Športové aktuality
Bratislava
3 min. čítania

Olympionička v lukostreľbe Alexandra Longová nastúpila na športové oddelenie SOŠV

Profile picture for user soucek
Ľubomír
Souček
Alexandra Longová nastúpila na SOŠV, ale je stále aj aktívna strelkyňa.
Foto
TASR/Martin Baumann

Po olympioničke v ľadovom hokeji Zuzane Tomčíkovej, ktorá svoje pracovné pôsobenie na Slovenskom olympijskom a športovom výbore (SOŠV) ukončila k 31. augustu, nastúpila začiatkom novembra na športové oddelenie ďalšia olympionička – známa lukostrelkyňa, 28-ročná Alexandra Longová. Jej kolegami sú tam dvaja ďalší bývalí vrcholoví športovci – riaditeľom športového oddelenia je bývalý kajakár na hladkej vode a majster ČSSR Roman Buček, ktorému už viac než tucet rokov asistuje bývalý volejbalista a majster Slovenska Boris Demeter.

Členka lukostreleckého klubu Blue Arrows Viničné Alexandra Longová, mnohonásobná majsterka Slovenska, niekdajšia bronzová medailistka z juniorských ME a v tom istom roku 2014 aj piata z ME žien, je stále aktívna športovkyňa. Do konca októbra bola zamestnaná ako profesionálna športovkyňa vo Vojenskom športovom centre Dukla Banská Bystrica. Vo VŠC Dukla teraz pokračuje ako tzv. zmluvná, teda podporovaná športovkyňa.

Longová má praktické skúsenosti z viacerých veľkých olympijských podujatí. Ako lukostrelkyňa štartovala na Európskych hrách 2015 v Baku aj na olympijských hrách 2016 v Riu de Janeiro.

Na zimnom Európskom olympijskom festivale mládeže (EYOF) v Erzurume 2017 aj na III. olympijských hrách mládeže v Buenos Aires pôsobila zase ako mladá ambasádorka podujatia. A na tohtoročnom letnom EYOF v Banskej Bystrici pre zmenu ako lektorka olympijskej výchovy.

Už ambasádorské pôsobenie naznačovalo, že Alexandra Longová má ambície zotrvať pri športe aj po prípadnom ukončení športovej kariéry. Vlani úspešne kandidovala do komisie športovcov Európskych olympijských výborov (EOV). Na 6. valnom zhromaždení európskych športovcov v októbri 2021 v chorvátskom Dubrovniku ju zvolili za členku komisie na dva roky, keď dostala viac hlasov (23), ako dovtedajší aj aktuálny predseda komisie, estónsky olympijský víťaz v hode diskom Gerd Kanter. Automaticky sa tým stala aj členkou komisie športovcov SOŠV.

Alexandra Longová počas prezentácie na vlaňajšom VZ EOV v Dubrovniku, kde ju zvolili do komisie športovcov EOV.
Alexandra Longová počas prezentácie na vlaňajšom VZ EOV v Dubrovniku, kde ju zvolili do komisie športovcov EOV.
Foto
Boris Demeter, SOŠV

Longovú, ktorej predchodkyňou v komisii športovcov EOV bola biatlonistka Janka Daubnerová-Gereková, si členovia komisie na prvom zasadnutí zvolili za tajomníčku. Mimochodom, obe sú absolventky spoločného študijného programu Slovenského olympijského a športového výboru a Českého olympijského výboru s názvom Športová diplomacia.

Okrem toho je Alexandra Longová aj členka koordinačnej komisie EOV pre letné EYOF, so špeciálnym zameraním na letný EYOF 2025, ktorý by sa po odstúpení Brna mal uskutočniť v Turecku.

SOŠV želá úspešnej športovkyni veľa šťastia v jej pôsobení na novom mieste!

Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV