Športové aktuality
4 min. čítania

O regeneráciu športovcov v Tokiu bude postarané: Spoločnosť Winmed im požičia špičkové prístroje

Profile picture for user Krsko
Stanislav
Krško
Foto
Winmed

Počas olympijských hier v Tokiu budú mať slovenskí športovci k dispozícii kvalitné regeneračné prístroje od spoločnosti Winmed. Výrazne urýchlia regeneráciu po záťaži aj liečbu zranení pohybového aparátu.

Športová udalosť roka sa uskutoční od 23. júla do 8. augusta 2021. Naši športovci budú počas troch týždňov bojov o medaily potrebovať aj kvalitnú regeneráciu. Tú im zabezpečí spoločnosť Winmed, ktorá lekárom a fyzioterapeutom v slovenskej výprave zdarma zapožičala tri regeneračné prístroje založené na metóde TECAR terapie a kĺbovú výživu TriJALUX, ktorá sa aplikuje bez použitia ihly.

Pre väčšinu našich športovcov je to novinka

Pre zahraničných špičkových športovcov tieto prístroje nie sú novinkou, viacerí ich používajú na dennej báze. U nás je situácia iná a aj zásluhou aktivít spol.Winmed. „So športovcami spolupracujeme od začiatku našej existencie. V roku 2017 sme sa spojili s futbalovou reprezentáciou, ktorá dodnes využíva tri naše prístroje. Naše technológie používali aj na majstrovstvách Európy. V ten istý rok sme začali spolupracovať aj s Duklou Banská Bystrica. Aj vďaka tomu vznikla naša pomoc pre športovcov na olympijských hrách,“ vysvetľuje Martin Gábor, konateľ spoločnosti Winmed. Produkty spoločnosti už používajú v mnohých športoch, tri prístroje majú futbalisti v DAC Dunajská Streda, hokejisti v HK Poprad, TECAR terapiu využívajú aj volejbalisti či českí futbalisti.

Produkty spoločnosti už používajú v mnohých športoch, tri prístroje majú futbalisti v DAC Dunajská Streda, hokejisti v HK Poprad (na snímke), TECAR terapiu využívajú aj volejbalisti či českí futbalisti.
Produkty spoločnosti už používajú v mnohých športoch, tri prístroje majú futbalisti v DAC Dunajská Streda, hokejisti v HK Poprad (na snímke), TECAR terapiu využívajú aj volejbalisti či českí futbalisti.
Foto
Winmed

„V Taliansku sú tieto pomôcky bežnou súčasťou regenerácie a liečby zranení. U nás je štandardom masáž, sterčing a klasická regenerácia bez využitia fyzikálnej terapie, používa sa minimum technológii,“ hovorí Gábor. Dodáva však, že čoraz viac športovcov aj fyzioterapeutov sa o tieto „nové” technológie začína zaujímať.

V Tokiu pomôžu tri prístroje

Všetky prístroje, ktoré pomôžu športovcom v Tokiu, sú prenosné, aby sa dali prepraviť a ľahko sa s nimi pracovalo. „Ide o prístroj TECAR LAB THERAPY, ten obsahuje TECAR terapiu, ultrazvuk a transdermálny prenos účinných látok priamo do ošetrovaného tkaniva. Ďalším prístrojom je TECAR box – ktorý slúži na TECAR terapiu. Posledný prístroj, ktorý zapožičiame na olympijské hry, je novinka TECAR LAB NFi. Tá sa používa na kĺbovú výplň bez nutnosti injekcie.“

Ako funguje TECAR terapia?

„TECAR terapia je stimulačná terapia, ktorá cez rýchle striedanie polarity elektrického náboja rozpohybuje všetky polárne molekuly v organizme. Podstata je, že vďaka tejto stimulácii sa zrýchli metabolizmus, ako aj prechod látok cez bunkové a medzibunkové priestory. Tým pádom sa zrýchli odplavenie metabolitov, všetkých produktov metabolizmu, ktoré vznikajú pri fyzickej záťaži. Zároveň sa zlepší výživa a prekrvenie kĺbov, okysličí sa svalové tkanivo, čo má za dôsledok, že športovec je lepšie pripravený na ďalšiu záťaž. Ide teda o urýchlenie prirodzených regeneračných mechanizmov.“

Ján Volko si regeneráciu pochvaľuje

Skúsenosti s týmto druhom terapie má napríklad aj olympijský víťaz v chôdzi Matej Tóth, TECAR terapiu už viac ako štyri roky používa aj halový majster Európy – šprintér Ján Volko. „Pomáha nám to pri regenerácii, pri relaxácii. Aj pri väčších zdravotných problémoch, natiahnutiach svalov a podobne. Predovšetkým však prístroj využívame na regeneráciu medzi tréningami, či po väčších tréningových dávkach,“ uviedol Volko pre webovú stránku spoločnosti Winmed.

Zapožičané prístroje si pred odchodom do Japonska prevzali fyzioterapeuti Pavel Belička, Zdeněk Ďuriš a vedúci lekár Roman Fano. Predpokladám, že zapožičané prístroje budú športovci používať na rýchlu regeneráciu v rámci prípravy a ako prevenciu zranení. Pri bolestiach kĺbov sa bude využívať zase kĺbová výplň. Dúfame, že športovci si technológie na olympijských hrách vyskúšajú a uvidia, že im pomôžu. Je to pre nás veľká príležitosť. Na najvyššom športovom fóre chceme ukázať, ako vedia technológie pomôcť,“ dodáva zástupca spoločnosti Winmed.

Podujatia a športovci
Tagy
Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Súvisiace

Zobraziť viac

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV