Športové aktuality
Rozhovor
7 min. čítania

Stanislav Gejdoš trénuje Slafkovského aj Grigara: Sami hľadajú spôsoby, ako sa zlepšiť

Profile picture for user Krsko
Stanislav
Krško

Hneď ráno po prebudení kontroluje stav svojich zverencov. Vidí každú zmenu v ich výkonnosti a podľa toho zvolí, aký tréning sa v daný deň bude robiť. Dokonca sa môže stať, že sa všetko zruší a svojmu zverencovi naordinuje voľný deň. V areáli vodného slalomu Ondreja Cibáka v Liptovskom Mikuláši sme sa rozprávali s trénerom Stanislavom Gejdošom. V súčasnosti sa venuje kajakárovi Jakubovi Grigarovi a vodnému slalomárovi Alexandrovi Slafkovskému. Jeden z nich je podľa jeho slov citlivejší, druhý otvorenejší. Tak k nim aj pristupuje.

Stanislav Gejdoš je bývalý vodný slalomár. Vyštudoval trénerstvo 1. stupňa na Fakulte telesnej výchovy a športu Univerzity Komenského v Bratislave. V súčasnosti je trénerom Jakuba Grigara a Alexandra Slafkovského.

Ako ste sa dostali k trénovaniu?

Celý život som sa točil okolo športu. Hrával som aj ľadový hokej, aj iné športy. Vyštudoval som trénerstvo 1. stupňa na Fakulte telesnej výchovy a športu Univerzity Komenského v Bratislave. Po štúdiu ma vietor zavial späť do Liptovského Mikuláša. V klube sa pri mládeži uvoľnilo miesto, tak som túto pozíciu prijal. Tri roky som ako šéftréner viedol 38 detí. Táto robota sa mi zapáčila. Potom prišiel Alexander Slafkovský, Tomáš Kučera a Ján Bátik, Ján Šajbidor a neskôr aj Jakub Grigar.

Spomínali ste trénovanie detí. V čom podľa vás spočívajú najväčšie rozdiely pri mládežníckom tréningu v porovnaní so seniormi?

Trénovať deti je úplný rozdiel, pretože je to hlavne o výchove a zodpovednosti. Vozíte ich v aute, beriete do zahraničia. Rozdiel medzi trénovaním seniorov a detí je tiež v detailoch. Pri senioroch vám nesmie uniknúť ani jedna zložka športového výkonu a riešite techniku, kondíciu, spánok, výživu, pitný režim...

S vaším zverencom Alexandrom Slafkovským sa poznáte už dlho. Ako ste sa stali jeho trénerom?

Áno, Sašu poznám už odmala. Keď sa prihlásil na vodný slalom, ja už som jazdil. Spoznali sme sa pri vode. On mal šesť rokov, ja desať. Dá sa povedať, že sme spolu vyrastali, spoločne sme chodili aj na sústredenia. Keďže som potom vyštudoval trénerstvo, v roku 2011 ma oslovil, že by bol rád, keby som ho trénoval. Odvtedy sme spolu. Okrem neho mám v skupine od minulého roka aj olympionika Jakuba Grigara.

Alexander Slafkovský s trénerom Stanislavom Gejdošom.
Alexander Slafkovský s trénerom Stanislavom Gejdošom.
Foto
SOŠV - Andrej Galica

Aké vlastnosti by mal mať správny tréner?

Práca ma naučila, že tréner musí byť aj dobrý manažér. Musí sa k svojim zverencom správať podľa toho, akú majú povahu. Ku každému sa správate inak. Jeden je výbušnejší, druhý pokojnejší, ďalší je zas citlivý. Treba k nim preto pristupovať individuálne. Nech je povaha trénera akákoľvek, ak chce robiť so športovcami, musí sa prispôsobiť.

Pri mládeži je príkazová metóda. Keď trénujete seniorov, tak ste v situácii, že oni sú tí odborníci. Oni sú tí, ktorí často vedia niektoré veci lepšie ako tréner. Vedia sa vcítiť do vody, vedia toho veľa aj o technike. Sami hľadajú spôsoby, ako sa zlepšiť. Sašo má 37 rokov, už má aj rodinu. Vie byť zodpovedný a veľa vecí si vyrieši sám. Jakub má 23. Už len ten rozdiel medzi nimi je vysoký. Ja ho však beriem ako dospelého a zodpovedného. Rozdiel je však v ich povahe. Kubo je citlivejší a vnímavejší, Sašo viac otvorený a je taký pozorovateľ. Podľa toho k nim aj pristupujem. Kubo prikladá veciam, ktoré poviem, možno väčšiu váhu. Je mladý a hoci ho považujem za dospelého, v niektorých veciach potrebuje ešte zoceliť. Sašo si už za svoju kariéru niečo odskákal a má veľa skúseností.

Ako vyzerá bežný tréningový deň vo vodnom slalome?

Tréningový deň začína tak, že si pozriem aplikáciu na meranie variability srdca. Tá mi ukáže, v akej forme sú moji zverenci. Podľa toho môžeme riešiť aj prípadnú zmenu tréningu. Potom prídeme do areálu, kde si nastavíme tyčky a brány. Tréneri si medzi sebou povedia, kto ide čo jazdiť, aby si nezavadzali.

Potom začneme s tréningom. Príde obed, počas ktorého majú športovci aj tréneri prestávku. Po ňom príde druhý tréning, pred ktorým si opäť upravíme trať. Stáva sa totiž, že v areáli býva aj komerčný rafting a bránky sú zle nastavené. Potom sa opäť jazdí. Dnes sme mali tréning, kde sme riešili techniku na divokej vode. Urobili sme päť jázd, pri ktorých sme so Sašom riešili konkrétne detaily na jednotlivých bránach.

Mení sa tréningová záťaž, keď sa blížia preteky?

Keď sme pred pretekmi, modeluje sa tréning s menšími objemami. Jednak v hodinách, jednak v intenzite aj v opakovaniach. Pristupujeme k tomu veľmi citlivo. Dbáme na dobrý pitný režim, spánok, pozitívne rozhovory, sledujeme variabilitu srdca. Keď prídu preteky, záleží už len na pretekárovi. Tých posledných päť sekúnd pred štartom sa už zmena nemôže urobiť. Už je to len na ňom.

Alexander Slafkovský.
Alexander Slafkovský.
Foto
SOŠV - Andrej Galica

Viackrát ste spomenuli variabilitu srdca. Na akom princípe funguje prístroj na meranie srdca? Čo všetko viete z výsledkov odsledovať?

Na meranie variability srdca využívame systém mySASY. Výsledkom meraní je tabuľka, podľa ktorej vidíme, kde a na akej úrovni daný športovec je. Či je unavený, či je zregenerovaný, či dobre spal. Je veľa faktorov, ktoré ovplyvňujú hodnotu tabuľky a my potom na základe výsledkov vieme vyhodnotiť aktuálny stav športovca. Potom môžeme vymeniť tréningy alebo niektoré aj úplne zrušiť. Princíp funguje tak, že športovci majú na sebe pás, najskôr ich zmerajú v ľahu, potom sa postavia a zmerajú ich opäť. Meranie sa odošle a príde do aplikácie na telefóne. Ja sa ráno prihlásim a vidím, ako na tom Sašo momentálne je.

Využívate pri tréningoch aj doplnkové športy?

Doplnkové športy robia z celkového tréningového objemu približne 30 %. Patrí medzi ne lezenie – bouldering, bicykel, kolieskové korčule, posilňovňa a balančné cvičenia na rovnováhu na fitloptách.

Ako po pretekoch regenerujú vodní slalomári?

Na pretekoch máme nášho fyzioterapeuta aj maséra, ktorí sa starajú o regeneráciu.  Po pretekoch niekedy športovci zájdu aj na plaváreň, ak je nejaká v hoteli, alebo sa idú prebehnúť. Občas využijú aj bicykel.

V súčasnosti sa venuje kajakárovi Jakubovi Grigarovi a vodnému slalomárovi Alexandrovi Slafkovskému.
V súčasnosti sa venuje kajakárovi Jakubovi Grigarovi a vodnému slalomárovi Alexandrovi Slafkovskému.
Foto
SOŠV - Andrej Galica

Majú aj poradcov v stravovaní?

V našej skupine máme výživového poradcu Martina Čupku. S ním riešime stravu aj pitný režim. On nastavuje presný jedálniček na daný deň. Ten je odvodený od typu tréningu a od toho, či športovci potrebujú doplniť a podobne.

Prejdime k aktuálnym témam. Ako vnímate preloženie olympijských hier? Predpokladám, že ste kvôli tomu museli zmeniť i prípravu svojich zverencov.

Zdravie je prvoradé. Bolo nevyhnutné, aby sa olympijské hry preložili. Sme doma a sme radi, že ich nezrušili úplne. Pripravujeme sa na ne už teraz. „Voľný čas" využívame na detailnú prípravu, doťahujeme kondičné veci a venujeme sa veciam, na ktoré inokedy nie je čas. Na zahraničné podujatia tento rok nevycestujeme. Budeme jazdiť preteky na Slovensku a porovnávať sa so slovenskou špičkou a elitou.

Na Slovensku je vo vodnom slalome veľmi dobrá konkurencia, Slafkovský sa teda bude môcť porovnávať s kvalitnými pretekármi aj napriek tomu, že nepôjde do zahraničia. Vnímate medzi nimi nejakú rivalitu?

Sašo má 37 rokov, Martikán 41 rokov, Beňuš 33 rokov, je tu aj Marko Mirgorodský, teraz vyrástol ďalší dobrý pretekár Martin Dodok a mnoho iných. Je dobré, že tá rivalita tu je. Stále sa porovnávajú. Napriek tomu, že sa Martikán, Slafkovský a Beňuš stále porovnávajú, vedia utvoriť aj dobré družstvo. Sú spolu deväťnásobní majstri sveta v kategórii 3 x C1 muži. To je úžasné. Mladí sa k nim približujú a je tu nádej, že príde aj kvalitná nová generácia.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV