Športové aktuality
10 min. čítania

Strelci pred Parížom: Päť šampiónov, dve aj s olympijskými medailami

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Strelkyňa Zuzana Rehák Štefečeková nazbierala v trape zlatú i dve strieborné medaily.
Foto
Ján Súkup

Najviac tromfov v našej parížskej výpravy je medzi strelcami. Piati zo šestice kvalifikovaných už majú olympijské skúsenosti – Zuzana Rehák Štefečeková (3x), Danka Barteková (4x), Marián Kovačócy (2x), Juraj Tužinský (3x) aj Patrik Jány (1x). Novicka pod piatimi kruhmi bude len Vanesa Hocková, ktorú sme predstavili v samostatnom článku.

Dve ženy z pätice ostrieľaných sa môžu pochváliť aj olympijskou medailou (Zuzka až tromi, vrátane zlatej), traja z tejto pätice aj titulmi majstrov sveta, štyria titulmi majstrov Európy. Každý z nich, ktorých stručne predstavujeme na ďalších riadkoch, má reálny potenciál zabojovať aj o olympijskú medailu.

Športoví strelci prispeli v ére samostatnosti do slovenskej olympijskej zbierky šiestimi medailami. Postarali sa o ne dvakrát puškár Jozef Gӧnci (bronz v ľubovoľnej malokalibrovke 60 v Atlante 1996 a vo vzduchovej puške v Aténach 2004), trikrát trapistka Zuzana Rehák Štefečeková (striebro v Pekingu 2008 a v Londýne 2012, zlato v Tokiu 2020, ale v roku 2021) a raz Danka Barteková (bronz v Londýne 2012). Bez cenného kovu zostali len v Sydney 2000 a v Riu de Janeiro 2016.

V Atlante bronzový Gӧnci získal pre samostatné Slovensko historicky prvú olympijskú medailu, šiesty trapista Vladimír Slamka zase vôbec prvý „letný“ olympijský bod.

BARTEKOVÁ VLANI VYHRALA VŠETKO, V SKEETE S DVOJITÝM ZASTÚPENÍM

Žiaľ, práve strelci, ku ktorým sa budú upierať naše najväčšie nádeje, budú na OH 2024 mimo centra diania – v streleckom centre v mestečku Chateuaroux, až 270 km od Paríža. „Z tohto pohľadu to bude špecifické. Na druhej strane sa budeme môcť sústrediť na svoje súťaže, keďže nebudeme priamo v centre diania,“hovorí skeetarka Danka Barteková. Vlani v Chateauroux vyhrala predolympijskú generálku. Spomedzi slovenských strelcov tam štartovala jediná. Ostatní naši brokári dúfali, že Francúzi pripravia ďalšiu medzinárodnú súťaž na tento rok, ale nedočkali sa. Strelnicu budú môcť spoznať len krátko pred súťažami.

Danka Barteková.
Foto
SOŠV/JÁN SÚKUP

Členku MOV a viceprezidentku SOŠV čaká už piata olympiáda, čím vyrovná medzi strelcami rekordnú účasť puškára Jozefa Gӧnciho. Skvelá minulá sezóna, počas ktorej sa piaty raz v kariére stala seniorskou majsterkou Európy a premiérovo aj svetovou šampiónkou, navyše v kvalifikácii utvorila nástrelom 125 terčov absolútny svetový rekord, pasuje 39-ročnú víťazku ankety Športovec roka 2023 a v ankete ISSF druhú najlepšiu strelkyňu sveta za minulý rok za jednu z najvážnejších kandidátok na medailu.

V tomto roku získala bronz na pretekoch Svetového pohára v Baku.

„Hovorím to s veľkou pokorou, že ak sa mi podarí získať medailu, budem veľmi šťastná. Ľudia, čo ma poznajú, vedia, že dám do toho srdce. Celá príprava prebieha s vedomím, že robím všetko pre to, aby som bola čo najlepšie pripravená. Aby som po návrate z olympiády mohla s čistým svedomím povedať, že som urobila všetko pre to, aby to dobre dopadlo,“ zdôrazňuje.

Z toho, že sa v olympijskej súťaži premiérovo predstavia dve slovenské skeetarky a po jej boku aj novicka Vanesa Hocková, sa teší. „Zvyšuje to šancu na úspech. Ďalšia miestenka v skeete znamená, že našťastie máme aj mladšiu generáciu, ktorá sa začína ukazovať,“ dodáva Barteková.

DANKA BARTEKOVÁ

Nar. 10. 10. 1984 v Trenčíne. Členka ŠCP Bratislava. Tréner Sandro Bellini. Najväčšie úspechy v skeete: Bronzová z OH 2012, majsterka sveta 2023, na MS štyrikrát bronzová, päťkrát majsterka Európy (2008/10/18/19/23), na ME raz strieborná a raz bronzová. Vyhrala 7 pretekov SP, z toho jedny finálové. Držiteľka kvalifikačného svetového rekordu (125). Na OH 2008 v Pekingu skončila 8., bola 16. na OH 2016 v Riu de Janeiro a 13. na OH 2020 v Tokiu.

OBHAJKYŇA ZLATA REHÁK ŠTEFEČEKOVÁ AJ S PODPOROU V HĽADISKU

Trojnásobná olympijská medailistka v trape Zuzana Rehák Štefečeková (na fotografii jej zlatá radosť z predošlých OH v Tokiu) ako dvojnásobná mama musela prípravu kombinovať a zintenzívniť tak, aby mohla tráviť čas aj s rodinou a zároveň mala priestor na kvalitný tréning. Vlani na pretekoch v Chateauroux z termínových dôvodov neštartovala, takže olympijskú strelnicu nepozná.

„Beriem to tak, že ani do Tokia z nás nikto necestoval, a predsa to dopadlo dobre,“ hovorí.

Foto
SOŠV - Veronika Mihaliková

Na svoju štvrtú olympiádu (do Ria pred ôsmimi rokmi ako čerstvá mama necestovala) do Francúzska sa vyberie už ako štyridsiatnička a obhajkyňa zlata.

„Každá z nás tam pôjde s cieľom vyhrať, uvidím, na čo mi to ,vydá’ tentoraz. Žiaľ, mám tú nevýhodu, že som z každej olympiády priniesla medailu a čokoľvek prinesiem a nebude to zlato, tak sa to bude pokladať za neúspech. Pôjdem tam však v prvom rade sama za seba, pretože mám rada tento šport, tento život, a výsledok, ktorý tam dosiahnem, nebude o mne hovoriť, aká som športovkyňa,“ dodáva Rehák Štefečeková. Koncom apríla vyhrala preteky olympijskej kvalifikácie v katarskej Dauhe.

Olympijská atmosféra v Paríži jej bude chýbať. „Budeme vystrčení mimo ostatných športovcov. Keď sme na predchádzajúcich olympiádach s nimi bývali a stretávali sme sa spolu v dedine, aj naše športové vystúpenia sme prežívali spoločne. Podarilo sa mi však zohnať vstupenky na moju súťaž pre najbližšiu rodinu, takže budem mať rovnako ako naposledy v Londýne silnú podporu i v hľadisku,“ prezradila členka ŠCP Bratislava.

ZUZANA REHÁK ŠTEFEČEKOVÁ

Nar. 15. 1. 1984 v Nitre. Členka ŠCP Bratislava. Tréner Hubert Andrzej Olejnik. Najväčšie úspechy v trape: zlatá na OH 2020 v Tokiu, strieborná na OH 2008 v Pekingu aj na OH 2012 v Londýne, dvakrát majsterka sveta (2010/18), na MS raz druhá a trikrát tretia, dvakrát majsterka Európy (2015/16), na ME trikrát druhá a trikrát tretia, deväťkrát vyhrala preteky SP, z toho dvakrát finálové. Na OH 2020 utvorila v kvalifikácii absolútny svetový rekord, keď zostrelila všetkých 125 terčov.

KOVAČÓCY V MUŽSKOM TRAPE OSAMOTENÝ

Trapista Marián Kovačócy sa predstaví na tretej olympiáde. Po Riu 2016 druhý raz v individuálnej súťaži, pretože pred tromi rokmi v Tokiu napokon štartoval iba v tímovom mixe, ktorý v programe 2024 nie je. V ňom spolu s Janou Špotákovou skončili na ôsmom mieste. „Z toho, že som v Tokiu mohol strieľať iba mix, som bol sklamaný, mal som dobrú formu,“ spomína člen ŠCP Bratislava.

Marián Kovačócy.
Foto
TASR/MARTIN BAUMANN

Na svoju prvú olympiádu v Riu, na ktorej obsadil 18. miesto, Kovačócy cestoval po tom, ako Rehák Štefečeková zostala doma pre materské povinnosti a ISSF na návrh Slovenského streleckého zväzu ňou získanú miestenku v trape pridelila práve jemu. Majstrovi sveta z Mariboru 2009 predtým na strelnici ušla viackrát o chlp.

Tridsaťdeväťročný rodák z Trnavy však vlani zobral spravodlivosť do svojich rúk a miestenku si zarezervoval striebornou priečkou na svetovom šampionáte v Baku. Jeho zásluhou nebudú naši muži v trape chýbať na piatej olympiáde za sebou. Žiaľ, na rozdiel od Pekingu 2008 (tam súťažili Erik Varga a Mário Filipovič) i Ria de Janeiro 2016 (Erik Varga a Marián Kovačócy) teraz zostal Marián osamotený.

MARIÁN KOVAČÓCY

Nar. 17. 9. 1984 v Trnave. Člen ŠCP Bratislava. Tréner Mário Filipovič. Najväčšie úspechy v trape: majster sveta 2009, strieborný na MS 2023. Na OH štartoval v Riu de Janeiro 2016 (18. v trape) a v Tokiu 2020 (8.. mix trape so Špotákovou).

TUŽINSKÝ MEDZI STÁLICE V POSLEDNEJ CHVÍLI

Aj keď Juraj Tužinský si z našich strelcov vybojoval miestenku ako posledný, zaradil sa medzi naše olympijské stálice. Čaká ho už štvrtý štart pod piatimi kruhmi. Po tom, ako ešte pred Tokiom vyškrtli z programu ľubovoľnú pištoľ, sústredí sa iba na vzduchovú pištoľ. Niekoľko dní po skončení parížskych hier pištoliar VŠC Dukla Banská Bystrica oslávi štyridsiatku. Rovnaké jubileum v tomto roku majú štyria streleckí olympionici z našej parížskej výpravy.

Keď si 24. marca 2011 rodák z Lučenca piatou priečkou na pretekoch Svetového pohára v Sydney vyžiadal miestenku na svoju prvú olympiádu v Londýne 2012, odštartoval nevšednú sériu. V roku 2014 si na MS v Granade zaistil miestenku do Ria 2016 siedmou priečkou, do olympijského Tokia ho v poslednej chvíli posunulo štvrté miesto na ME v Tallinne vo februári 2020. Koncom februára tohto roka si na vzduchovkovej „Európe“ v Győri prvý raz miestenku zdupľoval aj ziskom striebornej medaily.

Juraj Tužinský.
Foto
SOŠV/SAMUEL GALICA

„Túto si vážim asi najviac, naháňal som ju dva roky a aj keď v rebríčkoch figurujem medzi najlepšími, musel som si ju tvrdo vybojovať. Pravidlá sa sprísňujú, na olympiádu pôjdu iba vyvolení,“ zdôraznil Tužinský.

Na 29. februára, keď si ju nadobudol, nezabudne nikdy. Jeho synček Jakub mal v ten deň päť mesiacov. Od zisku titulu majstra Európy v Osijeku 2021 pridal Juraj na európskych šampionátoch dve striebra. Z doterajších olympijských štartov je jeho najpamätnejší ten z Ria 2016, keď vo vzduchovej pištoli skončil štvrtý. Od bronzu ho delili dve desatiny bodu. Dosiahol historicky najlepší výsledok nášho pištoliara na olympiáde a v Brazílii z našich strelcov vôbec najlepšie umiestenie.

JURAJ TUŽINSKÝ

Nar. 24. 8. 1984 v Lučenci. Člen VŠC Dukla Banská Bystrica. Tréner Miroslav Marko. Najväčšie úspechy vo vzduchovej pištoli (VzPi): majster Európy 2021, tretí na ME 2010 aj na Európskych hrách 2015, trikrát vyhral preteky SP. Na OH štartoval v Londýne 2012 (15. vo VzPi a 23. v ľubovoľnej pištoli - ĽPi, v Riu de Janeiro 2016 (4. vo VzPi a 33. v ĽPi a v Tokiu 2020 (27. vo VzPi).

PUŠKÁR JÁNY JEDINÝ S DVOMA ŠANCAMI

Puškár Patrik Jány sa na OH 2024 predstaví už ako dvojnásobný majster Európy. Po zlate z Hamaru a vlaňajšom striebre z Tallinnu sa na vzduchovkársky trón vrátil v tomto roku v maďarskom Győri. Vyrovnal sa tak ďalšiemu niekdajšiemu ostrostrelcovi VŠC Dukla Banská Bystrica Jozefovi Gӧncimu a predstihol svojho trénera Zoltána Baláža, európskeho šampióna z Tallinnu 2005.

Rodák z Banskej Štiavnice si 27. narodeniny pripomenie priamo počas olympijského diania 29. júla. Rád by si vystrieľal darček, ktorý by navyše bol aj svadobný. V auguste po olympiáde povie áno svojej priateľke a taktiež puškárke Beáte Šályovej.

Patrik Jány má v tomto roku výbornú formu.
Foto
Jakub Súkup/SOŠV

Pri svojej olympijskej premiére v Tokiu 2021 vo vzduchovke skončil siedmy a ľubovoľnej malokalibrovke 3x40 trinásty. Z našich strelcov bude ako jediný súťažiť v dvoch disciplínach, v oboch vidí svoju šancu rovnako. „Odkedy nám upravili ľubovoľnú malokalibrovku na 3x20 výstrelov, považujem to za svoju výhodu, aj keď sa nám rozšírila konkurencia. Od Tokia sa i u mňa toho zmenilo dosť, pribudli viaceré úspechy, cítim sa byť vyzretejší strelec. Dopredu sa však posunula aj špička, za posledný rok výsledky extrémne narástli. Viem, že mám na finále, ale latka je nasadená vysoko a nemusí ho zaručiť ani dobrý výsledok,“ poznamenal Patrik, ktorý koncom mája na ME v guľových zbraniach v Osijeku získal bronz v ľubovoľnej malokalibrovke 3x20.

Strelnicu v Chateauroux si akoby zázrakom mal možnosť vyskúšať zopár dní koncom marca a zalieča sa mu. Olympijská dedina v Paríži mu bude chýbať.

PATRIK JÁNY

Nar. 29. 7. 1997 v Banskej Štiavnici. Člen VŠC Dukla Banská Bystrica. Tréner Zoltán Baláž. Vo vzduchovej puške (VzPu) majster Európy 2022 a 2024, druhý na ME 2023 a víťaz Svetovej univerziády 2019 a víťaz finále SP 2021. V ľubovoľnej malokalibrovke (ĽMK) 3x40 víťaz 1 pretekov SP, v ĽMK 3x20 bronzový na ME 2024.. Na OH štartoval v Tokiu 2020 (7. vo VzPu a 13. v ĽMK 3x40).

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri
Partneri MOV
Mediálni partneri
Dodávatelia
Partneri Maison Slovaque