Šport a olympizmus
Ženeva/Bratislava
3 min. čítania

MOV podpísal memorandum o rozšírení spolupráce s WHO

(sou, tasr)
Prezident MOV Thomas Bach a generálny riaditeľ WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus po podpise memoranda.
Foto
MOV/GREG MARTIN

Medzinárodný olympijský výbor (MOV) a Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) rozširujú vzájomnú spoluprácu. Prezident MOV Thomas Bach a šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus podpísali v sobotu v sídle WHO v Ženeve spoločné Memorandum o porozumení. Podľa tlačovej správy MOV je dohoda o spolupráci dôkazom spoločnej snahy o zdravú spoločnosť prostredníctvom športu.

V tejto súvislosti sa v správe MOV uvádza, že telesná nečinnosť je veľkým rizikovým faktorom vážnych neprenosných chorôb, ako sú cukrovka, srdcovo-cievne choroby, či obezita, ktoré si každoročne na celom svete vyžiadajú milióny obetí. WHO si v Globálnom akčnom pláne fyzických aktivít na roky 2018 -2030 stanovila cieľ o 15 percent znížiť globálny výskyt telesnej nečinnosti a dospievajúcej mládeže a u dospelých.

MOV a WHO neformálne spolupracujú od roku 1984. Súčasná celosvetová koronakríza ich kooperáciu ešte zintenzívnila a memorandum jej dalo formálny základ.

Pri tejto príležitosti Bach opäť zdôraznil význam spolupráce s WHO aj vzhľadom na organizáciu olympijských hier v Tokiu v lete 2021 a na spoločný boj proti pandémii koronavírusu. „Nový dátum konania olympijských hier je ešte ďaleko a je príliš skoro špekulovať, čo všetko bude potrebné na zaistenie bezpečnosti účastníkov. Preto pracujeme každý deň spoločne, aby sme boli pripravení na akékoľvek výzvy,” citovala Bacha agentúra SID.

Organizátori OH v Tokiu deklarovali, že pri príprave multišportového podujatia budú si osvoja všetky odporúčania WHO. "Všetci dúfame, že Tokio sa stane miestom, kde ľudstvo oslávi triumf nad ochorením COVID-19. Všetko máme vo vlastných rukách, ale nebude to jednoduché. Ak urobíme maximum, myslím si, že to je možné," povedal generálny riaditeľ WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus, ktorý vyzval na národnú jednotu a globálnu solidaritu pri boji proti ochoreniu COVID-19.

Prezident MOV Thomas Bach na margo prehĺbenia spolupráce uviedol: „V priebehu posledných mesiacov nám súčasná kríza ukázala, aký význam majú šport a fyzická aktivita pre telesné a duševné zdravie. Šport môže zachraňovať životy. V post-koronavírusovom období bude zdravia vo verejných politikách hrať oveľa významnejšiu úlohu. Tešíme sa na bližšiu spoluprácu s WHO.“

Tedros Adhanom Ghebreyesus ho doplnil: „WHO pracuje nielen na tom, aby reagovala na ochorenia, ale aj pomáha ľuďom napĺňať čo najzdravšie žitie. A o to sa presne stará toto partnerstvo. Fyzická aktivita je jeden z kľúčov k dobrému zdraviu a k blahu.“

Podujatia a športovci
Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV