Športové aktuality
3 min. čítania

Danka Barteková nevníma víťazstvo v ankete ako záväzok či tlak

Danka Barteková počas slávnosti Športovec roka 2023.
Foto
SOŠV/SAMUEL GALICA

Slovenská strelkyňa Danka Barteková nevníma víťazstvo v ankete Športovec roka ako záväzok alebo tlak. Pre úradujúcu majsterku sveta i Európy v skeete je to premiérový triumf v tejto ankete a získala ho v konkurencii lyžiarky Petry Vlhovej. Barteková bola prvá na osemdesiatich hlasovacích lístkoch, jej súperka na 33.

Medzi najúspešnejších športovcov roka sa dostala tretíkrát. Na prvom mieste je po 3. pozícii v roku 2012, keď získala bronz na OH v Londýne, a ôsmom v roku 2019. Tridsaťdeväťročná členka Športového centra polície je po Jozefovi Göncim (1999) a Zuzane Rehák Štefečekovej (2012) tretia strelkyňa, ktorá triumfovala v ankete KŠR. Oproti Vlhovej získala o 72 bodov viac - lyžiarka vyhrala predchádzajúce štyri ročníky ankety a jej meno nechýbalo tento rok ani na jednom hlasovacom lístku. Barteková absentovala v najlepšej desiatke v dvoch zo 129 prípadov.

„Túto anketu a víťazstvo v nej beriem ako ocenenie za minulý rok. Medaily a úspechy z neho som už odložila bokom. Od nového roka sa sústredím len na budúcnosť a toto ocenenie nevnímam ako obrovský záväzok alebo tlak. Keď budem trénovať a nebude sa mi dariť, spomeniem si, že sú tu aj takéto lákadlá a motivácie,“ uviedla Barteková na slávnostnom galavečere.

Ocenila aj svojho streleckého kolegu Mariána Kovačócyho, ktorý získal striebro na MS v trape a v ankete skončil ôsmy. Zároveň však pripustila, že v najlepšej desiatke jej nejaké mená aj chýbajú.

„Ocitla som sa v najlepšej spoločnosti. Myslím si však, že tam chýbajú niektoré mená. Napríklad Marianna Jagerčíkova, ktorá je majsterka sveta v olympijskom športe (skialpinizmus). Veľmi sa však teším, že je tam ďalší strelec, vicemajster sveta Marián Kovačócy. Pre nás strelcov je táto anketa možnosť na pripomenutie sa,“ uviedla Barteková.

V Paríži ju čakajú piate olympijské hry a už v najbližších dňoch odštartuje sezónu na Svetovom pohári v Rabate. „Už v utorok odlietame do Maroka, bude to môj prvý Svetový pohár v tejto sezóne. Počasie na Slovensku mi našťastie dovolilo trénovať aj doma. Mám za sebou kvalitnú zimnú prípravu, v decembri som začala sústredenie v Amerike, bola som dvakrát v Taliansku a mohli sme nastrieľať kvalitné objemy. Prvé preteky mi ukážu, čo ešte treba vylepšiť a vychytať,“ povedala k najbližším plánom Barteková.

Teší ju, že má už teraz úplne pripravenú zbraň na celú sezónu: „Na konci roka som uzavrela akékoľvek zmeny zbrane aj nábojov. Mám párovú zbraň a na svojom vybavení už nebudem nič meniť, čo je prekvapenie. Ideme s tým, čo mi prinieslo úspech aj vlani.“

Podujatia a športovci
Projekt

Máte otázku? Opýtajte sa!
Peter Pašuth

+421 905 347 907
[email protected]

Partneri projektu
ecoinvestment
Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV