Športové aktuality
3 min. čítania

Predstavenie Dotkni sa hviezd v Prešove: školáci sa stretli so skutočnými olympionikmi

Bratislava, 26. september 2017 (SOV) – Takmer 450 detí z deviatich prešovských základných škôl sa zúčastnilo v rámci Európskeho týždňa športu na podujatí Slovenského olympijského výboru (SOV) s názvom Dotkni sa hviezd. Za účasti prezidenta SOV Antona Siekela sa prostredníctvom audiovizuálneho výchovno-vzdelávacieho predstavenia oboznámili s olympijskou symbolikou, hodnotami a myšlienkami olympizmu, zažili sprostredkovane atmosféru olympijských hier a stretli sa so známymi športovcami - olympionikmi.

Olympijský oheň priniesla dvojnásobná strieborná olympijská medailistka v športovej streľbe Zuzana Rehák Štefečeková. FOTO: SOV
Olympijský oheň priniesla dvojnásobná strieborná olympijská medailistka v športovej streľbe Zuzana Rehák Štefečeková.
Foto
SOV

Medzi malých prešovských divákov prišli športové osobnosti a účastníci olympijských hier, či olympijských hier mládeže: olympijskí medailisti strelkyňa Zuzana Rehák Štefečeková a biatlonista Pavol Hurajt, exmajster sveta rýchlostný kanoista Peter Gelle, plus sánkari Mária Jasenčáková, Walter Marx ml., Katarína Šimoňáková a Tomáš Vaverčák. Olympijskú pochodeň priniesla do športovej haly v Prešove olympionička Zuzana Rehák Štefečeková.

Olympionici a ďalší športovci pred olympijskou vlajkou. FOTO: SOV
Olympionici a ďalší športovci pred olympijskou vlajkou.
Foto
SOV

Podujatie svojou účasťou podporil aj viceprimátor Prešova Štefan Kužma, predstavitelia mesta a Prešovského samosprávneho kraja, či dekan Fakulty športu a predseda Slovenskej olympijskej akadémie Pavel Ružbarský. Na organizácii podujatia sa ako dobrovoľníci spolupodieľali aj študenti Fakulty športu Prešovskej univerzity. V rámci programu vystúpili aj krasokorčuliarky na kolieskových korčuliach, či moderné gymnastky. Tie upútali pozornosť svojím vystúpením, v ktorom predstavili tradičné olympijské heslo citius, altius, fortius.

Súčasťou podujatia boli aj športové súťaže detí. V tomto prípade im ceny odovzdával bronzový olympijský medailista v biatlone Pavol Hurajt. FOTO: SOV
Súčasťou podujatia boli aj športové súťaže detí. V tomto prípade im ceny odovzdával bronzový olympijský medailista v biatlone Pavol Hurajt.
Foto
SOV

„Je dôležité, aby sme mladej generácii a žiakom zo základných škôl vštepovali vedomosti o olympizme a budovali v nich pozitívny vzťah k športu. Podujatie Dotkni sa hviezd je v tomto smere určite pre žiakov obohacujúce. Prešovským školákom sme predstavili olympijskú symboliku, pochodeň, vlajku a prostredníctvom rozhovorov so slovenskými olympionikmi sme ich inšpirovali k tomu, aby si obľúbili nejaký šport, venovali sa mu a dosahovali dobré športové výsledky,“ povedal prezident SOV Anton Siekel.

Už tradičný projekt SOV Dotkni sa hviezd sa realizuje v rámci Európskeho týždňa športu, ktorý vyhlasuje Európska komisia od roku 2015. Cieľom tejto iniciatívy s hlavnou témou #BeActive je motivovať deti a širokú verejnosť k športu a k pohybu. V minulom roku sa konalo v rámci tohto európskeho projektu viac ako 15-tisíc podujatí v 35 krajinách Európy, na ktorých sa aktívne zúčastnilo takmer 10 miliónov obyvateľov. Na Slovensku bolo evidovaných 430 podujatí s celkovým počtom 143-tisíc účastníkov.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV