Šport a olympizmus
3 min. čítania

Krajské kolá OLOV sa začínajú v Trenčíne aj s Mariánom Gáboríkom

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Školské kolo Odznaku všestrannosti na ZŠ Pankúchova v Bratislave.
Foto
SOŠV/ANDREJ GALICA

Najvšestrannejší žiaci z jednotlivých škôl budú v najbližších týždňoch počas ôsmich kôl bojovať o účasť v celoslovenskom finále Olympijského odznaku všestrannosti (OLOV). Séria krajských kôl sa začne v stredu 13. marca v Trenčíne.

Krajské a celoslovenské kolá na rozdiel od školských už nie sú zamerané na jednotlivcov, ale na kolektívy. Školu reprezentujú osemčlenné družstvá, ktoré sú zložené vždy z jedného chlapca a dievčaťa z ročníka. Súťažia žiaci a žiačky 6. až 9. ročníkov. Na krajských kolách sú pripravené špeciálne prekážkové dráhy všestrannosti a súťažiaci plnia aj jednotlivé disciplíny OLOV. Víťazi krajských kôl OLOV postúpia do celoslovenského finále, ktoré sa bude konať 20. a 21. júna v Bratislave a bude súčasť osláv Olympijského dňa.

Slovenský olympijský a športový výbor pripravuje krajské kolá v spolupráci s jednotlivými samosprávnymi krajmi. Nebudú sa konať len v krajských mestách (Trenčín, Trnava, Košice, Banská Bystrica, Žilina), ale aj v iných mestách príslušného kraja (Pezinok, Poprad, Zlaté Moravce). Projekt OLOV v školskom roku 2023/24 finančne podporili aj Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR, Ministerstvo cestovného ruchu a športu SR, TIPOS, Allianz a SPP.

Na každé krajské kolo zavíta niektorí z úspešných slovenských športovcov, ktorí podporí žiakov a môže sa zapojiť aj do niektorých súťažných disciplín. Na prvom krajskom kole v športovom centre M-Šport v Trenčíne sa v stredu 13. marca zúčastní bývalý hokejový útočník a víťaz Stanleyho pohára Marián Gáborík. SOŠV zároveň pripravil na každé podujatie špeciálne stánky programu Vzdelávania o olympijských hodnotách (OVEP), v ktorých sa mladí dozvedia o olympijských hodnotách, fair play i olympizme. V stánkoch si môžu aj zasúťažiť a zabaviť sa.

V školskom roku 2023/24 sa do projektu OLOV zapojilo rekordných 41 838 žiakov a žiačok zo 465 škôl. Podmienky pre zisk najcennejšieho zlatého odznaku splnilo 1259 chlapcov a dievčat. Projekt Slovenského olympijského a športového výboru týmito číslami potvrdil pozíciu najväčšej školskej športovej súťaže na Slovensku.

Krajské kolá OLOV

13. marca: Trenčín

26. marca: Trnava

27. marca: Pezinok

9. apríla: Košice

10. apríla: Poprad

11. apríla: Banská Bystrica

15. apríla: Žilina

17. apríla: Zlaté Moravce

Partneri projektu
Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV