Šport a olympizmus
3 min. čítania

Vo veku 77 rokov zomrel čestný člen MOV a dlhoročný šéf svetového lyžovania Gian-Franco Kasper

Gian-Franco Kasper.
Foto
TASR/Michal Svítok

Vo veku 77 rokov 9. júla zomrel jeden z najvýznamnejších svetových športových a olympijských funkcionárov: čestný člen Medzinárodného olympijského výboru (MOV) a bývalý dlhoročný prezident, predtým generálny sekretár Medzinárodnej lyžiarskej federácie (FIS), ešte predtým športový novinár, Švajčiar Gian-Franco Kasper. Funkcie prezidenta FIS, ktorá zastrešuje prakticky polovicu súťažných disciplín v programe zimných olympijských hier, sa zo zdravotných dôvodov vzdal len nedávno.

Kasper bol v mladosti všestranný športovec, ktorý sa venoval zjazdovému i bežeckému lyžovaniu, skeletonu, bobom, jazdectvu, vodnému lyžovaniu aj golfu. Na Univerzite v Zürichu získal titul z psychológie, filozofie a žurnalistiky a potom pôsobil ako novinár. Ako redaktor St. Moritz Kurier sa zúčastnil aj na majstrovstvách sveta 1970 v klasickom lyžovaní vo Vysokých Tatrách. Odvtedy mal blízky vzťah k Slovensku. Následne pôsobil v oblasti cestovného ruchu a riadil Švajčiarsku národnú turistickú kanceláriu v kanadskom Montreale.

Gian-Franco Kasper sa v prvej polovici 70. rokov 20. storočia podieľal na organizácii viacerých významných lyžiarskych a ďalších športových podujatí vo Švajčiarsku. Na majstrovstvách sveta 1974 v zjazdovom lyžovaní v St. Moritzi viedol oddelenie publicity, tlače a vzťahov s verejnosťou. O rok neskôr si ho jeho krajan Marc Hodler, dlhoročný prezident FIS, vybral za generálneho sekretára FIS. V tejto funkcii pôsobil 23 rokov, následne bol v roku 1998 na kongrese v Prahe zvolený za prezidenta FIS.

V rokoch 2000 – 2002 a 2014 – 2020 Kasper ako prezident FIS zároveň zastával funkciu prezidenta Asociácie medzinárodných olympijských federácií zimných športov (AIOWF), predtým bol generálnym sekretárom tejto organizácie. Ďalej pôsobil 29 rokov ako člen rady Valného zhromaždenia medzinárodných športových federácií (GAISF) a polovicu z tohto obdobia aj ako zástupca GAISF v správnej rade a vo výkonnom výbore Svetovej antidopingovej agentúry (WADA).

Členom MOV sa Gian-Franco Kasper stal v roku 2000. V období 2002 – 2018 bol členom koordinačných komisií MOV pre všetky ZOH, vrátane blížiacich sa ZOH 2022 v Pekingu. Okrem toho bol aj členom komisie MOV pre budúce OH/ZOH, koordinačných komisií pre ZOH mládeže 2012 v Innsbrucku (tú aj viedol) a ZOH mládeže 2016 v Lillehammeru, komisie pre rozhlas a televíziu, ako aj komisie pre Olympic Channel. V rokoch 2016 – 2018 pôsobil v exekutíve MOV. Bol aj viceprezidentom spoločnosti Olympic Channel Services SA vo Švajčiarsku. V roku 2018 sa členstvo Kaspera v MOV skončilo, bol prijatý za čestného člena MOV a dostal Olympijský rad.

Prezident MOV Thomas Bach v reakcii na Kasperovo úmrtie povedal: "Pre celé olympijské hnutie a pre mňa bol Gian-Franco Kasper stelesnením moderného lyžiarskeho športu. Jeho úspechy ďaleko presahujú jeho vlastný šport a vlastnú federáciu. So všetkými reformami a úpravami v posledných rokoch pod jeho vedením zmenil aj zimné olympijské hry. V tomto všetkom bol vždy autentický. Nič nie je autentickejšie ako úspech a olympijské hnutie veľmi profituje z úspechu Gian-Franca Kaspera."

Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV