Šport a olympizmus
Reportáž
5 min. čítania

Atmosféra Pekingu na Štrbskom Plese: Olympijský festival má svoje čaro

Trojnásobná olympijská šampiónka Anastasia Kuzminová priniesla olympijskú pochodeň do areálu festivalu.
Foto
SOŠV - Veronika Mihaliková

Otvárací ceremoniál odštartoval štyri dni plné športu v Areáli zimných športov na Štrbskom Plese. Zimná verzia Olympijského festivalu opäť ponúka možnosť pre fanúšikov zažiť atmosféru hier naživo.

Olympijskú pochodeň do areálu symbolicky priniesla trojnásobná olympijská víťazka Anastasia Kuzminová. „Festival má svoje čaro v tom, že sa práve počas tohto špeciálneho sviatku snažíme pozdvihnúť šport a povedať aj ľuďom, ktorí nie sú vrcholoví športovci, že šport nás spája a nerozdeľuje na profesionálov a amatérov, a že nerobíme rozdiely medzi olympijskými a neolympijskými športmi. Každý, kto príde na zimný Olympijský festival na Štrbské Pleso, bude môcť zažiť túto emóciu. Spoločne budeme fandiť, zašportujeme si a možno spoznajú aj športy, ktoré si ešte nevyskúšali,“ uviedla Kuzminová.

20220210-DSC_5115_0.jpg
Olympijskú pochodeň od Anastasie Kuzminovej prebral prezident SOŠV Anton Siekel.
Foto
SOŠV - Veronika Miháliková

Veľkým lákadlom pre mnohých športových fanúšikov bude možnosť stretnúť našu biatlonovú kráľovnú naživo a trénovať po jej boku. Piatok na Štrbskom Plese bude patriť biatlonu. Okrem tréningu sú pripravené aj preteky. „V piatok od rána začneme s olympijským biatlonom, nebudeme však strieľať na strelnici z malokalibroviek, ale z laserových zbraní, ktoré sú pre verejnosť bezpečnejšie. Veľmi sa teším, pretože o biatlon aj laserové zbrane je veľký záujem. Návštevníci si budú môcť so mnou zasúťažiť, trénovať a v úvode porozprávam viac o biatlone a odovzdám im svoje skúsenosti, aby do budúcna boli pripravení a vedeli, čo majú robiť, ak sa v budúcnosti rozhodnú chytiť zbraň do ruky,“ dodala Kuzminová.

20220210-DSC_4841.jpg
Trojnásobná olympijská víťazka Anastasia Kuzminová.
Foto
. Zdroj: SOŠV - Veronika Mihaliková

Prepojenie olympijských a paralympijských športov

Slovenský olympijský a športový výbor (SOŠV) zorganizoval aj napriek pandémii už druhý Olympijský festival. Pri jeho zimnej verzii spojil sily aj so Slovenským paralympijským výborom (SPV). „Možno by si niekto mohol položiť otázku, či má význam v tejto komplikovanej covidovej dobe organizovať podujatie takéhoto charakteru, ale nás nielen skúsenosti z letnej verzie Olympijského festivalu presvedčili o tom, že to význam má. Komunikujeme verejnosti, že SOŠV a SPV úzko spolupracujú na tom, aby propagovali šport ako aktivitu, ktorá ľudí zbližuje a pomáha im,“ uviedol prezident SOŠV Anton Siekel.

20220210-DSC_4849.jpg
Prezident SOŠV Anton Siekel. Zdroj: SOŠV - Veronika Miháliková

Výkonný riaditeľ SPV Maroš Čambal ocenil spoluprácu so SOŠV pri organizácii Olympijského festivalu. „Sme radi, že memorandum, ktoré sme podpísali, nezostalo len na papieri, ale podieľame sa aj na spoločných projektoch. Boli sme aj v Šamoríne na letnej verzii festivalu a tešíme sa, že sme aj tu na Štrbskom Plese. Spolupráca je veľmi dobrá, ceníme si ju a sme nesmierne šťastní, že môžeme byť spoluorganizátormi podujatia, ako je toto na Štrbskom Plese,“ povedal Čambal.

20220210-DSC_4857.jpg
Výkonný riaditeľ Slovenského paralympijského výboru Maroš Čambal. Zdroj: SOŠV - Veronika Miháliková

Divákov čakajú ukážky paralympijských športov. Pripravená je ľadová plocha, na ktorej budú môcť návštevníci vidieť tréning našich parahokejistov, no nebudú chýbať ani ukážky curlingu na vozíku. SPV bude tiež krstiť knihu o parahokeji a maskota, ktorý povedie našu výpravu na paralympijských hrách v Pekingu. Krstnou mamou bude štvornásobná paralympijská šampiónka v streľbe Veronika Vadovičová. „Som rada, že aj takýmto spôsobom sa môže propagovať náš paralympijský šport a že spolu s olympionikmi môžeme zažiť túto krásnu atmosféru, pretože šport je dôležitý pre všetkých. Nie je to len o vrcholovom, ale aj o rekreačnom športe a voľnočasových aktivitách. Je dôležité prilákať deti a mladých ľudí. Teším sa, že si budeme môcť spoločne zašportovať a návštevníkom budem môcť ukázať, ako sa robí naša streľba. Rada sa zapojím do všetkých aktivít a porozprávam sa s ľuďmi. Zároveň budem krstnou mamou maskota na paralympiádu a taktiež knihy o parahokeji, takže všetkých pozývam na zimný Olympijský festival na Štrbské Pleso,“ uviedla Vadovičová.

20220210-DSC_4845.jpg
Štvornásobná paralympijská šampiónka Veronika Vadovičová. Zdroj: SOŠV - Veronika Miháliková

Unikátne podujatie počas pandémie

Po úspešnej letnej verzii, ktorá sa konala v Šamoríne počas olympijských hier v Tokiu, sa zimná verzia odohráva na Štrbskom Plese, ktoré má bohatú históriu spojenú so zimnými športami. Konali sa tu majstrovstvá sveta v klasickom lyžovaní v roku 1970.

„Chceli sme priblížiť atmosféru, ktorú nie každý môže zažiť na vlastnej koži, pretože nie každý je olympionik, ktorý sa zúčastní na olympijských hrách. A nie je lepšie prostredie na Slovensku, či už symbolicky, alebo aj podmienkami, ako je Štrbské Pleso. Dúfam, že prilákame rodiny s deťmi a fanúšikov športu, aby sme priblížili nielen olympijskú atmosféru, ale aj športovanie ako také, aby sme ich aj prostredníctvom našich úspešných športovcov, ktorí nás prídu navštíviť, motivovali k tomu, že má význam tvrdo pracovať a ísť si za svojimi cieľmi a výsledok sa dostaví. Neplatí to len v športe, ale aj celkovo v živote. A práve organizácia takýchto podujatí, ako je Olympijský festival alebo Športuj Slovensko, je najlepším nástrojom, ako tento odkaz odovzdať verejnosti,“ dodal Siekel.

Olympijský festival „Misia Peking" vám prináša aj exkluzívny partner SOŠV TIPOS, generálni partneri 4F a Toyota, hlavní partneri BILLA, CZ Slovakia, Allianz, partneri Matador, Strabag. Olympijský festival vám prinášame aj v spolupráci so Slovenským paralympijským výborom.

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV