Športové aktuality
13 min. čítania

Ôsmy súťažný deň v Baku: Ódorová vo dvojhre stolných tenistiek štvrtá, Olejnik v dvojitom trape šiesty

Ľ. Souček, M. Gaško, Z. Kríž, TASR, SITA

BAKU 19. júna (SOV - Ľubomír Souček a Mojmír Gaško, tlačoví atašé slovenskej výpravy na EH + Zdenko Kríž, vyslaný redaktor www.olympic.sk + SITA, TASR) – V piatok slovenskí športovci na I. európskych hrách v Baku súťažili na siedmich športoviskách. A znovu dosiahli dve umiestenia v prvej šestke.

V stolnom tenise sa víťazné ťaženie Evy Ódorovej vo dvojhre zastavilo až v zápasoch, v ktorých išlo o medaily. V semifinále prehrala s Číňankou v holandských farbách Li Ťie 0:4, v zápase o bronz s Číňankou pre zmenu v tureckých fabrách Chu Me-lek 1:4 a skončila štvrtá.

V Streleckom centre sme mali v  piatok mali v akcii trojicu reprezentantov. Hubert Andrzej Olejnik v dvojitom trape postúpil z kvalifikácie zo šiesteho miesta do semifinále, v ktorom skončil takisto šiesty. V ľubovoľnej malokalibrovke 3x20 žien obsadila Daniela Demjén Pešková pätnáste a Jana Hyblerová 23. miesto.

V lukostreľbe na Štadióne Tofika Bachramova Alexandra Longová uspela v prvom kole eliminácie v olympijskom luku a postúpila medzi 32 najlepších žien. Vo vodnopólovom turnaji chlapcov Slováci vo svojom záverečnom zápase o konečné umiestenie podľahli tímu Rumunska 7:8 a obsadili konečné 12. miesto. Večer ešte v osemfinále do 81 kg v Kryštálovej hale 2 boxoval Matúš Strnisko proti Rusovi Siliaginovi, ktorému tesne podľahol a vypadol.

ŠPORTOVÁ STREĽBA: OLEJNIK V DVOJITOM TRAPE ŠIESTY, PUŠKÁRKY NEUSPELI
Hubert Andrzej Olejnik pri súťaži v dvojitom trape. FOTO: JÁN SÚKUP, SOV
Hubert Andrzej Olejnik pri súťaži v dvojitom trape.
Foto
JÁN SÚKUP, SOV

Slovenská medailová žatva na strelnici v Baku sa v piatok prerušila. Z trojice reprezentantov na európskych hrách nenadviazali na úspechy predchádzajúcich dní Daniela Demjén Pešková, Jana Hyblerová ani Hubert Andrzej Olejnik. Posledný menovaný bol najbližšie k cenným kovom, no v závere ho zradili zdravotné problémy. Viac ako medaila ho však mrzela miestenka na budúcoročné olympijské hry v Riu de Janeiro, ktorú získal iba víťaz podujatia. Poľský rodák so slovenským pasom Olejnik obsadil v dvojitom trape konečnú šiestu priečku. V semifinále trafil z 30 terčov len 27, čo mu na postup do bojov o medaily nestačilo. "Boli to veľmi ťažké preteky, bojoval som celý deň. Mal som problémy s chrbticou a ramenom, takže vzhľado

Olejnik vo chvíle čakania, kým naňho príde vo finále rad. FOTO: JÁN SÚKUP, SOV
Olejnik vo chvíle čakania, kým naňho príde vo finále rad.
Foto
JÁN SÚKUP, SOV

m na to je výsledok veľmi dobrý," povedal pre TASR.

Hubert Andrzej Olejnik v kvalifikácii zo 150 terčov trafil 140 (28-28-27-29-28) a ako posledný si zabezpečil účasť v semifinále (mal už istotu umiestnenia do 6. priečky), v ktorom sa začínalo od nuly. Tridsaťtriročný zverenec trénera Dušana Barcziho v ňom urobil tri chyby. Zaváhal pri prvom, devätnástom a dvadsiatom štvrtom terči a výkon 27 bodov nestačil na postup do bojov o medaily. Minimálne o bod viac potreboval vroclavský rodák v slovenských službách aspoň na rozstrel o účasť v dueli o bronz. V boji o finále sa dlho držal v prvej štvorke, dokonca bol tretí. Po náročnom dni sa však ozvali únava a zdravotné problémy a bolo po nádejach. "Nebol som nervózny, všetko išlo dobre, no trikrát som pre tú krčnú chrbticu nedokázal dobre dotiahnuť terče a netrafil som," komentoval.

Slovenská výprava si zavolala aj pomoc z Olejnikovej rodnej krajiny. "Problémy s chrbticou má dlhodobo. Dnes mu pomohol poľský fyzioterapeut, ktorý ho pozná odmala. Vždy sa ho snažil pripraviť na to kolo tak, aby strelil aspoň priemer. To sa nám aj podarilo - na jedno kolo priemerne 28 a celkove 140. V semifinále mu však už dochádzali fyzické sily a zaostal jeden terč za bojom o medaily. Vo finále sa menia terče z bežných na flešové, na ktoré sa strieľa trošku inak. No a jemu práve to rameno nedovolilo reagovať tak rýchlo, akoby potreboval zdravý strelec. Mali sme smolu," doplnil Olejnikov tréner Dušan Barczi.

Olejnika po pretekoch mrzela najmä olympijské miestenku, ktorú mohol získať. "Bola veľká šancaju získať. Nepodarilo sa mi to už po druhý raz. Ešte ma však čaká jedno podujatie Svetového pohára a potom majstrovstvá sveta. Dúfam, že tam to dopadne dobre," povedal. Prvýkrát bol veľmi blízko k zisku miestenky na OH vlani na majstrovstvách sveta v Granade. Vtedy ho pre zmenu zradila zaseknutá spúšť, ktorá znamenala dva minuté terče a neúčasť vo finále. Posledné dve šance na zisk miestenky do Ria má ešte na augustových pretekochj SP v azerbajdžanskej Gabale a na MS v talianskom Lonate (9.-18. septembra).

Daniela Demjén Pešková pri streľbe. FOTO: JÁN SÚKUP, SOV
Daniela Demjén Pešková pri streľbe.
Foto
JÁN SÚKUP, SOV

Tridsaťtriročný strelec si súťaže v Baku užil a verí, že európske hry budú mať svoje pokračovanie: "Páčilo sa mi tu. Je tu veľmi pekná strelnica aj ďalšie krásne ihriská. Super bola aj organizácia celého podujatia. Som za to, aby tieto hry pokračovali aj v budúcnosti," hovorí Olejnik, ktorý už v pondelok opustí dejisko EH.

Výsledky – dvojitý trap muži, konečné poradie: 1. Fokejev (Rus.) 142 b. (v kvalifikácii) - semifinále 29, finále 29, 2. Bognár (Maď.) 142 - semifinále 30, finále 26, 3. Barilla (Tal.) 142 - semifinále 28+12, o 3. miesto 29, 4. s Löw (Nem.) 141 - semifinále 28+12, o 3. miesto 28, 5. Scott (V. Brit.) 142 - semifinále 28+11, 6. Hubert Andrzej Olenik (SR) 140 - semifinále 27.

Jana Hyblerová. FOTO: JÁN SÚKUP, SOV
Jana Hyblerová.
Foto
JÁN SÚKUP, SOV

Daniela Demjén Pešková ani Jana Hyblerová sa nedostali do finále športovej pušky 3x20. Tridsaťjedenročná Demjén Pešková zaostala za elitnou osmičkou o dva body, keď dosiahla výkon 577 bodov (191-198-188). Výborne strieľala najmä v polohe ležmo, kde netrafila desiatku len dvakrát. Druhá slovenská zástupkyňa Jana Hyblerová sa počas kvalifikácie pohybovala aj okolo postupového 8. miesta, ale v záverečnej časti postojačky sa jej nedarilo dosahovať desiatky a s výkonom 575 bodov (193-196-186) napokon obsadila 23. pozíciu. Na finálovú osmičku bolo potrebných aspoň 579 bodov. Víťazkou súťaže puškárok sa stala Talianka Petra Zublasingová, ktorá bola najlepšia už v kvalifikácii a svoju dominanciu potvrdila aj vo finále svetovým rekordom 464,7 b.

Výsledky – športová puška 3x20 ženy: 1. Zublasingová (Tal.) 464,7 b. - finálový svetový rekord (v kvalifikácii 589), 2. Brizová (Fr.) 454,6 (580), 3. Hofmannová (Rak.) 443,2 (579), ... 15. Daniela Demjén Pešková 577, 23. Jana Hyblerová (obe SR) 575.


STOLNÝ TENIS: Ódorová nezdolala čínsky múr v holandských ani V tureckých farbách, skončila štvrtá
Eva Ódorová v súboji o bronz. FOTO: TASR/MARTIN BAUMANN
Eva Ódorová v súboji o bronz.
Foto
TASR/MARTIN BAUMANN

V piatok popoludní vyvrcholili súťaže  mužov i žien v stolnom tenise. Hoci posledný deň dvojhier slovenská reprezentantka Eva Ódorová  aj v dôsledku problémov s hracou rukou ani jeden z dvoch záverečných duelov nevyhrala, a preto jej tesne unikla medaila, je jej 4. miesto najvýraznejším výsledkom slovenského stolného tenisu v ére samostatnosti vo dvojhre. Ak by sa v metropole Azerbajdžanu  rozdeľovali medaily podľa rovnakého kľúča ako na ME či MS, boli by zdolané semifinalistky zhodne na 3. mieste a patrili by im bronzové kovy.

Semifinálový súboj s Evy Ódorovej s naturalizovanou Číňankou  v holandskom oranžovom drese Li Ťie (5. v európskom rebríčku) sa skončil až nečakane hladko víťazstvom jednej z najlepších obranárok za európskymi stolmi 4:0 (4, 5, 10, 7). Slovenská hráčka nezopakovala vynikajúce výkony z predchádzajúceho dňa, jej útoky boli o poznanie mäkšie, a precízna obrana i sendvičový poťah na bekhende súperky jej robili veľké problémy. Nie náhodou práve táto hráčka vyradili už  vo štvrtok nasadenú jednotku Han Ťing z Nemecka po výsledku 4:3. Ódorová sa na väčší odpor zmohla len v 2. sete, keď mala dokonca setbal, ale súperka aj s pomocou „prasiatka“ nakoniec vyhrala 12:10. Vo finále jej premožiteľka prehrala s krajankou Li Ťiao 0:4.

Po stretnutí bola Eva Ódorová dosť nešťastná. „Celý tento duel - to bolo pre mňa jedno veľké trápenie. Bojovala som viac sama so sebou ako so súperkou. Bolesť v ramene ma prenasledovala prakticky od prvej loptičky.  Ešte v noci robili maséri a lekári tri hodiny všetko možné, aby som bola ako-tak v poriadku. Aj som rozmýšľala, že tento súboj zo zdravotných dôvodov skrečujem, ale nechcela som sa zmieriť s tým, že z takého významného podujatia odídem v závere bez boja,“ hovorila.

V hľadisku mestskej haly v Baku pri pobreží Kaspického mora bol v malej slovenskej skupinke  divákov aj Ódorovej spoluhráč zo slovenského tímu Ľubomír Pištej. Ten postup Ódorovej ako jedinej rodenej Európanky do semifinále spolu s tromi hráčkami pochádzajúcimi z Číny komentoval vtipne slovami: Eva je vlastne víťazkou Európskych hier v stolnotenisovej dvojhre. Teraz za stolom pokračujú vlastne Ázijské hry.“

Štvrté miesto vo dvojhre znamená životný úspech v kariére Evy Ódorovej. FOTO: TASR/MARTIN BAUMANN
Štvrté miesto vo dvojhre znamená životný úspech v kariére Evy Ódorovej.
Foto
TASR/MARTIN BAUMANN

V záverečnom súboji o 3.miesto nastúpila Eva Ódorová proti ďalšej pôvodom Číňanke, tentoraz v tureckom drese – Chu Me-lek (9. nasadená). Rozdiel 42 miest v európskom rebríčku v prospech Turkyne  vôbec nebolo vidieť. Najmä v prvých dvoch setoch, v ktorých naša hráčka dokázala napriek boľavému ramenu držať krok s ofenzívne hrajúcou súperkou. V 1. sete viedla 10:9, ale proti hráčka  ho tromi šťastnými loptičkami obrátila vo svoj prospech. Druhý set bol ako cez kopirák a opäť ho vyhrala šťastnejšia súperka. Slovenská hráčka sa svojou nátlakovou hrou presadila až vo 4. sete, ktorý vyhrala na výhody. V závere už bolo vidieť na nej únavu z o štvordňového turnaja. Eva Ódorová – Chu Me-lek 1:4 (-10, -10, -8, 11, -7).

Po svojom poslednom vystúpení v Baku Eva Ódorová povedala: “Hrala som pod liekmi a dosť dlho som sa bála či vydržím do konca. Najmä v úvodných dvoch setoch mi chýbal kúsok športového šťastia. Ak by som viedla 2:0, resp.3:1, určite by Chu nehrala dokonca tak sebavedome, pretože Ázijčanky, keď sú pod  tlakom ,podstatne viac kazia. Hoci sa mi neušla medaila, aj zo 4. miesta mám radosť.“

Po roku 1992 získalo Slovensko na vrcholných európskych podujatiach dospelých iba dve medaily: v roku 1994 na ME v Birminghame Jaromír Truksa s Valentinou Popovovou v mixe bronz a na ME v roku 2013 v rovnakej disciplíne Ľubomír Pištej s Barborou Balážovou dokonca strieborné medaily. V každom prípade je výsledok Evy Ódorovej  pekným darčekom slovenskému stolnému tenisu k jeho 90. výročiu organizovanej formy na území Slovenska.


Lukostreľba: Longová s prehľadom postúpila do 2. kola
Alexandra Longová. FOTO: JÁN SÚKUP, SOV
Alexandra Longová.
Foto
JÁN SÚKUP, SOV

Alexandra Longová postúpila z 1. kola súťaže v olympijskom luku medzi 32 najlepších. V piatkovom súboji 32-finále si poradila s Britkou Amy Oliverovou suverénne 6:0 (26:23, 28:26, 28:23). V nedeľu o 8:10 SELČ vyzve Ukrajinku Anastasiu Pavlovovú. "Dnešný deň bol náročný. Bolo veľmi teplo, no nefúkal vietor, čo je pre lukostrelcov výhodné. Na zápas som sa tešila. Ráno bola trošku nervozita, ale postupne som to vystrieľala. Išla som do toho s chuťou, radosťou a s tým, že súperku zdolám. To sa mi podarilo hladkým skóre 6:0. Som pripravená a teším sa na ďalší zápas," povedala dvadsaťjedenročná členka klubu Blue Arrows Viničné.

Longová po svojom stretnutí ešte nevedela, že najbližšie nastúpi proti Ukrajinke Pavlovovej, no uvedomovala si, že to bude určite ťažšia súperka z vyššej pozície v rebríčku. "No som na to pripravená a chcem uspieť. Chcela by som sa prebojovať aspoň do najlepšej osmičky," povedala sebavedome. Longovej patrí 63. priečka vo svetovom rebríčku, Pavlovová je 47.

Vodné pólo: Mladí Slováci prehrali s Rumunskom a obsadili 12. miesto
Zo súboja našich vodných pólistov s rumunskými. Slováci vo svetlých čiapkach. FOTO: JÁN SÚKUP, SOV
Zo súboja našich vodných pólistov s rumunskými. Slováci vo svetlých čiapkach.
Foto
JÁN SÚKUP, SOV

Mladí slovenskí vodní pólisti obsadili v Baku konečnú 12. priečku. Rozhodol o tom piatkový záverečný duel o umiestnenie, v ktorom podľahli Rumunsku 7:8. O ich prehre rozhodol 56 sekúnd pred koncom štvrtej štvrtiny Vlad Georgescu. Slováci odohrali nešťastný zápas, dva góly dostali úplne tesne pred koncom štvrtín, rozhodujúci v poslednej minute zápasu. Zverenci trénera Miroslava Gogolu odohrali na turnaji celkovo šesť zápasov, v ktorých si pripísali jeden triumf a päť prehier. Výsledok - o 11. – 12. miesto: Slovensko - Rumunsko 7:8 (2:1, 2:4, 3:2, 0:1). Góly SR: M. Úradník 2, Furman 1, Kováčik 1, Baran 1, Mitruk 1, Rybnikár 1.


Box: Strnisko tesne prehral so Siliaginom
Názorná ilustrácia toho, že Matúš Strnisko sa po zápase cítil ako víťaz. Na rozhodcov môže mať ťažké srdce... FOTO: JÁN SÚKUP, SOV
Názorná ilustrácia toho, že Matúš Strnisko sa po zápase cítil ako víťaz. Na rozhodcov môže mať ťažké srdce...
Foto
JÁN SÚKUP, SOV

Slovenský boxer Matúš Strnisko prehral v osemfinále kategórie do 81 kg s Rusom Pavlom Siliaginom 0:3 a so súťažou sa rozlúčil. Strnisko odboxoval s ruským pästiarom vyrovnaný duel, u všetkých troch rozhodcov však tesne prehral 28:29. Podľa arbitrov bol v poslednom treťom kole lepší boxer, ale na výhru to nestačilo.

"Boxoval som so silným súperom. Pripravoval som sa naňho po taktickej stránke, pozerali sme jeho zápasy a vymýšľali naňho veci. Je technicky dobrý a šikovný. Prvé kolo som mal prehraté, v druhom a treťom sa mi darila stanovená taktika, dostal som sa bližšie na telo a vyblokoval údery. Vo dvoch kolách som bol podľa mňa lepší, triafal som ho čistými údermi, tých som ja nedostal veľa. Je to aj o politike, Rusko je v boxe silnejšia krajina. Ak by bol súper dnes z menej silnej krajiny, nebolo by to takto ovplyvnené. Vedel som, že len ťažko zdolám Rusa na podobnom podujatí. Chcel som bojovať o medaily, nevyšlo to. Ak budem na sebe tvrdo pracovať, môžem to dotiahnuť ďaleko,“ uviedol po zápase Strnisko.

 

SÚŤAŽNÝ Program slovenských Športovcov poČas ĎalŠích DVOCH DNÍ

Poznámka: Uvádzame miestne časy, na Slovensku je o tri hodiny menej. 

Sobota 20. júna

BOX (Kryštálová hala 2): 15.45 osemfinále do 60 kg M (Michal Zátorský nastúpi proti Turkovi Yilmazovi), 18.15 osemfiinále do 52 kg M (Viliam Tankó v nastúpi proti Belgičanovi Ayigahovi)

CESTNÁ CYKLISTIKA (v uliciach mesta s cieľom na Námestí slobody): 12.00 – 16.00 cestné preteky s hromadným štartom Ž (Tereza Medveďová)

LUKOSTREĽBA (Štadión Tofika Bachramova): 11.23 eliminácia olympijský luk M (Boris Baláž nastúpi proti Gruzíncovi Pchakadzemu)

ŠPORTOVÁ GYMNASTIKA (Národná gymnastická aréna): 16.30 finále na koni s držadlami (Slavomír Michňák)

ŠPORTOVÁ STREĽBA (Strelecké centrum - SC): 9.00 – 14.15 ľubovoľná pištoľ na 50 m M (Juraj Tužinský, Pavol Kopp - SC 2, SC 3, finále od 11.30), 9.00 – 17.00 skeet M – 1. deň (Štefan Zemko - SC 4), skeet Ž (Danka Barteková, Andrea Stranovská - SC 4, semifinále od 15:30, finále od 15:50)

VODNÉ PÓLO (Water Polo Arena): 13.30 zápas o 7. – 8. miesto D Slovensko - Francúzsko

VOLEJBAL (Kryštálová hala 1): 11.00 základná skupina M Slovensko – Belgicko
 

Nedeľa 21. júna

ATLETIKA (Národný štadión): 16.00 - 21.15 prvý deň súťaže miešaných družstiev

CESTNÁ CYKLISTIKA (v uliciach mesta s cieľom na Námestí slobody): 10.00 – 16.00 cestné preteky s hromadným štartom M (Erik Baška, Michael Kolář, Luboš Malovec)

LUKOSTREĽBA (Štadión Tofika Bachramova): 11.10 eliminácia olympijský luk Ž (Alexandra Longová v 2. kole nastúpi proti Ukrajinke Pavlovovej), 14.00 – 17.45 eliminácia a finále olympijský luk Ž

ŠPORTOVÁ STREĽBA (Strelecké centrum - SC): 9.00 – 16.15 skeet M – 2. deň (Štefan Zemko - SC 4)

Podujatia a športovci
paris

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV