Športové aktuality
6 min. čítania

Hokejisti Číny si zahrajú na ZOH, v Jen-čchingu začali so zasnežovaním

(pp, TASR)
Foto
CGTN

Kým čínski hokejisti sa dozvedeli od zástupcov Medzinárodnej hokejovej federácie pozitívnu správu, čínski politici čelia v posledných dňoch medzinárodnému tlaku. Medzinárodný olympijský výbor podporuje športovcov a vyzýva na dodržiavanie rezolúcie OSN. Organizátori zimných olympijských hier v Pekingu začali necelých deväť týždňov pred začiatkom podujatia so zasnežovaním zjazdoviek v Jen-čchingu.

Čínski hokejisti môžu nastúpiť v olympijskom turnaji

Rada Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF) na svojom dvojdňovom zasadnutí v Zürichu potvrdila účasť čínskych hokejistov na ZOH v Pekingu. Zástupcovia Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF) v uplynulom období vyhodnocovali informácie od Čínskej hokejovej asociácie, ktoré sa týkali reprezentantov hostiteľskej krajiny na olympijskom turnaji. Väčšinou ide o hráčov narodených v Severnej Amerike, ktorí pôsobia v čínskom klube Červená hviezda Kchun-lun v nadnárodnej KHL.

Číňania sa na ZOH predstavia v základnej A-skupine a ich súpermi budú Kanaďania, Američania a Nemci. IIHF mala obavy, aby vystúpenie domácich hokejistov na hrách nebola fraška, keďže Čína je momentálne v renkingu IIHF na 32. mieste. Kchun-lun navyše nepôsobí v Číne, po vypuknutí pandémie koronavírusu našiel prechodný domov v Moskve. Nie je preto isté, koľkí z jeho hráčov budú môcť reprezentovať krajinu, keďže organizácia aktuálne sídli v Európe a ani nehrá miestnu súťaž.

IIHF zároveň vyhodnotila informácie z testovacieho turnaja v Národnom štadióne a v aréne Wukesong, ktoré budú hostiť olympijský najlepších hokejistov planéty. Test absolvovali univerzitné mužstvá. Súčasťou testovania boli aj ceremoniály, komunikácia s videorozhodcom či evakuácia zranených hráčov. Neustále sa kontrolovala aj kvalita ľadovej plochy či bezpečnosť mantinelov. Exekutíva IIHF prišla k záveru, že obe arény sú pripravené na olympijský hokejový turnaj.

Začalo sa so zasnežovaním zjazdoviek

V oblasti Jen-čchingu, kde budú mať svoje súťaže zjazdoví lyžiari, sa už začalo so zasnežovaním zjazdoviek. Plne pripravené by mali byť v polovici januára, viac ako dva týždne pred začiatkom olympijských hier. Organizátori sa nemôžu spoliehať na prírodný sneh, keďže v tejto oblasti sú zrážky v tejto časti roka prakticky nulové. Číňania musia preto pripraviť dostatočné množstvo technického snehu. Aj na predchádzajúcich ZOH v Pjongčangu využili organizátori prevažne technický sneh, prírodný tvoril na zjazdovkách len 10 % bielej pokrývky. Pri zasnežovaní pomáhajú organizátorom tri veľké nádrže s celkovou kapacitou 160-tisíc metrov kubických vody.

MOV rešpektuje rozhodnutie USA, vyzýva na dodržiavanie rezolúcie OSN

Medzinárodný olympijský výbor (MOV) rešpektuje rozhodnutie amerických úradov politicky bojkotovať nadchádzajúce zimné olympijské hry v Pekingu. USA v pondelok oznámili, že na ZOH 2022 nevyšlú žiadnych predstaviteľov vlády. Má ísť o diplomatický bojkot športového sviatku, ktorý sa uskutoční od 4. do 20. februára.

Dôvodom bojkotu, ktorý však nezabráni účasti športovcov USA, je porušovanie ľudských práv v Číne. „Bidenova administratíva nevyšle žiadne diplomatické alebo oficiálne zastúpenie na zimné olympijské a paralympijské hry 2022 v Pekingu vzhľadom na pokračujúcu genocídu a zločiny voči ľudskosti v Sin-ťiangu v Čínskej ľudovej republike a ďalšie porušovanie ľudských práv. Športovci v tíme USA majú našu plnú podporu,“ uviedla podľa agentúry AFP hovorkyňa Bieleho domu Jen Psakiová. Podľa jej slov budú vládni predstavitelia amerických športovcov podporovať z domova.

K USA sa už pripojila aj Austrália, ktorá vyhlásila úplný diplomatický bojkot ZOH. Predstavitelia britskej vlády podľa denníka The Telegraph plánujú obmedzenie svojej prítomnosti v Pekingu. Na hrách by krajinu reprezentovala veľvyslankyňa v Číne Caroline Wilsonová. Francúzsko chce koordinovať svoje rozhodnutie s ostatnými štátmi Európskej únie, Taliansko sa k nemu neplánuje pripojiť. Očakáva sa, že do Pekingu pricestuje len málo svetových politikov. V Číne by nemal chýbať ruský prezident Vladimir Putin, ktorý akceptoval pozvanie čínskej hlavy štátu Si Ťin-pchinga.

Čína čelí dlhodobo kritike pre porušovanie ľudských práv a americkí predstavitelia vyhlásili, že považujú kroky jej vlády namierené voči Ujgurom a príslušníkom ďalších prevažne moslimských menšín v oblasti Sin-ťiang na západe krajiny za genocídu a zločiny proti ľudskosti. Množstvo ľudskoprávnych organizácií vyzvalo aj na úplný bojkot hier v Pekingu.

Čínska vláda už zareagovala na rozhodnutie USA a do Washingtonu odkázala, že Spojené štíty zaplatia za diplomatický bojkot ZOH 2022. „Hry nie sú pódiom pre politické gestá a manipuláciu,“ uviedla pekinská administratíva.

Olympijská dedina v Pekingu
Pohľad do jednej z izieb olympijskej dediny v Pekingu.
Foto
CGTN

Medzinárodný olympijský výbor skonštatoval, že v posledných mesiacoch bola viackrát vyjadrená športovcom i ich súťaženiu na olympijských hrách. Nedávno prijala Organizácia Spojených národov rezolúciu „Budovanie mierového a lepšieho sveta prostredníctvom športu a olympijského ideálu“, ktorú konsenzom prijalo všetkých 193 členských krajín a podporili ju aj na 76. valnom zhromaždení OSN.

Rezolúcia vyzýva na dodržiavanie olympijského prímeria počas zimných olympijských a paralympijských hier v Pekingu 2022 od siedmich dní pred začiatkom ZOH, ktoré sa začínajú 4. februára 2022, až do siedmich dní po skončení ZPH.

OSN zároveň „vyzýva všetky členské štáty, aby spolupracovali s Medzinárodným olympijským výborom a Medzinárodným paralympijským výborom v ich úsilí využívať šport ako nástroj na podporu mieru, dialógu a zmierenia v konfliktných oblastiach počas olympijských a paralympijských hier a po ich skončení.“

Podľa MOV americké či austrálske vládne rozhodnutie plne ukazuje, že politika nemá vplyv na olympijské hry. „Prítomnosť vládnych predstaviteľov a diplomatov na olympijskej pôde je čisto politickým rozhodnutím každej vlády, ktoré MOV vo svojej politickej neutralite plne rešpektuje. Rozhodnutie USA zároveň jasne ukazuje, že olympijské hry a účasť športovcov na nich sú mimo politiky, čo vítame,“ uviedol MOV v pondelkovom vyhlásení.

Podujatia a športovci
Tagy
paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV