Šport a olympizmus
3 min. čítania

Od stredy sa otvárajú aj vnútorné športoviská a plavárne, zatiaľ len pre organizovaný šport

Reprezentační plavci už môžu trénovať na bratislavských Pasienkoch vďaka výnimke od pondelka 18. mája. Ako jedna z prvých si vyskúšala bazén aj Andrea Podmaníková.
Foto
TASR/JAKUB KOTIAN

Ďalšia dobrá správa pre slovenský šport. Od stredy 20. mája môžu byť otvorené nielen vonkajšie športoviská, ale pre športové kluby už aj vnútorné. Otvoriť sa môžu tiež kryté plavárne. Nové opatrenie sa zatiaľ týka len vrcholových športovcov a členov organizovaných športových klubov.

Na ďalšom otváraní športovísk sa dohodlo konzílium odborníkov počas pondelkového spoločného stretnutia. Slovenský premiér Igor Matovič po rokovaní oznámil, že na vonkajších športoviskách sa môžu od stredy 20. mája využívať aj toalety. Šatne a ďalšie hygienické zariadenia zostanú ešte pre návštevníkov nedostupné. Rovnako zostáva zachované nariadenie o zákaze vstupu divákov na tribúny. „Rušíme povinnosť bezkontaktnosti. Týka sa to všetkých športov, ktoré sa vykonávajú na vonkajších športoviskách,“ povedal Igor Matovič.

Vnútorné športoviská a plavárne pre verejnosť zatiaľ zostávajú zatvorené. Týka sa to aj fitnescentier a rôznych posilňovní. „Zatiaľ vnútorné športoviská môžu využívať len organizované športové kluby. Ich otvorenie pre verejnosť môže nastať v ďalšej fáze uvoľňovania protipandemických opatrení. Uvidíme, ako sa opatrenia vzhľadom na inkubačnú dobu, prejavia na epidemiologickej situácii o dva týždne a následne budeme hovoriť aj o tejto téme,“ uviedol Igor Matovič.

Úrad verejného zdravotníctva už dnes pracuje na aktualizácii všetkých opatrení, ktoré odobrilo konzílium odborníkov.

V rámci štvrtej fázy uvoľňovania opatrení sa od stredy 20. mája povolia aj podujatia do 100 osôb. Diváci môžu chodiť na kultúrne podujatia, kiná a divadlá. Organizácii športových zápolení sa toto opatrenie nebude zatiaľ týkať. Ligové súťaže a rôzne preteky na Slovensku sa budú môcť podľa hlavného hygienika SR Jána Mikasa konať najskôr od 3. júna. „Zatiaľ budú určite bez divákov. Podľa vývoja epidemiologickej situácie budeme môcť postupne pristúpiť aj k povoleniu diváckych návštev,“ uviedol Ján Mikas.

Športový život na Slovensku ustal 9. marca, keď Ústredný krízový štáb SR nariadil zákaz usporiadania všetkých hromadných podujatí v krajine. Neskôr sa zatvorili aj všetky športoviská. Po šiestich týždňoch sa otvorili vonkajšie športoviská bez šatní a sociálnych zariadení pre vrcholových i rekreačných športovcov. Športovať a pripravovať sa mohli doteraz len bezkontaktne. Od stredy príde pre šport dlho očakávaná zmena.

Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV