Športové aktuality
Rozhovor
3 min. čítania

Petru Rusnákovú množstvo gratulácií motivuje k ďalším úspechom

Foto
Andrej Galica

Bratislava 16. apríla (SOŠV) - Mladá šortrekistka Petra Rusnáková dokázala vo februári niečo, čo sa doposiaľ žiadnej Slovenke ani Slovákovi nepodarilo. Ziskom troch medailí, z toho dvoch zlatých, sa stala najúspešnejšou účastníčkou Európskeho olympijského festivalu mládeže (EYOF).

Stredoškoláčka zo Spišskej Novej Vsi tvrdí, že vo voľnom čase najradšej spí. Rada si zahrá basketbal a v škole obľubuje biológiu a telesnú výchovu. Po návrate z úspešného EYOF-u medaily oslávila s rodičmi i s kamarátmi. "Ocko hneď po návrate trúbil s veľkým klaksónom. Nasledovali objatia a malá oslava. Gratulovali mi skoro všetci, koho som stretla. Predsa Spišská Nová Ves nie je veľké mesto. Gratulovali mi aj moji známi,  kamaráti, známi mojich rodičov. Ich priania a povzbudzujúce slová ma veľmi potešili a dávajú mi pozitívnu energiu do ďalšej športovej kariéry. Bola som milo prekvapená, keď nás pozval pán primátor mesta na slávnostný obed. Poďakoval sa nám nielen za reprezentáciu Slovenska, ale aj za reprezentáciu nášho krásneho mesta," opísala Peťa svoje nedávne pocity.

Jej medzinárodný úspech prilákal pozornosť verejnosti i médií. "V tejto pozícii som ešte nebola, bolo to pre mňa niečo nové. Samozrejme, je to príjemné, že je o nás a tento šport záujem. Na druhej strane je pozitívne aj to, že sa tento šport u nás viac zviditeľní a spropaguje." So sezónou je spokojná rovnako, ako s novou trénerkou Kateřinou Novotnou, majsterkou Európy a účastníčkou štyroch olympijských hier. "Som spokojná, pretože novú sezónu sme začali s novou pani trénerkou, ktorá nás naučila čo je šortrek. Naučila nás novú techniku, ktorá sa využíva v tomto športe. Predtým sme ju nevedeli.  Majstrovstvá Európy i sveta sú náročnými pretekmi a dostať sa do top 10 je veľmi náročné. Ale dúfam, že o pár rokov to bude reálne."

Na marcových seniorských majstrovstvách sveta Peťa skončila v pretekoch na 500 metrov na 24. mieste, na dvojnásobnej trati o 6 miest horšie. Na "tisícpäťstovke" bola 26-ta. Podobné umiestnenia dosiahla aj o rok mladšia Lucia Filipová. "Robila som, čo som mohla ja som so svojimi výsledkami spokojná. Boli to náročné preteky a obrovská konkurencia."

V tomto medzisezónnom období mala trochu voľna, no letná príprava sa začne už čoskoro. "Prvé dva týždne som relaxovala. Teraz sa pomaly začínam hýbať, behať a začiatkom mája už začne príprava na novú sezónu. Letná príprava spočíva v tom, aby sme nabrali veľa sily a kondičku, čiže budeme veľa behať a bicyklovať. Pôjdeme hlavne na Štrbské pleso, minimálne na 10 dní. A mali by sme ísť aj do Turecka a tam by sme už boli na ľade." 

Začiatkom budúceho roka sa v Lausanne uskutočnia zimné olympijské hry mládeže. Slovensko má vďaka výsledku z MS juniorov už jednu miestenku v šortreku istú. Cieľov pre nadchádzajúcu sezónu je viac. "Prvé preteky by mali byť na prelome augusta a septembra. Čas ukáže, či pôjdem do Švajčiarska na olympiádu. Všetko závisí od zdravotného stavu. Ale urobím všetko preto, aby som sa tam prebojovala a uspela. Chcela by som čo najvyššie umiestenia aj na majstrovstvách sveta a Európy. Na seniorských alebo aj na juniorských pretekoch," zakončila rozprávanie Petra Rusnáková.

Podujatia a športovci
Šport
paris
Ukazsa2024 Pankova

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV