Športové aktuality
Rozhovor
5 min. čítania

Skialpinistka Jagerčíková: V lete geologička, v zime vicemajsterka sveta

Profile picture for user Krsko
Stanislav
Krško
Slovenská reprezentantka v skialpinizme Marianna Jagerčíková.
Foto
Ismf / skimostats

Slovenská reprezentantka v skialpinizme Marianna Jagerčíková vybojovala začiatkom marca na MS v Andorre striebornú medailu v šprinte. V stredisku Comapedrosa tak obhájila druhú pozíciu zo svetového šampionátu spred dvoch rokov vo Švajčiarsku. Okrem toho obsadila na svetovom šampionáte aj 8. miesto vo vertikálnych pretekoch a 9. miesto v individuálnych pretekoch.

S Mariannou sme sa rozprávali o pocitoch z obhajoby striebornej medaily, ale aj o príprave na vrcholové podujatia, financovaní skialpinizmu či o jej práci mimo športu.

Ako s odstupom času vnímate striebornú medailu?

Som spokojná, ale nie na 100%, pretože zlatá medaila bola na dosah. Zo zlatej by som sa tešila viac.

Podarilo sa vám obhájiť rovnaké umiestnenie spred dvoch rokov. Mysleli ste na to pred pretekmi?

Áno, na takéto veci ako obhajoba medaily z majstrovstiev sveta sa myslí pred pretekmi. Počas pretekov som však bola od tejto myšlienky viac vzdialená. Šprint je dosť o koncentrácii, tak je lepšie sa nerozptyľovať a robiť veci tak, ako treba.

Ako ste spokojná s priebehom pretekov? Splnili ste na trati všetko, čo ste si pred štartom zaumienili?

V rámci pretekov šprintu sme mali štyri kolá, z toho tri eliminačné a až v poslednom ide o prvých šesť miest. Tento šprint bol relatívne krátky, moja stratégia bola štart-cieľ s čo najmenej chybami. Až vo finále som mala súperky, ktoré išli rýchlejšie ako ja.

Poradie sa premixovalo po prezúvačke (lyže z batoha dole), kde mala jedna konkurentka problém. Ja som bola pri tejto prezúvačke trochu pomalšia ako víťazka, no dobehla som ju pri odlepovaní pásov. O poradí sa rozhodlo pri odpichu z plošiny, išlo o sekundu. V zjazde sa mi už potom nepodarilo dohnať rozdiel.

Potešila vás fanúšikovská odozva? Na Slovensku síce nepatrí skialpinizmus medzi mediálne pokrývané športy, no mám pocit, že správa o zisku striebra sa objavila v mnohých médiách.

Áno, mala som veľké množstvo blahoželaní a ďakujem všetkým, že mi držali palce.

Ako vyzerá príprava našej najlepšej skialpinistky na vrcholové podujatie? S kým a kde ste trénovali?

Trénujem buď s priateľom, alebo sama v južných Alpách vo Francúzsku, kde aktuálne žijem. Tréningy sú pripravené trénerom katalánskeho pôvodu, ktorý býva v Pyrenejach, takže komunikujeme na diaľku. Pracovali sme hlavne na technike a aeróbnych kapacitách.

Forma mi stúpala počas sezóny s rastúcim počtom pretekov. Najväčšou slabinou sú aktuálne zjazdy, no so zavretými lyžiarskymi strediskami tento aspekt do konca sezóny nebudem môcť zlepšiť.

A čo finančná stránka, ako je na tom podpora tohto športu?

Vďaka mojim výsledkom z posledných majstrovstiev sveta som členkou TOP tímu, takže moje výdavky na trénovanie a prípravu sú pokryté Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu SR, za čo im veľmi pekne ďakujem. Za materiál zas ďakujem značke Dynafit, ktorá mi dodáva lyže, lyžiarky a všetky potrebné doplnky na skialpové lyžovanie.

Nedávno sa vicemajsterkou sveta stala aj lyžiarka Petra Vlhová. Tá však všetok svoj čas venuje športu a príprave. Vy však máte aj iné zamestnanie. Prečo je to tak? Ako sa vám darí skĺbiť šport, prípravu, cestovanie na súťaže a zamestnanie?

Skialpinizmus, až na niekoľko výnimiek, nie je profesionálny šport. Aktuálna organizácia môjho pracovného času je relatívne dobrá, aby som sa tomuto športu mohla venovať. Som geologička a horská sprievodkyňa a mám vlastnú firmu. Pracujem hlavne v lete a čiastočne na jar a na jeseň. Od novembra do začiatku apríla venujem práci približne 10 % môjho času, takže lyžovanie má veľký priestor.

Ovplyvnila vašu prípravu aj samotnú sezónu pandémia nového koronavírusu?

Ovplyvnila hlavne v novembri, keď sme mali vo Francúzsku „lockdown“. V južných Alpách som musela ísť dosť vysoko za snehom v prírodných podmienkach (od 2300 m.n.m.), pretože bolo teplo a nemohla som vycestovať na ľadovec do Tignes na stáž. Prejavilo sa to tým, že mi chýbala sila stúpať strmo hore po zjazdovkovom teréne (typ pretekov vertikál), pretože som lyžovala v prírodných podmienkach s obmedzeným počtom svahov.

Taktiež počas celej sezóny som nemohla pracovať na lyžovaní ako takom, keďže lyžiarske strediská boli zavreté. Zlyžovala som len to, čo som vystúpala. Som veľmi vďačná, že všetky naplánované preteky v rámci Svetového pohára a majstrovstiev sveta sa mohli uskutočniť a že som sa na nich mohla zúčastniť napriek pandémii.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV