Športové aktuality
4 min. čítania

Z prípravy futbalistov sa stal plnohodnotný šport: Teqball rastie raketovou rýchlosťou

Profile picture for user Krsko
Stanislav
Krško
Foto
Facebook/SlovakiaTeqball

Na sociálnych sieťach sa z času na čas objaví video so športovcami, ktorí hrajú futbal na stolnotenisovom stole. Svojimi akrobatickými kúskami na zaoblenom stole sa rád pochváli aj brazílsky loptový mág Neymar. Nedávno sme však mohli  podobné video vidieť aj so slovenskými futbalistami počas ich prípravy na kvalifikačný zápas s Írskom. Aj to je dôkazom, že fenomén s názvom teqball, si svoje miesto hľadá i na Slovensku.

Teqball využívajú v príprave aj slovenskí futbalisti.
Teqball využívajú v príprave aj slovenskí futbalisti.
Foto
Instagram/teqballslovakia

Teqball vymysleli v roku 2014 v susednom Maďarsku. Za jeho vznikom stojí nápad bývalého futbalistu Gábora Borsányiho a počítačového experta Viktora Huszára, ktorý jeho myšlienky na zaoblený stôl zrealizoval. „Teqball je bezkontaktný šport, pri ktorom nehrozí zranenie, navyše je výbornou alternatívou v časoch sociálneho odstupu. Sme hrdí na to, že je jedným z najinkluzívnejších športov súčasnosti, propagujúci rodovú rovnosť a možnosť športovej realizácie aj pre parašportovcov,“ hovorí prezident Slovenskej teqballovej federácie Artur Beneš. Teqball uchvátil aj Ronaldinha, Davida Beckhama či Carlesa Puyola. Bývalí futbalisti sú teraz jeho ambasádormi a šíria povedomie o teqballe po celom svete.

Teqball je kombináciou nohejbalu a stolného tenisu. Hrá sa na zaoblenom stole, ktorý pripomína ten stolnotenisový. Hráči majú povolené maximálne tri dotyky a hrajú vo formáte jeden na jedného alebo dvaja na dvoch, a to v mužských, ženských aj zmiešaných pároch. Zlepšuje techniku, koordináciu tela či reakčnú rýchlosť.

Z prípravy futbalistov sa stal plnohodnotný šport

V rámci svojej prípravy ho využívajú viaceré futbalové kluby po celom svete, výnimkou nie je ani Slovensko. Prípravu si s týmto športom spestrujú v MŠK Žilina, DAC Dunajská Streda, či v Spartaku Trnava. Teqball je však aj samostatný šport. Uviedol sa aj na Afrických plážových hrách 2019, čaká ho premiéra aj na Ázijských hrách 2021. Od roku 2017 sa každoročne konajú aj majstrovstvá sveta. V roku 2019 sa nich premiérovo zúčastnilo aj Slovensko. Rok predtým, ako na Slovensku vznikla strešná teqballová organizácia.

Hrá sa už v 75 krajinách sveta

Slovenská teqballová federácia je riadnym členom medzinárodnej federácie FITEQ, ktorá počas svojej krátkej existencie dosiahla oficiálne uznanie a postupne smeruje za svojím cieľom – dostať teqball na olympijské hry. Jednotlivé medzinárodné turnaje lákajú svojich účastníkov pomerne rýchlo sa zvyšujúcimi finančnými odmenami, vďaka čomu sa zvyšuje aj hráčska základňa. Teqball sa na reprezentačnej úrovni hrá už v 75 krajinách sveta.

Slováci si pri premiére hanbu neurobili

Za účastí 58 krajín sveta sa bratská dvojica Hricovocov (Lukáš, Adrián) umiestila v súťaži dvojíc na 28. mieste. V skupine sa postupne stretli s Walesom, Ruskom, Srbskom a Izraelom.

Výsledky v skupinách: Slovensko – Wales 20:13, Slovensko – Srbsko 9:20, Slovensko – Rusko 10:20, Slovensko – Izrael 20:11

Nové kluby môžu získať stôl zdarma

Slovenská teqballová federácia chce tento šport na Slovensku rozvíjať, prišla preto s iniciatívou na vznik nových klubov. Do projektu, v rámci ktorého je možné pre školu, klub či združenie získať teqballový stôl, sa už stihlo zapojiť takmer dvadsať subjektov. „Projekt je určený pre všetky športové subjekty, ktoré majú záujem rozvíjať teqball na Slovensku. Veríme, že ak poskytneme záujemcom hlavnú infraštruktúru potrebnú pre tento šport, ktorou sú teqballové stoly, vytvoríme podmienky na to, aby sa čoraz viac hráčov a hráčiek zoznámilo s teqballom a potenciálne sa rozhodli, že sa mu budú venovať, či už vo forme všeobecnej pohybovej prípravy jednotlivca, alebo so zámerom reprezentovať slovenský teqball na medzinárodných podujatiach,“ ozrejmil prezident STF.

Tagy
paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV