Šport a olympizmus
3 min. čítania

SOŠV zabezpečil prípravu mladých Ukrajincov na EYOF

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Mladí ukrajinskí športovci pred odchodom na Slovensko.
Foto
NOV Ukrajiny

Aktuálna situácia na Ukrajine nenecháva Slovenský olympijský a športový výbor (SOŠV) ľahostajným a v rámci svojich možností sa snaží pomáhať športovej a olympijskej komunite v tejto ťažko skúšanej krajine. SOŠV momentálne zabezpečil pre mladých ukrajinských športovcov záverečné sústredenie pred júlovým XVI. letným Európskym olympijským festivalom mládeže v Banskej Bystrici.

Vďaka iniciatíve Slovenského olympijského a športového výboru sa viac ako 60 členov ukrajinskej výpravy pred začiatkom mládežníckeho športového sviatku pripravuje v Olympijskom tréningovom centre x-bionic sphere v Šamoríne. K dispozícii majú všetko potrebné na tréningy a prípravu, aby sa mohli plnohodnotne pripraviť na podujatie na strednom Slovensku, ktoré sa uskutoční od 24. do 30. júna.

„Pre SOŠV bolo v týchto časoch prirodzené ponúknuť pomoc ukrajinským priateľom. Už krátko po vypuknutí konfliktu sme oslovili prezidenta Ukrajinského olympijského výboru a nášho osobného priateľa Sergeja Bubku s ponukou na pomoc. Veríme, že sa v Šamoríne mladí športovci z Ukrajiny dobre pripravia na EYOF a zároveň vďaka slovenskej pohostinnosti zabudnú na trápenia, ktoré zažívajú doma,“ povedal generálny sekretár SOŠV Jozef Liba.

SOŠV sa už v predošlých týždňoch zapojil aj do ďalších projektov pomoci Ukrajine. Na žiadosť medzinárodnej olympijskej komunity zabezpečil transfer humanitárnych materiálov z fondu olympijskej solidarity, ktorý zriadil Medzinárodný olympijský výbor, do oblastí, postihnutých vojnovým konfliktom.

„Celé olympijské hnutie dnes čelí traume, že nemôže plniť naplno splniť svoje poslanie zjednotiť svet v mierovej konkurencii. Prezident Medzinárodného olympijského výboru Thomas Bach dnes často pripomína, že naša olympijská misia nie je politická, ale humanitárna. V tomto duchu podniká všetky kroky aj SOŠV. Slovenská športová komunita sa snaží pomáhať Ukrajine od začiatku vojnového konfliktu. Športové subjekty už v jeho prvých dňoch otvorili svoje priestory pre Ukrajincov, ktorí opustili svoje príbytky. Zároveň pomáhajú tejto krajine materiálne i finančne,“ doplnil Jozef Liba.

Zo športového komplexu Konča-Zaspa v Kyjeve vyrazili v piatok na 1450 km dlhú cestu autobusom do Šamorína gymnasti, atléti a plavci, pri Dunaji sa k nim pridajú džudisti a cyklisti. Priamo do Banskej Bystrice pricestujú bedmintonisti. Ukrajinci na EYOF 2022 obsadia šesť z desiatich športov.

Podujatia a športovci
paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV