Šport a olympizmus
SOŠV
3 min. čítania

Moderné tatami, ktoré získali džudisti aj vďaka podpore od SOŠV, čaká zaťažkávacia skúška

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth

Šamorín sa stane v najbližších dňoch džudistickým centrom Európy. Aj vďaka podpore zo Slovenského olympijského a športového výboru (SOŠV) mohol Slovenský zväz juda (SZJ) zrealizovať nákup moderných tatami, na ktorých môže organizovať sústredenia i veľké medzinárodné turnaje. Premiéru budú mať v marci v Šamoríne.

Každý sparing v džude pomáha. V dnešnej dobe majú džudisti veľký problém nájsť kvalitného sparingpartnera na tréning, keďže neexistuje veľa možností na spoločné sústredenia. Tie prispievajú športovcom k lepšej príprave na vrcholné podujatia, ktoré ich čakajú.

SZJ vyvinul po získaní moderných tatami, na ktoré prispel SOŠV, iniciatívu, ktorá by mala pomôcť Európanom v rámci prípravy na olympijské hry do Tokia. Využil možnosti, ktoré ponúka Olympijské tréningové centrum x-bionic sphere v Šamoríne, a v stredisku zorganizuje pre európske reprezentácie spoločné sústredenie. V budúcnosti sa plánujú aj ďalšie podobné prípravy.

Džudo v Šamoríne

Do Šamorína najskôr zavítajú od 11. marca na päť dní dorastenci, od 16. marca ich nahradia seniorskí reprezentanti. Na nových tatami sa bude pripravovať dokopy viac ako 280 mužov a žien minimálne z deviatich európskych krajín. Džudisti majú ešte stále možnosť prihlasovať sa na sústredenie, finálne počty budú známe až neskôr.

„V súčasnosti odpadá jedno plánované sústredenie za druhým, borcom chýbajú sparingpartneri. Vyhodnotili sme si, že v Šamoríne vieme aj v náročnom období pripraviť všetko na požadovanej úrovni za splnenia všetkých hygienických a epidemiologických opatrení. Bude to veľmi dobrá reklama pre Slovensko i naše džudo. Aj vzhľadom na kvalitné ubytovacie i športové podmienky to určite nebude prvé a zároveň posledné podobné sústredenie v Šamoríne,“ povedal generálny sekretár Slovenského zväzu juda Pavol Krejčí.

Pre vstup do uzavretého areálu Olympijského tréningového centra x-bionic sphere budú platiť aj pre džudistov rovnaké podmienky ako pre športovcov, ktorí sa pripravujú v tomto karanténnom centre slovenského športu. Podmienkou budú negatívne PCR testy na COVID-19. „Po negatívnom výsledku budú mať účastníci kempov voľný pohyb v uzavretom areáli a zároveň sa môžu socializovať s inými športovcami, ktorí budú v tom čase v Šamoríne. Aj vďaka tomu máme na sústredenie priaznivé ohlasy,“ pridal informáciu Pavol Krejčí.

Džudisti sa budú pripravovať na moderných tatami, ktoré zakúpil SZJ vďaka podpore SOŠV. Dal ich do prenájmu a k užívaniu pre 24 klubov z celého Slovenska. Tri tatami zostali vo vlastníctve zväzu. Momentálne ich nainštalovali pre potreby sústredenia v Šamoríne, k dispozícii budú aj pre medzinárodné súťaže.

Tatami v Šamoríne

„Doteraz sa na Slovensku zápasilo na starších typoch tatami, ktoré už dnes nevyhovujú a pri medzinárodných súťažiach sme žiadali o rôzne výnimky. Od SOŠV sme dostali 150-tisíc eur, ktoré sme investovali do nákupu moderných typov, ktoré sú hrubšie a väčšie ako doterajšie. Môže sa na nich konať akákoľvek vrcholná súťaž,“ doplnil generálny sekretár SZJ Pavol Krejčí.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV