľký kameň. Ešte minulý týždeň som bol na tom v renkingu dobre, ale postupne pribúdali limitári a vypadol som z tridsaťdvojky. Pre mňa dnes iná možnosť ako splnenie limitu neprichádzala do úvahy. Som rád, že sa to podarilo. Bola to otázka času, kedy mi to zaletí ďaleko, dnes všetko do seba zapadlo,“ skonštatoval Marcel Lomnický.

Zo slovenských atlétov majú istotu štartu na olympijských hrách aj Matej Tóth, Michal Morvay (obaja v chôdzi na 50 km) a Emma Zapletalová (400 m prek.). Na slovenskom šampionáte už ďalší atléti limit nepridali a budú čakať, ako sa umiestnia v rebríčku Svetovej atletiky.  

Pekné výkony predviedli prekážkarky. Na 100 m Stanislava Škvarková časom 13,11 o stotinku zlepšila vlastný rekord majstrovstiev SR z minulého roka a do zbierky pridala šiesty titul. Ostáva ešte v hre o OH, no v utorok na mítingu v Luzerne bude musieť neskutočne zabrať. “Bude to tak, ako má byť. Urobím však všetko pre to, aby sa mi to podarilo. Nič iné ako splnený limit 12,84 mi zrejme nepomôže. Cítim sa dobre, som zdravá a verím, že na to mám. Keby som neverila, tak sa o to ani nemusím pokúšať,” zdôraznila Škvarková.

O miesto v Tokiu v behu na 200 m bude do poslednej chvíle dúfať i Ján Volko, ktorý získal v dlhšom šprinte šiesty titul i 100 bonusových bodov, ale bodov za výkon (21,16) mu na konto pribudlo menej, ako očakával.

„Som veľmi sklamaný. Tento beh bol úplne katastrofálny. Vôbec neviem, prečo to takto dopadlo,” vravel rozladený Volko po pretekoch. “S takýmto výkonom by som však na OH veľa vody nenamútil. Myslel som si, že to bude lepšie, že aspoň pod 21 sekúnd sa dostanem. Drel som až do konca, ale keď som sa pozrel na časomer, nebol to príjemný pocit. Ale dobre, čo však chcem po troch týždňoch, keď som pre zranenie netrénoval? Môžem byť vôbec rád, že som mohol bežať a preteky som dokončil zdravý. Neviem, či mi toto bude stačiť na účasť na OH na dvojstovke. Skôr som realista, aj keď verím, že sa mi to nejakým zázrakom podarí.”

Šport
Tagy
paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV