Športové aktuality
7 min. čítania

#JOT GAMES priniesli športovým talentom zábavu i poučné informácie

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth

Mladí športovci z projektov Nadácie Slovenského olympijského a športového výboru (SOŠV) Juniorský olympijský tím a Ukáž sa! sa počas dvoch dní v Olympijskom tréningovom centre x-bionic sphere v Šamoríne počas # JOT Games 2023 spoznávali, zabávali, vzdelávali a rozširovali si obzory v rôznych sférach, ktoré sa týkajú ich súčasnej i budúcej kariéry.

Medzi účastníkmi #JOT Games boli viacerí športovci, ktorí už zažili atmosféru Európskeho olympijského festivalu mládeže, nechýbali ani medailisti z tohto podujatia Daniel Balaščák, Lenka Gymerská a Tamara Tokárová. Pre každého zo zúčastnených je cieľom dostať sa v budúcnosti na olympijské hry. V súčasnosti sú v zlomových bodoch svojej kariéry. V Šamoríne sa dozvedeli informácie, ktoré im môžu pomôcť k úspešným kariéram.

„Nadácia Slovenského olympijského a športového výboru dlhodobo podporuje prostredníctvom grantového programu Ukáž sa! a projektu Juniorského olympijského tímu mladých športovcov a snaží sa im pomôcť k úspešnej kariére. Aktivitu #JOT Games sme pripravili štvrtýkrát. Účastníci sa lepšie vzájomne spoznali, nadviazali nové priateľstvá, nadobudli nové skúsenosti a ešte viac sa namotivovali, aby sa v budúcnosti stali členmi slovenského tímu na olympijských hrách. Celá akcia sa v Šamoríne konala pod spoločným mottom ,Sme jeden tím‘,“ povedala riaditeľka Nadácie SOŠV Zuzana Vodáčková.

Účastníci #JOT GAMES 2023.
Účastníci #JOT GAMES 2023.
Foto
SOŠV/ANDREJ GALICA

Pozitívny príklad od Viktórie Forsterovej

Počas pobytu v Šamoríne športovcov sprevádzal mentálny kouč Adam Kocian, ktorý členom Juniorského olympijského tímu pomáha s mentálnou prípravou počas celého roka. S pomocou hravých spoločných aktivít hneď na úvod prelomil medzi účastníkmi ľady. Mali sa ostatným predstaviť pravdivými i klamlivým tvrdeniami, ale aj ukázať svoje komunikačné neverbálne schopnosti.

Veľmi priaznivá odozva medzi mladými športovcami bola na stretnutie s ich úspešnými staršími kolegami. Na pódiu sa stretli olympijská víťazka v streľbe Zuzana Rehák Štefečeková, atlétka Viktória Forster a niekdajší olympijský medailista vo vodnom slalome a dnes riaditeľ Športového centra polície Juraj Minčík.

„Ešte nedávno som sedela na vašich miestach a dnes som pred vami,“ hovorila Viktória Forster, ktorá bola v minulosti účastníčkou Ukáž sa! i členkou Juniorského olympijského tímu. Porozprávala aj o svojej športovej ceste. Začínala ako biatlonistka, neskôr sa rozhodla pre atletiku a dnes je najrýchlejšou Slovenkou. Priznala, že býva veľmi emotívna a po nevydarených majstrovstvách sveta v Budapešti preplakala takmer tri dni. Veľkú radosť jej počas poslednej sezóny urobili zlatá a strieborná medaila zo svetových univerzitných hier.

Viktória Forster, ktorá bola členkou Juniorského olympijského tímu i uchádzala sa o grant v Ukáž sa!, motivovala počas #JOT GAMES 2023 mladých športovcov
Viktória Forster, ktorá bola členkou Juniorského olympijského tímu i uchádzala sa o grant v Ukáž sa!, motivovala počas #JOT GAMES 2023 mladých športovcov
Foto
SOŠV/ANDREJ GALICA

Zuzana Rehák Štefečeková sa stále chce porovnávať s mladšími strelkyňami. Popri športovej kariére zvláda aj pozíciu mamy. Kým jej súperky regenerujú po tréningoch, ona robí servis pre svojich dvoch synov.

Juraj Minčík dosiahol najväčší úspech svojej kariéry v čase, keď účastníci #JOT Games ešte neboli ani na svete. Priznal, že mal výborne zvládnutú techniku jazdy, ale veľmi neriskoval. Na olympijských hrách 1996 sa nechal uniesť ich atmosférou a veľmi mu nevyšli. O štyri roky neskôr v Sydney už bol pokojnejší, už sa sústredil predovšetkým na šport a výsledkom bol olympijský bronz.

Poslucháčov motivoval, aby si hľadali vlastnú športovú cestu. „Som vďačný, že celý život som pri športe. Robím to, čo ma baví. Začal som ako športovec, potom ako tréner a teraz ako riaditeľ Športového centra polície,“ hovoril Juraj Minčík, ktorý je spoločne so Zuzanou Rehák Štefečekovou aj členom správnej rady Nadácie SOŠV.

Zaujímavé prednášky a diskusie na # JOT GAMES 2023

Viac o zákulisí olympijských hier porozprávali v osobitnej diskusii Roman Buček a Vladimír Miller. Obaja viackrát stáli na čele slovenských výprav a majú bohaté skúsenosti so svetom olympizmu. „Ak sa vám v budúcnosti podarí dostať na olympijské hry, potom klobúk dole pred vami. Dnes je to už veľmi náročné, limity i kvóty na účasť sú prísne. Šanca však je a treba sa o ňu pokúšať,“ hovoril Vladimír Miller.

Roman Buček zasa mladým športovcom porozprával o tom, ako sa pripravuje výprava i ako to vyzerá v olympijských dedinách.

Odborník na zdravú výživu Milan Sedliak prednášal počas #JOT Games o tom, ako sa majú športovci správne stravovať. Odporučil kombinovať jednotlivé typy bielkovín, ich optimálny denný príjem, rovnako aj príjmy sacharidov či živočíšnych a rastlinných tukov. Prezradil aj, čo jedávali futbalisti Slovana Bratislava či to, že Tomáš Tatar užíva minimum výživových doplnkov a pritom hrá na najvyššej úrovni v hokejovej NHL.

Zákulisie antidopingových kontrol odprezentovala Kamila Chomaničová z Antidopingovej agentúry SR. Športovci sa dozvedeli, že zakázaná látka sa môže do ich tela dostať aj počas konzumácie niektorej zo špecialít. Športovci do špeciálneho monitorovacieho systému musia určiť slot počas každého dňa s určením miesta pobytu, počas ktorého budú k dispozícii na prípadnú antidopingovú kontrolu. Ak v danom čase na tom mieste nie je a dá si na sociálne siete fotografiu z iného miesta, len veľmi ťažko bude vysvetľovať komisárovi v prípade nesúťažnej kontroly, svoju neprítomnosť.

O tom, čo je dôležité pri tvorbe sociálnych sietí, rozprával v Šamoríne Rastislav Kiavčin. Väčšina najväčších účtov na sociálnych sieťach je spojená s osobami a nie so značkami. Športovcom odporučil, aby pri budovaní svojich účtov mysleli najmä na kreatívnu stránku a zabávali svoje publikum.

Mladí športovci sa lepšie spoznávali aj vďaka športovým aktivitám
Mladí športovci sa lepšie spoznávali aj vďaka športovým aktivitám.
Foto
SOŠV/ANDREJ GALICA

Mladí športovci z projektov Ukáž sa! a Juniorský olympijský tím sa lepšie spoznávali aj vďaka športovým aktivitám. V bazéne si vyskúšali vodné pólo. Najskôr s pomocou sedenia na nafukovacích kolesách a potom aj klasické. Dobre sa zabavili i zacvičili si pri rannej rozcvičke, zasúťažili si aj v bowlingu. Úsmev na tvárach i nové vedomosti priniesol Olympijský kvíz s Allianzom.

Na záver pracovníci Národného športového centra odprezentovali účastníkom diagnostické možnosti a otestovali ich telesné parametre. K dispozícii bola aj diagnostika oka.

POVEDALI O #JOT GAMES

Daniel Medveczky (lukostreľba): „Na #JOT GAMES som stretol veľa mladých športovcov, ktorí cítia šport ako ja. Možno sa v niektorých otázkach o príprave či prístupe nezhodneme, ale bolo super počuť aj iné názory. Doteraz som sa stretával len s lukostrelcami, teraz som sa zoznámil aj so zástupcami iných športov a dozvedel sa, ako oni trénujú. Bola to aj zábava. Mali sme rôzne hry na suchu a vo vode i bowling. Zaujala ma prednáška o sociálnych sieťach. Chcel by som na tých svojich popracovať, aby som sa dobre odprezentoval pred širším publikom.“

Tamara Tokárová (rýchlokorčuľovanie na krátkej dráhe): „Ak sa mi naskytne možnosť opäť sa zúčastniť na #JOT GAMES, veľmi rada prídem. Veľmi sa mi celá akcia páčila. Vypočula som si zaujímavé a poučné prednášky, zobrala som si z nich viaceré veci do svojej kariéry. Odchádzam s novými kamarátstvami i kontaktmi.“

Martin Józsa (snoubording): „Počas dvoch dní v Šamoríne som dostal veľa nových informácií z rôznych oblastí. Zaujali ma nielen témy o sociálnych sieťach, ale aj antidoping či diskusie, počas ktorých sme sa dotkli mentálnej prípravy. Tešil som sa aj na športovú diagnostiku, keďže som ju absolvoval pred niekoľkými mesiacmi a chcel som zistiť, či som sa v príprave zlepšil.“

Máte otázku? Opýtajte sa!
[email protected]

Partneri projektu
Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV