Športové aktuality
3 min. čítania

Vo Vysokých Tatrách sa uskutočnili dva celoslovenské semináre lektoriek a cvičeniek projektu SOV Vykročte za zdravím

VYSOKÉ TATRY (SOV) – V dvoch turnusoch (15. – 17. septembra s 31 účastníkmi a 14. – 16. októbra s 37 účastníkov, boli medzi nimi aj štyria muži) sa v Grand hoteli Bellevue v Hornom Smokovci uskutočnili celoslovenské semináre lektoriek a cvičeniek projektu Slovenského olympijského výboru (SOV) Vykročte za zdravím. Oba semináre boli súčasťou príspevku SOV k aktivitám v rámci Európskeho týždňa športu 2017. Zúčastnili sa na ňom členky olympijských klubov (OK) z Košíc, Vysokých Tatier (z týchto klubov boli na obich seminároch), ďalej z Bratislavy, Prievidze, Prešova, Šiah, Banskej Bystrice, Lučenca, Michaloviec, Liptova, Spišskej Novej Vsi a zo Žiliny. Žiaľ, pre iné pracovné povinnosti sa nemohli zúčastniť cvičenky z Nových Zámkov a z Martina.

Celoročný projekt Vykročte za zdravím je zameraný na pravidelné cvičenie a športovanie nielen žien v seniorskom veku je určený pre zástupcov regionálnych OK a Jednoty dôchodcov na Slovensku (JDS). Na regionálnej úrovni v jeho rámci pravidelne minimálne dvakrát do týždňa cvičí viac ako 300 cvičeniek.

Ďalšia momentka.
Ďalšia momentka.

Jednotlivé cvičebné jednotky na seminároch mali rôzne zameranie. Pilatesu sa v ranných hodinách venovala Tatiana Luberdová z OK Košice, ktorá doma pravidelne vedie viaceré skupiny žien s najvyšším vekovým priemerom v tomto projekte- cvičia tam aj ženy staršie ako 75 rokov.

Dynamickú hodinu s rôznymi posilňovacími cvičeniami s pomôckami predstavila Viera Plávková z OK Liptova, ktorá svoju skupinu celoročne inšpiruje k pravidelnému cvičeniu v Liptovskom Mikuláši.

Nielen športovej gymnastike, ale aj rôznorodým cvičeniam a pohybovým aktivitám sa venujú pod dohľadom inštruktorky Ireny Kovaľčíkovej aj s Spišskej Novej Vsi (OK Spiš).

Novinkou, ktorá zaujala asi najviac bolo cvičenie SMSystém, ktorému sa venuje Janka Jánošíková zo Žiliny. Viaceré účastníčky ocenili hlavne prácu v malých skupinkách s presným a jasným výkladom k jednotlivým cvičeniam. Tieto cvičenia sú vhodné pre všetkých, ktorí majú problémy hlavne s bolesťami chrbtice.

Zábavné hry nielen pre seniorov si na vydýchnutie pripravila spolu so svojimi cvičenkami z Prešova Lenka Tlučáková. Okrem hier sa Lenka ako inštruktorka venuje nordic walkingu a tak spoločne s olympioničkou Máriou Jasenčákovou (OK Vysoké Tatry) pripravili krásne vychádzky do okolitej prírody spojené s cvičením a chôdzou nordic walking (Rainerova útulňa, Zamkovského chata, chodník v korunách stromov Bachledova dolina).

Zaujímavé cvičenie vo vode (aqua aerobiku), a nielen to, si pre účastníkov pripravila aj Danka Čechvalová, ktorá vedie početnú skupinu žien celoročne v OK Bratislava.

Prekvapenie pripravili aj zo Šiah, keď kalanetiku predviedla zahraničná lektorka z Maďarska Ilona Botka.

Účastníčky seminára počas túry spojenej so severskou chôdzou (nordic walking).
Účastníčky seminára počas túry spojenej so severskou chôdzou (nordic walking).
  
Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri
Partneri MOV
Mediálni partneri
Dodávatelia
Partneri Maison Slovaque