Šport a olympizmus
3 min. čítania

Aj keď oslovujú a motivujú desaťtisícové masy, podporu od štátu nedostali

Slovenskému športu by v súčasnom náročnom období pomohla výraznejšia iniciatíva zo strany štátu. Organizátori významných podujatí by zároveň privítali lepšie pripravené podmienky výzvy na prerozdeľovanie štátnych dotácií. Hosťom nového vydania Debát o športe bol riaditeľ ČSOB Bratislava Marathonu Jozef Pukalovič.

Spolu s bratom Petrom rozbehali pred časom Bratislavu. Na bratislavský maratón sa každoročne tešia tisícky bežcov. Aj tento rok chcelo ulicami hlavného mesta bežať viac ako 10-tisíc bežcov. Organizátori však museli pre koronavírus presunúť maratón z jarného termínu na jesenný, aj v prvú septembrovú nedeľu sa však nenaplnili ambície tisícov bežcov prekonávať svoje osobné maximá. Bratislava sa dostala do červenej zóny a masu ľudí nebolo možné vypustiť do ulíc. Aby sa zachovala kontinuita, organizačný tím pripravil aspoň pre elitných vytrvalcov majstrovstvá Slovenska v polmaratóne.

Koronakríza výrazne ovplyvnila aj ekonomiku v športovom prostredí. Z úst organizátorov bratislavského maratónu už viackrát zaznelo, aby kompetentné orgány lepšie premysleli systém podpory športových organizátorov po koronakríze. Šport je totiž na tenkom ľade a pokojne sa môže stať, že nadšenie usporadúvať podujatia vyprchá. „Rozpočty jednotlivých podujatí sú zložené z troch zložiek – príspevkov od účastníkov, sponzorov a prípadne, ak sa podarí, aj od samosprávy či štátu. Aktuálna podpora zo strany samospráv je však problematická, majú problém vysporiadať sa s výpadkami daní a príjmov. Samospráva sa stala viac údržbárom ako tým, kto rozdáva podporu. Aj preto sú financie zo strany štátu pre šport dôležité,“ hovorí v Debatách o športe Jozef Pukalovič.

Organizátori ČSOB Bratislava Marathonu sa rovnako ako v minulosti uchádzali o finančnú podporu aj vo výzve Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR. Raz so žiadosťou uspeli, inokedy nie. Aj keď tentoraz splnili podmienky výzvy, financie nedostali, keďže z jedného športu štát podporil maximálne len dve významné podujatia. V prípade atletiky míting P-T-S a Medzinárodný maratón mieru. Nepodporenie ich nepoloží na kolená, ale na druhej strane by im výrazne pomohlo. „Je to zvláštne nastavené. Je zarážajúce, že pri atletike sú podporené dve podujatia. Organizátori bežeckých podujatí, nielen my, ale aj z Rajca, Banskej Bystrice, Prešova i Košíc však oslovujú desaťtisícové masy. Bolo by vhodné, aby sa nastavil kľúč na prerozdeľovanie inak. ak by si zástupcovia ministerstva vypočuli aj nás. Nie je to iba o jednom, dvoch podujatiach, ktoré potrebujú pomoc a podpora im pomôže. Verím, že sa podarí nájsť v budúcnosti objektívnejší kľúč na prerozdelenie peňazí,“ tvrdí Jozef Pukalovič.

V Debatách o športe si môžete vypočuť aj odpovede Jozefa Pukaloviča na tieto otázky:

- Ako sa dostal k organizovaniu maratónu a ďalších behov?

- V čom sú výnimočné sociálne podujatia?

- Ako organizátorov ovplyvnila koronakríza?

- Aké riešenia navrhuje pre rozdeľovanie štátnych financií na podporu športu?

- Je pripravený zapojiť sa do diskusií na tému štátnej podpory pre organizátorov podujatí?

- Prečo je dôležité odbúrať subjektívny názor pri rozdeľovaní financií pre organizátorov podujatí?

- Ako dnešná situácia ovplyvnila šport?

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV