Šport a olympizmus
2 min. čítania

Na 46. ročníku Memoriálu Ferdinanda de Martinenga bola odovzdaná plaketa Klubu fair play SOŠV

Katarína Ráczová

V dňoch 18.-19. novembra 2023 bola bratislavská športová hala Elán opäť hlučná od rinčania mierových zbraní. Viac ako 170 šermiarov z 20 krajín nastúpilo na planše, aby si na turnaji v rámci okruhu Európskej šermiarskej konfederácie zmerali svoje schopnosti.

Turnaj je pomenovaný po Ferdinandovi de Martinengovi, ktorý je považovaný za zakladateľa slovenského organizovaného športu. V polovici 19. storočia založil v Bratislave aj prvú telocvičňu a šermiarsku školu v Uhorsku. Dodnes je po ňom pomenovaný Bratislavský šermiarsky klub. V roku 1846 sa mu podarilo presadiť vyučovanie telocviku na školách.

Na tomto významnom turnaji sa nestratili ani naši reprezentanti. V šerme fleuretom žien dosiahla krásny výsledok Rebeka Forgachová (Klub šermu Šamorín). Vekom ešte kadetka skončila na treťom mieste. V korde mužov medzi 60 štartujúcimi dosiahol pekný úspech zástupca už spomínaného Bratislavského šermiarskeho klubu Ferdinanda de Martinenga, Alex Duduc, ktorý nás reprezentoval aj na nedávnych Európskych hrách v Krakove. Jeho 6. miesto je pekné a sľubné umiestnenie. Alex na turnaji však dokázal, že ani ideály a myšlienky fair play mu nie sú cudzie a nezabudne na ne ani v zápale boja. V zápase o postup do finálovej osmičky vo vyrovnanom boji pomohol korigovať nedôslednosť rozhodcu vo svoj neprospech. Alex zápas nakoniec vyhral najtesnejším rozdielom 15:14. Jeho príkladné gesto, za ktoré získal Plaketu fair play KFP SOŠV, by určite potešilo aj Ferdinanda de Martinenga, ktorý bol považovaný za veľkého humanistu.

Projekt
paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV