Športové aktuality
Šamorín
5 min. čítania

Vyšla kniha „Terminátor z bazéna“ o našom prvom plaveckom majstrovi Európy Miloslavovi Roľkovi

Profile picture for user soucek
Ľubomír
Souček
Momentka zo slávnostného uvedenia publikácie "Terminátor z bazéna".
Foto
Ľubomír Souček

S výraznou finančnou podporou Slovenského olympijského a športového výboru, ktorý je od vlaňajška partnerom edície „Športové legendy“, vyšla kniha „Terminátor z bazéna“ o našom prvom plaveckom majstrovi Európy Miloslavovi Roľkovi. Jej prezentácia sa uskutočnila v sobotu počas medzinárodného plaveckého mítingu Slovakia Swimming Cup v X-Bionic Sphere v Šamoríne.

Momentka z prezentácie knihy - zľava moderátor Patrik Pavelka, prezident SPF Ivan Šulek, autorka knihy Eva Bacigalová, Miloslav Roľko a vydavateľ Július Šefčík.
Momentka z prezentácie knihy - zľava moderátor Patrik Pavelka, prezident SPF Ivan Šulek, autorka knihy Eva Bacigalová, Miloslav Roľko a vydavateľ Július Šefčík.
Foto
Ľubomír Souček

Hlavnou postavou pri uvedení knihy bol pochopiteľne samotný Miloslav Roľko – 62-ročný rodák z Bratislavy, ktorý bol v slovenskom plávaní výsledkový „prvolezec“: na juniorskom európskom šampionáte v roku 1975 získal zlato, striebro aj bronz, na OH 1976 v Montreale ako 15-ročný skončil šiesty na 200 m znak, ďalší rok sa na ME v Jönköpingu stal európskym šampiónom na 100 m znak, vďaka čomu skončil druhý v novinárskej ankete o najúspešnejšieho športovca ČSSR 1977 (zlato z ME získal ako vôbec jediný československý plavec v histórii) a na 200 m znak skončil druhý, na OH 1980 v Moskve dohmatol štvrtý na 200 m znak a šiesty na 400 m polohové preteky. V roku 1982 emigroval do Spolkovej republiky Nemecko. Väčšina jeho osobných rekordov pochádza z obdobia plaveckej kariéry v Nemecku, podobne výrazných úspechov ako predtým sa tam však už nedočkal.

Prezident Slovenskej plaveckej federácie Ivan Šulek knihu publicistky Evy Bacigalovej „poslal do života“ pokropením vodou zo šamorínskeho bazéna. Okrem Miloslava Roľka, ktorý si na túto slávnostnú príležitosť „odskočil“ na Slovensko z Luxemburska, kde už žije viac než tri desaťročia, pri slávnostnom akte asistoval okrem autorky aj vydavateľ knihy a pôvodca názvu edície „Športové legendy“ Július Šefčík z vydavateľstva SPORT Legal, s.r.o. Pôvodne mal byť „krstným rodičom“ náš legendárny hokejista Peter Šťastný, ktorý do knihy aj napísal predslov, ale zo zdravotných dôvodov sa ospravedlnil.

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia.
Foto
Ľubomír Souček

Miloslav „Miťo“ Roľko sa pred slávnostným aktom priznal, že je nervóznejší ako býval pred štartmi olympijských finálových pretekov. Postupne ho však tréma opúšťala, veď sa po rokoch stretol s mnohými dávnymi kamarátmi a niekdajšími spoluplavcami.

V užšom kruhu hostí prezradil, že k práci na knižke ho motivovala príbuzná z Južnej Afriky, ktorá prišla aj na jej prezentáciu. Ona mu ako autorku odporučila Evu Bacigalovú, ktorej pomáhala pri príprave knižky o najúspešnejšom slovenskom športovcovi 20. storočia Ondrejovi Nepelovi – tá tiež vyšla v edícii Športové legendy. Obom dámam sa poďakoval, takisto ako vydavateľovi Júliusovi Šefčíkovi, vďaka ktorému celý projekt dostal reálnu podobu. Poďakovanie adresoval aj Slovenskému olympijského a športovému výboru a Slovenskej plaveckej federácii, ktorí vydanie knihy významne podporili.

Samotný „krst“ sa odohral tesne pred podvečerným súťažným blokom v Šamoríne priamo v blízkosti bazéna. „Hľadám slová, ktorými by som vyjadril moje dojatie. Som šťastný, že som sa stretol s chlapcami, s ktorými som v Bratislave pred viac než polstoročím začínal trénovať, ale ďakujem aj členom rodiny, priateľom či hosťom z Česka, ktorí tiež prišli. Je tu aj môj prvý plavecký vzor Ľuboš Kalečík. Osobitne sa chcem poďakovať mojej sestre Beáte, ktorá ma priviedla k plávaniu,“ povedal pred zaplnenou plavárňou a dodal: „V tej knihe je môj plavecký a životný príbeh až do dnešných čias.“

Na spoločnej fotografii prvý plavecký majster Európy zo Slovenska Miloslav Roľko a prvý plavecký európsky rekordér zo Slovenska Vladimír Hopka.
Na spoločnej fotografii prvý plavecký majster Európy zo Slovenska Miloslav Roľko a prvý plavecký európsky rekordér zo Slovenska Vladimír Hopka.
Foto
Ľubomír Souček

„Miťo bol môj druhý najväčší vzor po Američanovi Markovi Spitzovi, ktorý bol starší,“ priznal sa prezident Slovenskej plaveckej federácie Ivan Šulek. Pre plaveckých laikov treba doplniť, že Roľko bol historicky prvý z veľkej trojice našich plavcov, ktorí sa presadili do absolútnej svetovej špičky. Po ňom sa to podarilo o štyri roky mladšiemu Cíferčanovi Marcelovi Gérymu, ktorý sa po emigrácii na OH 1992 v Barcelone tešil z olympijského bronzu ako člen polohovej štafety Kanady. No a oboch ešte výrazne prekonala Piešťanka Martina Moravcová, ktorá niekoľko rokov patrila medzi najžiarivejšie hviezdy svetového plávania. Vďaka tejto trojici je plávanie historicky jeden z mála športov, v ktorých sa Slováci mohli pochváliť výraznejšími úspechmi než Česi.

Na „krst“ knihy o Miloslavovi Roľkovi prišli aj viacerí jeho príbuzní, dokonca aj takí, ktorí žijú v zahraničí, ďalej plavecké osobnosti ako napríklad bývalý európsky rekordér na 100 m motýlik Vladimír Hopka, viacerí Roľkovi plaveckí spolupútnici nielen zo Slovenska, ale aj z Česka, ako i ďalší ľudia dlhodobo pôsobiaci v našom plávaní, plus ďalší hostia.

Knihu „Terminátor z bazéna“ vo formáte PDF si môžete stiahnuť TU.

Podujatia a športovci
Šport
paris

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV