Športové aktuality
Video
2 min. čítania

Samostatné Slovensko získalo pred 15 rokmi prvú medailu zo ZOH

Radoslav Židek na olympijskej trati v Bardonecchii.
Foto
TASR/RADOVAN STOKLASA

Premiéra snoubordkrosu na zimných olympijských hrách v Turíne priniesla pre Slovensko premiérovú medailu z bieleho športového sviatku v ére samostatnosti. Vo štvrtok 16. februára 2006 krátko pred 21.00 h na známom turínskom námestí Piazza Castello dekorovali Albert II. a Geoffrey Henke snoubordistu Radoslava Žideka striebornou medailou.

Židek vo finálovej jazde na svahu v stredisku Bardonecchia skvele odštartoval a po úvodnej technickej pasáži vchádzal do prvej zákruty ako prvý zo štyroch finalistov. Po páde Francúza Paula-Henriho Delerua a Španiela Jordiho Fonta bojovali o zlato už iba v tom čase dvadsaťštyriročný Žilinčan a majster sveta z roku 2005 Seth Wescott, ktorý napokon využil väčšie skúsenosti. Až do posledných metrov však musel odolávať tlaku slovenského snoubordistu, ktorý napokon za ním zaostal iba o niekoľko desiatok centimetrov.

FINÁLOVÚ JAZDU SPRED PÄTNÁSTICH ROKOV SI MÔŽETE POZRIEŤ NA TOMTO ODKAZE:

„Wescott vo finále čakal na moju chybu. Urobil som ju a doplatil som na to. Trať bola dosť mäkká a on si vyslovene počkal na to, kým spomalím a hneď to využil. Takto sa však jazdí snoubordkros. V cieli bol rozdiel možno pol metra, viac nie. Už som vedel, že ho nebudem môcť dotiahnuť. Skúšal som aj predskakovať skoky, ale už to nešlo,“ povedal pred pätnástimi rokmi po finále Židek, ktorého pripravovala trénerka Jana Šeďová.

Účasť prvého slovenského zimného medailistu v ére samostatnosti vo vyraďovacích bojoch bola dlho na vlásku. V prvej kvalifikácii obsadil posledné 36. miesto, v druhej však zabojoval a deviatym časom sa kvalifikoval medzi elitnú tridsaťdvojku. V osemfinále, štvrťfinále i semifinále už potom nenašiel premožiteľa, až v boji o zlato ho zdolal Wescott.

Podujatia a športovci
Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV