Šport a olympizmus
Tokio
2 min. čítania

Novou prezidentkou organizačného výboru OH v Tokiu je sedemnásobná olympionička Seiko Hašimotová

Seiko Hašimotová.
Foto
TASR/AP

Novou prezidentkou organizačného výboru olympijských a paralympijských hier v Tokiu sa stala 56-ročná Seiko Hašimotová.  "Urobím všetko pre to, aby boli olympijské hry v Tokiu úspešné," vyhlásila Hašimotová krátko po prevzatí postu. Doterajšia japonská ministerka a predsedníčka Japonskej korčuliarskej federácie nahradila vo funkcii 83-ročného bývalého japonského premiéra Joširóa Moriho. Ten odstúpil z funkcie po svojich nedávnych sexistických výrokoch, ktoré vzbudili veľmi kritické reakcie predovšetkým v Japonsku, ale aj na medzinárodnej scéne.

Hašimotovú, ktorá pôsobila ako ministerka japonskej vlády pre olympijské a paralympijské hry v Tokiu, komisia vybrala ako najvhodnejšiu na základe piatich kritérií. Podľa nich musí mať kandidát zodpovedajúce skúsenosti a aj prehľad o postupe príprav na odložené hry v Tokiu. Hašimotová z Liberálnej demokratickej strany bola len jednou dvoch žien v kabinete premiéra Jošihideho Sugu, ktorý vlani nastúpil do funkcie po Šinzóovi Abem (ten rezignoval zo zdravotných dôvodov). Vo štvrtok odstúpila z ministerskej funkcie a následne ju exekutíva organizačného výboru hier v Tokiu vymenovala za prezidentku OVOH.

Seiko Hašimotová je bývalá špičková športovkyňa, ktorá sedemkrát súťažila pod piatimi kruhmi. Ako rýchlokorčuliarka štartovala na ZOH 1984 v Sarajeve, 1988 v Calgary, 1992 v Albertville a 1994 v Lillehammeri, pričom v Albertville získala bronz na 1500 m trati. Ako dráhová cyklistka súťažila v šprinte, resp. v stíhacích pretekoch na OH 1988 v Soule, 1992 v Barcelone a 1996 v Atlante. V rýchlokorčuľovaní získala aj tri medaily na majstrovstvách sveta a šesť zlatých kovov na Ázijských zimných hrách.

Podujatia a športovci
paris
Ukazsa2024 Pankova

Súvisiace

Zobraziť viac

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV