Športové aktuality
4 min. čítania

Zuzana Paňková po zmene lode: Bolo to správne rozhodnutie

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Zuzana Paňková
Foto
SOŠV/ANDREJ GALICA

Mesiace životných skúšok. Aj tak možno označiť najbližšie obdobie vodnej slalomárky Zuzany Paňkovej. Devätnásťročná Košičanka všetko, vrátane maturity, podriadila úspešnému vystúpeniu na olympijských hrách v Paríži. Pred olympijskou sezónou vymenila Zuzana Paňková aj svoju loď. Staré kanoe ju už obmedzovalo.

Vlaňajšou úspešnou olympijskou kvalifikáciou sa začala parížska misia Zuzany Paňkovej. V príprave na vrchol roka má za sebou už sústredenia v Riu de Janeiro a v Paríži, kde si opätovne otestovala olympijský kanál.

Olympijské súťaže vo vodnom slalome sa uskutočnia od 27. júla do 5. augusta. Ak chcete povzbudiť slovenských reprezentantov, vstupenky sú k dispozícii na webe organizátorov. K dispozícii sú aj rôzne balíčky pohostinnosti, ktoré sprostredkuje spoločnosť On Location.

Zuzana Paňková oceňuje zmeny v olympijskom kanáli

V dejisku Hier XXXIII. olympiády absolvovala päťdňové sústredenie a počas neho sedem kvalitných tréningov. Snažila sa spoznať každý kút kanála, ako kde pulzuje voda, kde sa dá čas získať, kde stratiť. Od vlaňajška, keď sa na predmestí francúzskej metropoly vo Vaires-sur-Marne konali preteky Svetového pohára, prešiel kanál veľkými zmenami.

„Laik si ich možno nevšimne a nebude ich považovať za výrazné. Pre nás je to však viditeľná zmena. Voda sa lepšie číta, je stabilnejšia, v náročnosti trate je posun k lepšiemu. Zmenil sa valec, zopár prekážok je posunutých. Voda je tak o dosť iná, ako keď sme tam boli naposledy. Súčasný kanál sa mi veľmi páči,“ povedala Zuzana Paňková, ktorá dúfa, že už organizátori nebudú na rozostavení prekážok v kanáli nič meniť.

Podľa pravidiel musí byť trať v kanáli hotová do začiatku mája, následne sa už nemôže nič meniť. Paňková i ďalší Slováci pocestujú do Francúzska ešte v apríli a potom sa zúčastnia na kanáli aj na dvoch predolympijských sústredeniach pre všetkých kvalifikovaných vodných slalomárov. Všetci by tak mali mať rovnaké podmienky spoznať zákutia trate.

„Náš šport je špecifický, je iný ako napríklad bežecký, kde sa behá na rovnakých tratiach. Vodu si musíme najazdiť čo najviac, potrebujeme pre ňu získať cit. Počíta sa každá jedna hodina v kanáli,“ tvrdí bývalá členka Juniorského olympijského tímu, ktorá sa v minulosti zapojila aj do projektu Ukáž sa!

Stavebný ruch pri olympijskom kanáli

V areáli vo Vaires-sur-Marne budú okrem vodných slalomárov súťažiť aj rýchlostní kanoisti a veslári. Kto navštívil športovisko vlani, nespozoroval by, že o zopár mesiacov sa budú na ňom konať olympijské boje. Dnes je už situácia iná.

„Je tam momentálne veľa prachu, keďže stavebný ruch je čulý. Robia sa parkoviská, stavajú sa tribúny. Športovci, ktorí v areáli trénujú, už pociťujú olympijského ducha, aj keď tá pravá olympijská atmosféra tam bude až o zopár mesiacov,“ hovorí Košičanka.

Zžíva sa s novou loďou

V posledných týždňoch sa zžíva už s novou loďou. Po poslednej sezóne sa rozhodla zmeniť model kanoe. Typovo má úplne iné ako v minulosti. „V novej lodi sa cítim dobre. Stará ma už limitovala, už som bola na ňu asi príliš dobrá a nemohla som ukázať, čo je vo mne. Po troch dňoch som vedela, že to bolo správne rozhodnutie urobiť zmenu. Je to posun dobrým smerom. Som rýchlejšia, obratnejšia, istejšia v prejazdoch. Ľudia sa majú na čo tešiť. Už sa neviem dočkať prvých súťažných štartov,“ uviedla Zuzana Paňková.

Okrem olympijskej prípravy stihla v predošlých týždňoch aj písomné maturity na košickom Gymnáziu sv. Tomáša Akvinského. Zvládla ich krátko po návrate z Brazílie. V máji sa však v rámci ústnej časti pred maturitnú komisiu nepostaví. V tom čase sa bude naplno venovať svojmu obľúbenému športu a príprave na Paríž.

„Ústnu maturitu som presunula až na september. Účasti na olympijských hrách podriaďujem všetko. Vynechám preto aj šampionáty do 23 rokov vrátane svetového na začiatku júla v Liptovskom Mikuláši. Absolvujem však nominačné preteky do reprezentácie, kam sa chcem dostať aj v kajaku, majstrovstvá Európy v Tacene a preteky Svetového pohára,“ popísala svoj športový program Zuzana Paňková.

Podujatia a športovci
Šport
paris

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV