Šport a olympizmus
6 min. čítania

Kongres športovej medicíny prepojil svet športu, umenia a lekárskej vedy

Medzinárodný kongres športovej medicíny sa tento rok konal online.
Foto
Ilustračné/FB ISMC

Lekári, ale aj právnici, známi športovci či umelci sa stretli na IV. Medzinárodnom kongrese športovej medicíny. Domáce i zahraničné osobnosti takmer šestnásť hodín diskutovali na tému „Moderné trendy v zdravotnej starostlivosti o športovcov“.

Športové aktivity detí, dospelých i seniorov sú veľmi dôležitá a efektívna prevencia všetkých ochorení. Prednášajúci i diskutujúci sa na kongrese zhodli, že šport pomáha revitalizovať telo i duševnú rovnováhu, malé či veľké víťazstvá prinášajú úprimné emócie šťastia do ľudských životov.

Kongres sa konal on-line vo dvoch virtuálnych sálach. Organizátori pripravili celkovo deväť odborných blokov, ktoré mali okrem hostí predovšetkým z medicínskeho prostredia aj gestorov zo sveta športu či umenia. Medzi gestormi boli olympijské víťazky Anastasia Kuzminová a Elena Kaliská, bronzová olympijská medailistka Danka Barteková, speváčka Zuzana Smatanová, Mário Kollár alias Kuly, Mirka Miškechová, Samuel Tomeček a tanečník Laci Strike.

Kongres športovej medicíny

„Ak nás počas pandémie niečo drží pri živote, tak je to prienik športu, umenia a vedy. My, umelci, sme nemohli koncertovať, hrať divadlo, tancovať, dotýkať sa... My, ktorí sme zvyknutí na potlesk v plných sálach sme oveľa viac športovali, zatiaľ čo lekári a sestričky boli tí, ktorým ľudia tlieskali. Športovci zasa v improvizovaných podmienkach trénovali a hľadali útechu v umení. Všetko bolo (a zrejme ešte nejaký čas ostane) úplne inak, než sme boli zvyknutí. Veľa vecí ešte stále nemôžeme, čo však môžeme, je navzájom sa povzbudzovať, chápať a pomáhať si,“ vysvetlila dôvody prepojenia kultúrneho, športového a medicínskeho sveta herečka, hlavná moderátorka a spoluorganizátorka kongresu Oľga Belešová.

Záznamy jednotlivých prednášok nájdete TU. 

Kongres pod záštitou Slovenskej lekárskej komory zorganizovali Slovenský olympijský a športový výbor, Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR a Národné športové centrum. 

„Počas predchádzajúcich ročníkov som mal na kongrese možnosť stretnúť zaujímavých odborníkov a diskutovať s nimi na rôzne dôležité témy. Tieto debaty ma utvrdili o dôležitosti organizácie tohto podujatia. Je to príležitosť na zdieľanie najnovších poznatkov v oblasti športovej medicíny, antidopingu. Dnes je potrebné reagovať aj na situáciu v súvislosti s pandémiou. Kvalitný výber tém, diskutujúcich i prednášajúcich je garanciou pre všetkých účastníkov, aby si odniesli nové poznatky a boli spokojní s kongresom,“ povedal v pozdravnom videu pre účastníkov kongresu prezident Slovenského olympijského a športového výboru Anton Siekel.

Unikátne podujatie malo vysokú odbornú úroveň, medzi prednášateľmi boli domáci i zahraniční lektori. Predpoludňajšie bloky diskusií zaujímali okrem odborníkov aj mnohých športovcov. Diskutovalo sa o antidopingu a prípravách olympijských hier v Tokiu, aj z hľadiska zdravotníckeho zabezpečenia.

Na jednom mieste sa rozoberala rozsiahla tematika zakázaných látok v športe a s moderátormi v bloku o antidopingu sa interaktívne rozprávali aj známi športovci Anastasia Kuzminová a Adam Žampa.

Športový riaditeľ SOŠV Roman Buček zhodnotil kroky prípravy slovenských športovcov, ktorí o necelé dva mesiace odlietajú na olympijské hry do Tokia. Či bude väčším problémom pre športovcov prísny režim protipandemických opatrení alebo vysoká teplota ovzdušia v spojení s vysokou vlhkosťou ukáže až čas.

Jedno z posledných komplexných online stretnutí pre olympionikov s inštrukciami o prevencii COVID, cestovaní, právnych dôsledkoch pandémie a postkoronovom syndróme u športovcov viedol v úlohe moderátora Roman Fano, predseda lekárskej komisie Slovenského olympijského a športového výboru. S praktickými skúsenosťami prispela do debaty aj olympijská medailistka Elena Kaliská, ktorá do vysielacieho štúdia prišla osobne.  Aj tento blok pre olympionikov plný vzácnych informácií nájdete v zázname vysielania.

Popoludnie a večer sa v prvej virtuálnej sále niesli v znamení rozhovorov a prednášok o výžive a suplementoch, práve, traumatológii a ortopédii a neuroscience. V druhej sále sa hovorilo o telovýchovnom lekárstve, rehabilitácii a postcovidových obdobiach u športovcov.

Komunikačné katastrofy pri stretnutiach pacientov s lekármi rozobrali právnici a poskytli praktické rady kolegom do terénu. Čoraz agresívnejší a nervóznejší sú pacienti, ale aj zdravotníci. Vyčerpaní komplikovanou dobou s COVID-19 potrebujú pomoc. Diskutujúci sa zhodli na tom, že vzájomný rešpekt účastníkov osobných stretnutí v ambulanciách a nemocniciach bude prioritou a veľkou výzvou nadchádzajúceho obdobia.

„Športom k trvalej invalidite“, tak znel názov prezentácie prednostu I. ortopedickej kliniky z Bratislavy Andreya Šveca, ktorý poukázal na poškodenia kostrovosvalovej sústavy v súvislosti so športom. Často sa stretáva s následkami úrazov, nedoliečených opakovaných úrazov aj so zápalovým poškodením šliach. „Vnútrokĺbové zranenia prinášajú následky, ktoré riešime aj implantáciou endoprotéz a následne pacienti športujú už len rekreačne. Dnes už nikto nepochybuje o dôležitosti regenerácie po športovom výkone, kedysi športovci túto možnosť nemali a dnes sa stretávam s vážnymi následkami ich športovania,“ uviedol Švec v bloku Traumatológia a ortopédia.

Unikátny hodinový blok, ktorý môžete stráviť v spoločnosti svetovo uznávaného Richarda Smíšeka (autor SM systém cvičenia, Praha) je nezabudnuteľným zážitkom s priamym návodom ako cvičením napraviť to, čo sa v  tele športom pokazilo a ako predísť ďalším jeho devastáciám.

Športové aktivity pre deti, dospelých aj seniorov sú nesmierne dôležitou a efektívnou prevenciou všetkých ochorení. Šport pomáha revitalizovať telo aj duševnú rovnováhu. „Doba covidová priniesla do našich životov komplikácie, zasiahla všetkých, vrátane športovcov či umelcov a prináša so sebou silné ľudské príbehy aj nesmierne obetavú prácu všetkých zdravotníkov,“ uviedla výkonná riaditeľka kongresu Andrea Švrčková.

Hlavná organizátorka Andrea Švrčková verí, že sa kongres o rok na začiatku júna uskutoční nielen virtuálne, ale jeho účastníci sa stretnú aj fyzicky.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV