Športové aktuality
3 min. čítania

Viktória Forster sa pod juhoafrickým slnkom odrazí do Paríža

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Viktória Forster na fotografii z nedávneho mítingu P-T-S v Banskej Bystrici.
Foto
TASR/Ján Krošlák

Čaká ju veľká drina v horúcom počasí. Atlétka Viktória Forster začína ďalšiu fázu prípravy na olympijské hry v Paríži, na ktorých už má istotu v pretekoch na 100 m prek. V juhoafrickom meste Potchefstroom sa chce čo najlepšie pripraviť nielen na Hry XXXIII. olympiády, ale aj na celú sezónu.

Prostredie v Potchefstroome už Viktória Forster veľmi dobre pozná. V univerzitnom juhoafrickom meste má k dispozícii všetko pre pokojnú a nerušenú prípravu. Nechýba štadión s tartanovou dráhou, posilňovne, regeneračné centrum. Mesto je v nadmorskej výške 1340 metrov, čo tiež nie je zanedbateľný prvok v rámci prípravy.

„Potchefstroom má výborné podmienky pre šport. Je to už osvedčené miesto na prípravu. Môžem sa tam veľmi kvalitne pripraviť. Verím, že všetko pôjde podľa plánov,“ rozhovorila sa 21-ročná šprintérka – prekážkarka.

V JAR chce nadviazať na prípravu spred halovej sezóny, ktorú absolvovala na Tenerife. Po halovej časti roka si trocha oddýchla a chce pokračovať tam, kde na Tenerife skončila. Po návrate ju čaká už klasická preteková sezóna s prvým vrcholom na začiatku júna na Olympijskom štadióne v Ríme na majstrovstvách Európy. Začiatkom augusta sa potom predstaví na olympijských hrách.

„Je veľmi krásne, že už mám splnený olympijský limit. Môžem sa pripravovať bez tlaku, aj keď ktovie, či mi nebude trocha chýbať aj ten adrenalín. Celú prípravu budem s trénerkou ladiť tak, aby som dosiahla niečo úžasné. Bude to veľká drina, ale mám motiváciu. Milujem svoj šport a som krôčik od splnenia môjho najväčšieho sna. Spravím všetko preto, aby to v Paríži dobre dopadlo. Nechcem sa ísť len niekam ukázať, ale chcem bojovať a vydať zo seba všetko,“ hovorí na začiatku prípravy pred sezónou pod holým nebom zverenka Kataríny Adlerovej.

Radosť Viktórie Forsterovej
Viktória Forster.
Foto
TASR/DANO VESELSKÝ

Na juhu Afriky si Forster bude musieť zvyknúť aj na oveľa vyššie teploty, ako sú momentálne v strednej Európe. Počas tohto víkendu sa šplhajú k štyridsiatkam, v najbližších dňoch sa budú pohybovať okolo 30 stupňov Celzia.

„Je tam teplo, budem sa s tým musieť vyrovnať. Po tréningoch vo vysokých teplotách asi využijem ľadový bazén. Podmienky však poznám, viem, ako sa vysporiadať s teplom. Dá sa trénovať v skorších ranných, alebo neskorších večerných hodinách a v čase najväčších horúčav využiť posilňovňu. Možností na tréning je tam viacero,“ hovorí 6. najúspešnejšia športovkyňa Slovenska za rok 2023.

Forster si uvedomuje, že v Potchefstroome nemôže počas piatich týždňov od rána do večera len trénovať: „Beh je náplň môjho života a veľmi ma baví. Určite by som ho nevymenila. Telo si však potrebuje oddýchnuť. Keď bude priestor, pôjdeme vo voľnom čase spoznávať aj niečo nové, pozrieme si možno nejaké zvieratká či miestne zaujímavosti.“

Kým zakľakne Forster do parížskych olympijských blokov, ubehne ešte veľa času. Pre mladú atlétku je podľa jej slov dovtedy okrem dobrej prípravy dôležité, aby zostala zdravá a vyhýbali sa jej zranenia.

Podujatia a športovci
Šport
Tagy
paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV