Šport a olympizmus
Lučenec
4 min. čítania

Olympijský klub v Lučenci oslávil tridsaťročnicu

MY Novohrad/Jozef Mikuš
Účastníci osláv 30. výročia Olympijského klubu Lučenec.
Foto
MY Novohrad/Jozef Mikuš

Olympijský klub v Lučenci oslavuje 30 rokov fungovania. Partia športových činovníkov a nadšencov, ktorá v Novohrade šíri olympijské myšlienky a ducha fair play od roku 1993, si jubileum pripomenula stretnutím na začiatku apríla.

Na akcii nechýbali účastníci olympijských hier, ktorých život je spätý práve s juhom stredného Slovenska. Ich rady zastupovali vytrvalkyňa Ľudmila Melicherová a chodec Štefan Malík. Melicherová súťažila v roku 1988 v Soule, Malík nás reprezentoval v roku 1996 v Atlante a o štyri roky neskôr v Sydney.

"Spomienky na olympiádu sú vždy úžasné. Každý športovec sa tam snaží dostať odmalička a dosiahnuť tak kariérny vrchol. V mojom prípade to bol splnený sen," povedal Malík, ktorý sa narodil v Šuranoch, ale už roky žije v Lučenci. O svojich zážitkoch porozprávala aj rodáčka z Buzitky Melicherová, ktorá na maratóne v Soule dobehla na 45. mieste.

Duch olympiády na školách

Olympijský klub Lučenec sa v ostatných tridsiatich rokoch venoval hlavne osvete a rozvíjaniu pohybových aktivít na novohradských školách. Predseda klubu Jaroslav Žingor objasnil, že práve šírenie olympijských myšlienok a hodnôt bolo od založenia na prvom mieste.

"Okrem toho sme sa zamerali na zmapovanie olympionikov z nášho regiónu. Nielen na základné údaje, športové výkony či dosiahnuté výsledky, ale aj na ich životné a kariérne príbehy. S niektorými, respektíve s ich blízkymi stále komunikujeme a zapájame ich do našich aktivít," priblížil Žingor.

Klub úzko spolupracuje so základnými a strednými školami v regióne. Deti tak majú možnosť spoznať sa a hovoriť s olympionikmi a aspoň sprostredkovane zažiť atmosféru podujatia pod piatimi kruhmi. "Veríme, že takto motivujeme mládež k športu a že sa v našom regióne zrodia ďalší olympionici," zdôraznil Žingor.

"Ako učiteľ na súkromnom gymnáziu sa v rámci možností snažím deťom odovzdávať svoj vzťah športu, ale zúčastňujem sa aj na besedách a aktivítách v réžii tunajšieho olympijského klubu. Spoločne propagujeme šport," ozrejmil olympionik Štefan Malík.

Na stretnutí sa pozreli aj do minulosti a pripomenuli si športovcov a športovkyne z Novohradu, ktorí to dotiahli na olympiádu. "Aktuálne registrujeme štrnásť ľudí, ktorí hájili farby našej krajiny, no postupne objavujeme ďalších. Medzi nimi sú aj rodáci, ktorí reprezentovali iné štáty. Ich odkaz chceme zachovať pre ďalšie generácie Novohradčanov," poznamenal predseda Olympijského klubu Lučenec.

OLYMPIONICI Z NOVOHRADU: bežec Zoltán Speidl, gymnasta Ferdinand Daniš, boxer Jozef Töre, futbalista Mikuláš Krnáč, vzpierač Dušan Poliačik, vytrvalkyňa Ľudmila Melicherová, skokan do výšky Róbert Ruffíni, chodec Pavol Szikora, skokan do diaľky Milan Gombala, lukostrelec Martin Hámor, basketbalistka Martina Luptáková, skokan do výšky Michal Kabelka, strelec Juraj Tužinský, hokejista Miloš Kelemen.

Fotografia účastníkov osláv 30. výročia Olympijského klubu Lučenec.
Fotografia účastníkov osláv 30. výročia Olympijského klubu Lučenec.
Foto
MY Novohrad/Jozef Mikuš

Skupina zachováva príbehy úspešných športovcov aj na papieri vďaka tajomníkovi klubu a známemu historikovi Jozefovi Drenkovi. Ten má na konte zhruba 150 vydaných publikácií, pričom časť z nich mapuje práve život a kariéru olympionikov z Novohradu.

"Prvý známy olympionik z Lučenca bol Zoltán Speidl. Bol členom uhorského olympijského výboru a vydal viacero kníh, takže ho môžeme považovať aj za športového publicistu. Tunajší región má pomerne silnú olympijskú tradíciu. Máme byť na čo hrdí," pochválil Drenko.

Na stretnutí si minútou ticha uctili odkaz a pamiatku zosnulých športovcov a regionálnych činovníkov. Tiež nezabudli oceniť ľudí a kolektívy, ktorí naďalej šíria olympijského ducha.

"Som vďačný školám, že sa zapájajú do aktivít a projektov. Žiakom tak vštepujú myšlienky olympijských hier a fair play. Vďaka patrí aj starostom a samospráve Lučenca za vytvorenie dobrých podmienok pri organizovaní podujatí," uzavrel Žingor.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV