Športové aktuality
3 min. čítania

Samuel Baláž chce po odhalení pamätnej tabule motivovať mladých k pohybu

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Bronzový olympionik z Tokia 2020 Samuel Baláž pri svojej pamätnej tabuli na ZŠ Ostredková v spoločnosti predsedníčky Olympijského klubu Bratislava Márie Mračnovej a riaditeľa Športového centra polície Juraja Minčíka.
Foto
OK Bratislava

Na základnej škole na Ostredkovej ulici v Bratislave pribudla v stredu pamätná tabuľa, ktorá pripomína, že ju navštevoval bronzový olympionik z Tokia v rýchlostnej kanoistike Samuel Baláž. Za prítomnosti úspešného kajakára, zástupcov Slovenského olympijského a športového výboru a Slovenskej kanoistiky tabuľu odhalili vo vestibule školy. Slávnosť zorganizovala škola a Olympijský klub Bratislava.

Samuel Baláž sa stal 24. olympionikom pochádzajúcim z bratislavského regiónu, ktorý má v niektorej zo škôl osadenú pamätnú tabuľu.

Projekt Slovenského olympijského a športového výboru, ktorý sa realizuje s pomocou regionálnych olympijských klubov, slúži nielen na vyzdvihnutie našich mimoriadne úspešných športových reprezentantov, ale aj ako motivácia pre dnešnú mladú generáciu. SOŠV dal nerezové pamätné tabule s rozmerom 40x30 cm vyrobiť v Mincovni Kremnica, š. p.

Práve z dôvodu zacielenia na mladú generáciu sú miestom osadenia pamätných tabúľ predovšetkým základné školy, na ktoré títo medailisti chodili.

„Je super pocit, ak sa dočkáte tejto pocty. Je to zároveň zadosťučinenie za všetku prácu, ktorú ste pre úspech urobili. Teším sa, že som sa dostal do významnej skupiny športovcov, ktorí majú pamätnú tabuľku. Môžem aj svojím príkladom motivovať deti, aby sa hýbali a našli si cestu k zdravému životnému štýlu,“ povedal Samuel Baláž.

Najmladší člen slovenského olympijského štvorkajaka, 23-ročný Bratislavčan má na základnú školu príjemné spomienky.

„Mali sme výborných učiteľov a boli sme skvelý kolektív. Asi ako každému, niekedy sa mi nechcelo ísť do školy, ale pri spätnom pohľade boli to pekné časy. Nebol som nejaký bifľoš, čo som sa musel naučiť, to som sa naučil. Rovnako ním nie som ani teraz, keď študujem na Fakulte telesnej výchovy a športu UK. Pre aktivity spojené so športom mi štúdium ide pomalšie, ale vždy som sa s učivom popasoval a premohol sa,“ priznal háčik elitnej lode.

Kým sa začal venovať rýchlostnej kanoistike, počas základnej školy sa venoval volejbalu a hokejbalu a nezabúdal ani na plávanie. V bazéne získal dobre koordinačné schopnosti, ktoré neskôr využil.

Keďže rodina Balážovcov bývala na Trnávke, do školy chodil malý Samo na Ostredkovu a od dvanástich rokov dochádzal na tréningy do Karlovej Vsi, počas školského roka sa dosť nacestoval. Popri štúdiu a tréningoch stihol reprezentovať aj školu v školských športových súťažiach.

„Keď som chodil do školy, bol som útlejší, až neskôr som sa vyšvihol. So školou sme chodili na súťaže, čo ma bavilo. Prvé preteky v kanoistike som mal ako dvanásťročný, od trinástich som sa začal tomuto športu venovať naplno. Veľakrát sa mi nechcelo absolvovať okruh zo školy do Karlovky a domov, chcel som zostať s kamarátmi a hrať sa s nimi. Vždy som sa napokon premohol a teraz sa mi to vypláca,“ doplnil bronzový olympionik z Tokia, ktorý tento rok získal medaily aj na svetovom a európskom šampionáte.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV