Športové aktuality
3 min. čítania

Ďakujeme, boli ste úžasní! Darovať krv prišli tisícky ľudí, nechýbali ani športoví priaznivci

Profile picture for user Krsko
Stanislav
Krško

Koncom júla sa skončila spoločná iniciatíva Nadácie Slovenského olympijského a športového výboru a Slovenského paralympijského výboru s názvom Športová krv s podtitulom „Darujme krv, vyhráme všetci!” Do kampane sa od jej začiatku 9. júna zapojili tisícky ľudí, ktorí pomohli dobrej veci. Ďakujeme!

Len na Slovensku sa podľa Národnej transfúznej služby každoročne spotrebuje 180-tisíc transfúznych jednotiek červených krviniek. Krv potrebujú mnohí. Zachraňuje život účastníkom nehôd aj ľuďom po rôznych úrazoch. Potrebujú ju aj tí, ktorí podstupujú operačné zákroky, pacienti bojujúci s leukémiou či nádorovými ochoreniami a mnohí ďalší. Športová rodina chcela poukázať na potrebu darovania tejto vzácnej tekutiny a vyzvala k činu i viaceré známe osobnosti z prostredia športu. Prostredníctvom symbolických loptičiek vyzvali predstavitelia SOŠV a SPV na darovanie krvi športovcov, funkcionárov aj širokú verejnosť.

Darovať krv prišli prezident SOŠV Anton Siekel, výkonný riaditeľ SPV Maroš Čambal, bronzový medailista z OH 2000 v Sydney a riaditeľ Športového centra polície (ŠCP) Juraj Minčík, tréner tenistov na vozíku Miroslav Jantulík, boxer Tomi Kid Kovács a viacerí zamestnanci SOŠV a SPV. Do darcovskej kampane sa zapojili Paulína Fialková, Danka Barteková, Veronika Vadovičová, Róbert Vittek, Attila Végh, Tomáš Tatar, Radoslav Malenovský, Martin Joppa, Marián Ligda či Tomáš Masaryk.

Kampaň prilákala aj prvodarcov

Do kampane sa zapojila i široká verejnosť. Ľudia, ktorí prišli darovať krv na pracoviská Národnej transfúznej služby, mohli následne prostredníctvom fotky s loptičkou vyzvať troch kamarátov a pridať hashtag #sportovakrv. Výzva sa tak začala rýchlo šíriť na sociálnych sieťach, čo zvýšilo počet darcov.

Počas trvania kampane darovalo krv na odberových pracoviskách 20 792 darcov krvi, z toho bolo 15 229 mužov a 5 563 žien. „Kampaň Športová krv zarezonovala medzi darcami krvi veľmi pozitívne. Na naše odberové pracoviská prichádzali z titulu kampane nielen pravidelní darcovia, ale aj tí nepravidelní. Zaznamenali sme aj prvodarcov, ktorí prišli darovať krv práve preto, že boli vyzvaní svojimi priateľmi v rámci kampane. NTS SR si vysoko cení spoluprácu s SOŠV a SPV a pevne veríme, že bude pokračovať aj v budúcnosti,“ povedala Martina Frigová z Národnej transfúznej služby SR.

V týchto ťažkých časoch je krv naozaj potrebná

Úspešný projekt a spoluprácu si pochvaľuje aj prezident SOŠV Anton Siekel. „Som veľmi rád, že sa naše aktivity so Slovenským paralympijským výborom prelínajú a dopĺňajú. Projekt Športová krv je dôkaz, že športová rodina je jednotná a ťahá za jeden koniec povrazu. Teším sa, že mnohí športovci a športoví priaznivci prišli darovať túto vzácnu tekutinu. V týchto ťažkých časoch je krv naozaj potrebná. Všetkým zúčastneným by som chcel vyjadriť môj obdiv a vďaku,“ dodal.

Aj zástupcov Slovenského paralympijského výboru potešil fakt, že kampaň rezonovala na sociálnych sieťach a že sa do nej zapojili mnohé známe tváre nielen zo sveta olympizmu a paralympizmu. „V SPV hodnotu tejto vzácnej tekutiny vnímame oveľa intenzívnejšie, keďže darcovia krvi mnohým našim športovcom vrátane mňa osobne pomohli zachrániť život. Darovanie krvi má veľký zmysel a nič nás nestojí, iba odvahu a chvíľu času. Verím, že všetci, čo sa zapojili, nezostanú len pri jednorazovom darcovstve a budú pokračovať aj v budúcnosti,“ vyzýva predseda paralympionikov Ján Riapoš.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV