Športové aktuality
3 min. čítania

Biatlonový areál Alpensia – symbolické miesto pre Kuzminovcov

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Jelisej Kuzmin
Foto
SOŠV/ANDREJ GALICA

Biatlonový areál Alpensia v juhokórejskom Pjongčangu je pre rodinu Kuzminovcov symbolické miesto. Prvýkrát na ňom na veľkom podujatí štartovala v slovenskom drese Anastasia Kuzminová, ktorá získala na ňom aj olympijské zlato. Teraz si jeho trate vyskúšal počas ZOH mládeže 2024 aj jej syn Jelisej Kuzmin.

Písal sa február 2009, keď Anastasia Kuzminová rok a pol po pôrode syna Jeliseja prvýkrát štartovala v slovenskom drese na majstrovstvách sveta v biatlone. V Pjongčangu sa v nedeľu 22. februára 2009 dočkala aj prvej veľkej medaily – striebra v pretekoch s hromadným štartom na 12,5 km. Za Ruskou Oľgou Zajcevovou zaostala o 7,5 sekundy.

O deväť rokov neskôr 17. februára 2018 vybojovala v rovnakom areáli aj olympijské zlato v pretekoch s hromadným štartom. Už predtým na ZOH 2018 získala dve strieborné medaily v individuálnych a rýchlostných pretekoch.

Jelisej Kuzmin si pripomenul mamine úspechy v Pjongčangu čiapkou

A o ďalších päť rokov sa prvýkrát na olympijskom podujatí predstavil práve v Pjongčangu jej syn Jelisej. Po tom, čo pred necelými dvoma rokmi navštívil Európsky olympijsky festival mládeže v Banskej Bystrici, sa chcel veľmi kvalifikovať na olympijské podujatie. Bojoval, tvrdo trénoval, plnil kritériá a napokon si vyjazdil nomináciu.

„Mamine výkony na zimných olympijských hrách 2018 som sledoval cez televíznu obrazovku. Mám na to príjemné spomienky. Som rád, že som sa teraz ja prebojoval na zimné olympijské hry mládeže. Ako pripomienku jej štartov tu v Pjongčangu som si dal na hlavu rovnakú čiapku, ako mala ona. Atmosféra na ZOH mládeže je veľmi dobrá,“ povedal Jelisej Kuzmin.

Jelisej Kuzmin
Jelisej Kuzmin
Foto
SOŠV/ANDREJ GALICA

Preteky bežcov na lyžiach na ZOH mládeže 2024 sa konajú v biatlonovom areáli Alpensia. Štadión bežeckého lyžovania zostal tentoraz prázdny a tak Jelisej súťaží na rovnakých tratiach ako jeho mama.

„Pôvodne som si myslel, že štadión pre bežecké lyžovanie po zimných olympijských hrách zrušili, že to bolo len dočasné športovisko, a preto nás dali na biatlonový štadión. Po príchode do Pjongčangu som zistil, že bežecký štadión stále existuje. Preto ma prekvapilo, že sme nebežali tam. Na druhej strane som na tratiach, kde dosiahla úspechy moja mama. Sú dobre pripravené, ale ťažké. Najmä začiatok do kopca je náročný,“ priznal Jelisej Kuzmin.

 

Podujatia a športovci
paris
Ukazsa2024 Pankova

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV