Šport a olympizmus
7 min. čítania

Šamorín zažije olympijskú atmosféru, Olympijský festival bude symbol návratu k športovaniu

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Foto
SOŠV/ANDREJ GALICA

Olympijské hry budú pre Slovákov oveľa bližšie ako kedykoľvek predtým. Atmosféru najväčšieho športového sviatku prenesie do Šamorína od 23. júla do 8. augusta, teda v čase Hier XXXII. olympiády v Tokiu, Olympijský festival. Na návštevníkov čaká 17 dní športovania, kvalitnej zábavy i dobrého jedla.

Slovenskí fanúšikovia tentoraz vzhľadom na známe obmedzenia do Tokia nemôžu, ale nemusia zúfať. Rezort x-bionic sphere v Šamoríne sa počas letných prázdninových dní premení na veľký olympijský areál. Slovenská športová akcia leta so zameraním na celé rodiny prinesie návštevníkov pocity, ktoré prežívajú návštevníci olympijských hier.

S podporou od Medzinárodného olympijského výboru

Slovenský olympijský a športový výbor (SOŠV) získal od Medzinárodného olympijského výboru (MOV) licenciu na využívanie rovnakých vizuálov, ktoré budú na športoviskách v Tokiu.

„S Olympijskými festivalmi majú veľmi dobré skúsenosti v susednej Českej republike, lákajú tam tisícky návštevníkov. Veríme, že sa nám niečo podobné podarí aj u nás. Vďaka licencii od MOV môžeme aj na Slovensko priniesť olympijskú atmosféru, ktorú mnohí Slováci ešte naživo nezažili. Ponúkame celým rodinám možnosť stráviť príjemné dni, vyskúšať si rôzne športové disciplíny v prítomnosti známych športových mien a ešte popritom podporovať našich olympionikov v ich tokijskom snažení. Festival môže byť symbolom návratu k športovaniu,“ povedal prezident SOŠV Anton Siekel.

Voľba areálu x-bionic sphere v Šamoríne za dejisko festivalu bola prirodzená. Rezort je oficiálnym Olympijským tréningovým centrom a ponúka športoviská pre množstvo rôznych športov. Záujemci z celého Slovenska môžu stráviť v Šamoríne počas Olympijského festivalu aj príjemnú dovolenku a skombinovať zaujímavý program s oddychom. „Kombinácia vyskúšať si športové disciplíny a zároveň podporovať športovcov v Tokiu vytvorí možnosti na nezabudnuteľný zážitok. Olympijský festival vhodne zapadol do ponuky našich prázdninových aktivít,“ uviedol predseda dozornej rady x-bionic sphere Juraj Bača.

Zaujímavý program od rána do večera

Slovenský olympijský a športový výbor v spolupráci so svojimi partnermi TIPOS, Toyota, 4F, BILLA, Zlatý Bažant 0,0%, Allianz – SP, SPP, CZ Slovakia, MatadorStrabag pripravil pre návštevníkov počas olympijských dní bohatý program od predpoludnia až do neskorého večera. Každý deň budú súťaže o rôzne veci, bohatý sprievodný kultúrny program vrátane zaujímavých koncertov. Na Olympijský festival zavítajú nielen úspešní športovci z minulosti, ale po návrate z Tokia povedú do Šamorína aj kroky súčasných olympionikov.

Olympijský festival
Foto
SOŠV/ANDREJ GALICA

„Pripravená je veľká fanzóna, kde ponúkneme v spolupráci s RTVS fanúšikom nielen priame prenosy, ale aj záznamy z olympijských súťaží. Fun rádio presunie svoje vysielacie pracovisko priamo do Šamorína a jeho moderátori budú zabávať návštevníkov. Ponúkame možnosť vyskúšať si viac ako dve desiatky športov a ochutnať i skvelé jedlo. Jednotlivé ťaháky programu budeme predstavovať počas nasledujúcich dní. Rodiny s deťmi, mladší i starší ľudia sa majú na čo tešiť,“ dopĺňa informácie riaditeľka Slovenskej olympijskej marketingovej Kristína Czuczová.

Jedným z motívov usporiadania festivalu je návrat detí k športovaniu. Mnohé atrakcie sú určené pre najmladších, ktorí nemali v posledných mesiacoch veľa možnosti rozvíjať svoje pohybové aktivity. Pre najmenších sú pripravené aj koncerty obľúbených interpretov Spievankova a Paci Pac. „Návštevníci sa dozvedia viac o olympizme, dostanú možnosť zistiť, v ktorom športe sú dobrí. Bola by som rada, ak by sme v Šamoríne našli našu budúcu tenisovú hviezdu. Teším sa, že si s mnohými návštevníkmi zapinkám pre radosť,“ povedala ambasádorka Olympijského festivalu Dominika Cibulková, bývalá úspešná slovenská tenistka. Ďalšími ambasádormi sú Anastasia Kuzminová, Róbert Vittek a Expl0ited.

Organizátori Olympijského festivalu sa budú riadiť aktuálnymi opatreniami na usporiadanie akcií. Vstup do areálu bude bezplatný, avšak počet návštevníkov bude kontrolovaný. „Bezpečnosť je pre nás, rovnako ako pre organizátorov olympijských hier, prvoradá,“ priznala Kristína Czuczová.

Okrem Slovenska sa podobné Olympijské festivaly tento rok uskutočnia v Česku, Francúzsku, Austrálii, Litve, Holandsku či v Senegale. Informácie o podujatí v Šamoríne sú na www.olympic.sk, kde je aj rezervačný systém niektorých vybraných športovísk.

Farebný beh Slovenského olympijského tímu

Predkrmom pre nadšencov športu pred olympijskými hrami i Olympijským festivalom bude 10. júla Farebný beh Slovenského olympijského tímu, na ktorom sa Bratislava zafarbí do farieb ako nikdy predtým. Päť farieb olympijských kruhov, päť kilometrov a stovky fanúšikov pohybu rôzneho veku, aj tak by sa dalo definovať podujatie, ktoré prepojí dva bratislavské brehy Dunaja. Zábavný päťkilometrový beh nie sú vytrvalostné preteky na výkon a umiestnenie. Hodiny ukazujúce výsledný čas budú tentoraz vypnuté.

Olympijské festivaly
Foto
SOŠV/ANDREJ GALICA

„Oveľa dôležitejšie je predovšetkým dobre sa zabaviť a zároveň urobiť niečo pre svoje zdravie. Vo Farebnom behu Slovenského olympijského tímu vyhráva každý. Ide v ňom o jediné – zážitok z pohybu. Súťažné napätie vymení atmosféra veľkej párty,“ uviedol jeden z ambsádorov podujatia Róbert Vittek.

Na Farebný beh je možné prihlásiť sa online prostredníctvom predpredaj.sk. Vzhľadom na limitovaný počet bežcov a skúsenosti z minulosti odporúčajú organizátori online registráciu vopred. Po dobehnutí do cieľa budú na každého účastníka čakať poprední slovenskí športovci so svojimi podpisovými kartami. Bežci svojou účasťou vyjadria podporu aj slovenským olympionikom na blížiacich sa olympijských hrách v Tokiu.

Na Farebnom behu Slovenského olympijského tímu sa nebudú nudiť ani nebežci. Pre deti i starších je pripravených v priestoroch štartu a cieľa na Námestí Milana Rastislava Štefánika pri Eurovee v Bratislave viacero prekvapení.

Špeciálna ponuka pre mladých športovcov

Prezentácia Olympijského festivalu.
Zľava boxer Andrej Csemez, tenistka Dominika Cibulková, prezident SOŠV Anton Siekel, predsedníčka predstavenstva SOM Kristína Czuczová a predseda dozornej rady x-bionic sphere Juraj Bača počas prezentácie Olympijského festivalu.
Foto
SOŠV/ANDREJ GALICA

Športovci, ktorí majú chuť sa aj vzdelávať na kvalitnej škole, sa môžu prihlásiť do špeciálneho programu SOŠV, ktorý pripravil v spolupráci s prestížnou Quality Schools International Bratislava (QSIB). Traja úspešní uchádzači získajú špeciálne štipendium vo výške až do 75 % z celkovej sumy školného na školské roky 2021/22 a 2022/23. Ponuka je určená pre študentov, ktorí sa pravidelne pripravujú v športových kluboch a budú v nasledujúcich dvoch rokoch v posledných dvoch ročníkoch stredoškolského štúdia. Podmienkou je úspešné absolvovanie vstupného pohovoru, testu, znalosť anglického jazyka a napísanie eseje do 300 slov na jednu z troch tém venujúcich sa olympizmu.

QSI Bratislava je jediná vzdelávacia inštitúcia, ktorá využíva priestory Olympijského tréningového centra v Šamoríne. Na QSI je štúdium v anglickom jazyku a navštevujú ho žiaci z viac ako tridsiatich krajín. Majú šancu získať medzinárodne uznávané diplomy I.B., vďaka ktorým môžu absolvovať neskôr aj štúdium na prestížnych zámorských univerzitách.

„SOŠV sa snaží pomáhať pri všestrannom rozvoji mladých ľudí a podporuje ich športové aktivity. Uvedomujeme si, že pre mladých ľudí je dôležité aj vzdelanie. Športovcom ponúkame možnosť skombinovať ich športovú kariéru s kvalitným štúdiom, ktoré ponúka QSI Bratislava. Verím, že podobná ponuka môže úspešnému uchádzačovi zmeniť život a otvorí mu dvere do sveta,“ dodala Kristína Czuczová.

Nádejní študenti nájdu všetky informácie o možnostiach a podmienkach štúdia i prihlášku na webe školy www.bratislava.qsi.org.

 

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV