Športové aktuality
Bratislava
3 min. čítania

Viceprezidenta MOV Juana Antonia Samarancha prijal v parlamente podpredseda Národnej rady SR Peter Pčolinský

Profile picture for user soucek
Ľubomír
Souček
Na fotografii z prijatia v Národnej rade SR zľava Jozef Liba, Anton Siekel, Juan Antonio Samaranch, Danka Barteková a Petra Gantnerová, oproti nim sedia Karol Kučera, Peter Pčolinský a Igor Kašper.
Foto
Andrej Galica, SOŠV

V stredu pricestoval na trojdňovú návštevu Slovenska viceprezident Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Juan Antonio Samaranch ml. Prišiel na pozvanie Slovenského olympijského a športového výboru (SOŠV). Na letisku vo Schwechate ho privítala členka MOV na Slovensku a viceprezidentka SOŠV Danka Barteková. V Bratislave sa k nim pripojili prezident SOŠV Anton Siekel, generálny sekretár Jozef Liba, riaditeľka medzinárodného oddelenia Petra Gantnerová a riaditeľ mediálneho oddelenia Ľubomír Souček.

Podpredseda Národnej rady SR Peter Pčolinský a viceprezident Medzinárodného olympijského výboru Juan Antonio Samaranch.
Podpredseda Národnej rady SR Peter Pčolinský a viceprezident Medzinárodného olympijského výboru Juan Antonio Samaranch.
Foto
Andrej Galica, SOŠV

Po obede s predstaviteľmi SOŠV Juana Antonia Samarancha ml. a delegáciu SOŠV na pôde parlamentu v prítomnosti vládneho splnomocnenca pre mládež a šport Karola Kučeru a ďalšieho poslanca parlamentu Igora Kašpera prijal podpredseda Národnej rady SR Peter Pčolinský.

V debate sa zástupcovia MOV, SOŠV a NR SR venovali najprv podpore športu na Slovensku. Zástupcovia NR SR ocenili spoluprácu so SOŠV, projekt Olympijského odznaku všestrannosti, aj vlaňajší veľmi úspešný letný Európsky olympijský festival mládeže v Banskej Bystrici. Pozitívne hodnotili aj aktivity SOŠV na školách a poďakovali sa za podporu SOŠV pri presadzovaní nedávno schváleného zavedenia tretej hodiny telesnej výchovy na základných školách. Juan Antonio Samaranch ml. vyzdvihol činnosť SOŠV v rámci medzinárodného olympijského hnutia. Z pohľadu MOV je SOŠV konzistentný a MOV sa naň môže vždy spoľahnúť.

V debate prišla reč aj na dôsledky vojny na Ukrajine vo svete športu, medzi ktoré patrí aj eliminácia ruských a bieloruských športovcov z účasti na väčšine medzinárodných podujatí. Zástupcovia parlamentu konštatovali, že politika by do sveta športu mala zasahovať len v určitej miere.

„MOV si uvedomuje, že nežijeme vo vákuu. Navštívil som v poslednom čase mnohé krajiny mimo Európy, kde tento konflikt vnímajú inak, než na starom kontinente. Je potrebné nájsť nejaké východisko. Španielsko bude onedlho predsedať Európskej únii a aj my ako Španieli sa budeme musieť zaoberať otázkou, ako postupovať ďalej,“ reagoval Juan Antonio Samaranch.

Po stredajšej spoločnej večeri s členmi výkonného výboru SOŠV v Pezinku sa vo štvrtok popoludní viceprezident MOV Juan Antonio Samaranch ml. zúčastní na stretnutí s našimi športovými osobnosťami v Slovenskom olympijskom a športovom múzeu. Na stretnutí potvrdili účasť desiati naši olympijskí medailisti a mnohí ďalší olympionici, z ktorých si viacerí prevezmú vyznamenania SOŠV. Na záver si významný hosť zo Španielska prezrie priestory múzea aj čoskoro sa končiacu výstavu „Olympijské príbehy a emócie“ a zodpovie otázky médií.

V piatok sa J. A. Samaranch ml. zúčastní na 64. valnom zhromaždení SOŠV. Na ňom vystúpi s príhovorom a v mene MOV zablahoželá Slovenskému olympijskému a športovému výboru k 30. výročiu jeho existencie, ktorá sa datuje od 19. decembra 1992.

Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV