Športové aktuality
4 min. čítania

Zomrel bývalý olympionik a člen výkonného výboru SOV Ľubor Štark

Bývalý olympionik a funkcionár Ľubor Štark zomrel vo veku 69 rokov.
Foto
SOŠV/ĽUBOMÍR SOUČEK

Vo veku 69 rokov náhle zomrel v pondelok 9. mája účastník kanoistických súťaží na olympijských hrách v Montreale 1976 a bývalý člen výkonného výboru Slovenského olympijského výboru Ľubor Štark. Termín poslednej rozlúčky ešte nie je známy.

Rodák z Nitry (nar. 26. januára 1953) štartoval na olympijských hrách 1976 v kajaku jednotlivcov na 1000 m. Vo finále obsadil deviate miesto, z víťazstva sa tešil velikán z NDR Rüdiger Helm.

Ľubor Štart významne pôsobil v olympijskej rodine

„Prebojovať sa do finále bolo fajn, ale mohlo to byť o niečo lepšie. Mojim jediným súperom doma boli v tom čase stopky, pretože som trénoval zväčša sám. Nemal som pri sebe trénera. S Lacom Čepčianskym som vzhľadom na jeho pracovné vyťaženie na FTVŠ UK konzultoval tréningové plány dosť často korešpondenčne, na diaľku. Jeho cenné rady mi veľmi pomáhali. No a druhým faktorom bolo, že kedysi sme po tvrdom zimnom tréningu už potom vypúšťali posilňovanie a len a len sme pádlovali. Dnes už vieme, že to tak nemôže byť a silové prvky komponujú pretekári do tréningu aj po zimnej príprave a počas sezóny,“ zaspomínal si pred vyše desaťročím Ľubor Štark na svoj olympijský štart.

V olympijskej rodine sa pohyboval aj po kariére. Najskôr bol zástupcom Slovenského zväzu rýchlostnej kanoistiky v pléne Slovenského olympijského výboru (SOV), od novembra 2004 do obdobia po olympijských hrách 2016 v Riu de Janeiro tri funkčné obdobia bol členom výkonného výboru SOV.

V jeho prvom funkčnom období bol neskôr menovaný za predsedu predstavenstva Slovenskej olympijskej marketingovej (SOM), a. s. Po znovuzvolení do VV SOV v novembri 2008 v tejto funkcii pokračoval aj v ďalšom olympijskom cykle. V lete 2009 viedol slovenskú výpravu na letnom Európskom olympijskom festivale mládeže (EYOF) v Tampere. Od novembra 2012 do konca olympijského cyklu bol predseda dozornej rady SOM, a. s.

V Karloveskej zátoke sa prepracoval na post slovenskej jednotky

Ľubora Štarka priviedol k vode ešte v útlom veku jeho otec, bývalý reprezentant Československa. Športovú kariéru začínal v Dunajčíku Bratislava, ale po skončení základnej školy prišiel do Slávie UK Bratislava, ktorej zostal verný s výnimkou ročnej vojenčiny v Dukle Trenčín. V Karloveskej zátoke sa pod trénerským vedením olympionika a vicemajstra sveta Ladislava Čepčianskeho prepracoval na post domácej kajakárskej jednotky.

Jeho kajakárskymi kolegami tam boli ďalšie známe postavy slovenskej i československej rýchlostnej kanoistiky – Ľubomír Kadnár, Pavel Blaho, Miroslav Haviar či Jindřich Wybraniec. Prvý menovaný, najstarší z tejto partie, sa prebojoval na OH 1972 v Mníchove. O štyri roky neskôr v Montreale už reprezentoval pod piatimi kruhmi Ľubor Štark.

Premiéru na vrcholnom podujatí si Ľubor Štark odkrútil ako dvadsaťročný na MS 1973 v Tampere. O dva roky neskôr na MS v Belehrade prispel k štvrtému miestu štafety kajakárov ČSSR na 4x500 m – práve vtedy bola táto disciplína v programe svetových šampionátov naposledy.

Po olympiáde Ľubor Štark s červeným diplomom absolvoval štúdium na Strojníckej fakulte SVŠT v Bratislave (individuálny študijný plán mal len pred OH, inak študoval denne). Vyštudoval odbor organizácia a riadenie priemyslových odvetví, čo mu neskôr pomáhalo pri vedení súkromnej firmy. Po niekoľkoročnej prestávke sa k rýchlostnej kanoistike vrátil ako funkcionár a rozhodca. Zo svojho obľúbeného športu sa prepracoval aj do olympijských štruktúr.

Slovenský olympijský a športový výbor vyjadruje rodine a najbližším Ľubora Štarka úprimnú sústrasť.

Posledná rozlúčka s Ľuborom Štarkom sa uskutoční v pondelok 16. mája o 9:30 v Krematóriu v Bratislave - Lamači.

Podujatia a športovci
Tagy
paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV