Športové aktuality
Poprad
5 min. čítania

Z výnimočnej gymnastickej šou k 70. výročiu Slovenskej gymnastickej federácie v Poprade

Profile picture for user soucek
Ľubomír
Souček
Fotografia zo záverečného defilé množstva účinkujúcich v galaprograme k 70. výročiu Slovenskej gymnastickej federácie.
Foto
Ľubomír Souček

Slovenská gymnastická federácia (SGF) za dátum svojho vzniku považuje 22. máj 1953, keď bola zriadená Sekcia športovej gymnastiky v rámci Slovenského výboru telesnej výchovy a športu. V tomto roku si teda SGF pripomína 70 rokov svojej existencie.

K tomuto jubileu koncom októbra v Slovenskom olympijskom a športovom múzeu v Bratislave otvorili výstavu „Gymnastika – šport pre všetky športy“ (trvá až do konca januára) a v sobotu 25. novembra sa v Poprade uskutočnila na Slovensku doteraz nevídaná gymnastická šou.

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia.
Foto
Ľubomír Souček

Ešte pred galaprogramom sa v Aréne Poprad v piatok súťažilo na medzinárodných majstrovstvách Slovenska žiakov a žiačok v športovej gymnastike a v sobotu na medzinárodných majstrovstvách Slovenska mužov aj žien. Šampionát usporiadal klub GATA Poprad. Súťažili na ňom gymnasti a gymnastky z piatich krajín.

Galaprogram však bol zasvätený nielen športovej gymnastike, ktorá je najstarším gymnastickým odvetvím, ale aj všetkým ostatným siedmim odvetviam, ktoré SGF združuje a zastrešuje: modernej gymnastike, gymnastike pre všetkých, skokom na trampolíne, športovej akrobacii, športovému aerobiku a parkúru.

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia.
Foto
Ľubomír Souček

Popradský galaprogram bol skvelou prezentáciou jedného z troch „naj“ letných olympijských a zároveň tzv. základných športov pre všetky ostatné športy (okrem gymnastiky sú v tejto elitnej spoločnosti ešte atletika a plávanie), ktorý mimoriadnym spôsobom rozvíja pohybovú všestrannosť. Niesol sa v duchu základného motta SGF „Gymnastika - Šport pre všetky športy“, ktoré je naozaj výstižné.

Všetkých osem gymnastických odvetví na galavečere SGF predstavilo hlavne skupinovými, ale aj niektorými sólovými vystúpeniami okolo tristo cvičencov z mnohých slovenských klubov. Choreograficky sa na príprave náročných pohybových kreácií, vyžadujúcich dobrú synchronizáciu pohybu cvičencov, podieľali autori programu Silvia Ruščinová, Erika Brandtnerová a Martin Sák.

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia.
Foto
Ľubomír Souček

Okrem štátneho tajomníka MŠVVŠ SR pre šport Jána Krišandu či dvoch viceprezidentov Slovenského olympijského a športového výboru Danky Bartekovej (zároveň členky MOV) a Petra Korčoka návštevou poctil galavečer aj prezident Medzinárodnej gymnastickej federácie (FIG) a takisto člen MOV Morinari Watanabe z Japonska, ktorý si na Slovensko odskočil na niekoľko hodín cestou z návštevy Bangladéša pred pokračovaním do Venezuely...

Morinari Watanabe pri vstupe na koberec pre prostné zaujal tým, že si vyzul topánky – a ovplyvnil tým aj ďalších rečníkov... Vo svojom príhovore sa osobitne venoval osobnosti niekdajšej svetovej gymnastickej kráľovnej Věry Čáslavskej, ktorá ako mimoriadne úspešná reprezentantka bývalého Československa venovala dve zo svojich siedmich zlatých olympijských medailí Slovensku. „Obdivoval ju celý svet – nielen ako gymnastku, ale aj ako človeka. Spomínam na ňu s veľkým rešpektom a verím, že jej duch ovplyvnil aj celú slovenskú gymnastiku,“ uviedol prezident FIG.

Potom sa Watanabe obrátil aj na najúspešnejšiu slovenskú gymnastku 20. storočiu Mariannu Krajčírovú-Némethovú, sediacu v hľadisku. Ako Japonec pripomenul, že na OH 1964 v Tokiu bola aj ona v striebornom družstve ČSSR spolu s Čáslavskou (takisto ako potom aj na OH 1968 v Mexico City): „Ste naozajstnou inšpiráciou pre slovenskú gymnastiku,“ zložil poklonu Marike, ktorá 1. júna oslávila 75. narodeniny. A potom približne tisícke divákov adresoval slová viery, že 70. výročie SGF bude impulzom pre ďalší rozvoj slovenskej gymnastiky.

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia.
Foto
Ľubomír Souček

V mene mesta Poprad prehovoril viceprimátor Štefan Pčola – mimochodom, niekdajší majster sveta i Európy v cyklotriale. Vyzdvihol, že v Poprade sa v poslednom čase podarilo zmobilizovať celú športovú komunitu. Konštatoval, že tento galavečer dáva pomyselnú bodku za množstvom športových aktivít, ktoré sa odohrali v Poprade v rámci udelenia titulu Európske mesto športu, ktorým sa mesto aktuálne honosí. „Od piatku sa tu súťažilo a celú arénu zaplnili deti. To je to, sme chceli dokázať. Šport posúva naše mesto ďalej,“ povedal.

Prezidentka SGF Monika Šišková vyzdvihla, že veľkým úsilím množstva ľudí sa podarilo pripraviť pútavý galaprogram, v ktorom účinkovali výlučne športovci zo slovenských klubov – žiadni profesionálni artisti. Moderátor šouprogramu Stano Ščepán pripomenul, že Slovenská gymnastická federácia aktuálne združuje 5776 športovcov v 90 kluboch.

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia.
Foto
Ľubomír Souček

Samotný galaprogram trval poldruha hodiny a bez nadsádzky divákov strhol. Pôsobivá pohybová šou bola umocnená hrou rôznofarebných svetiel aj hudobným sprievodom, vrátane živého spevu a bubnovania.

Či to boli maličké detičky prezentujúce základné gymnastické cviky, alebo už výkonnejší adepti športovej gymnastiky z oboch pohlaví (časť zostavy na bradlách predviedla aj bronzová medailistka na tomto náradí z ME 2020 a v Poprade víťazka medzinárodných majstrovstiev SR vo viacboji Barbora Mokošová), väčšie i menšie moderné gymnastky, športoví akrobati, trampolinisti, vyznavačky športového aerobiku, mladí parkuristi, alebo dámy stredného a vyššieho veku venujúce sa gymnastike pre všetkých, všetci dostali veľký aplauz. Bola to gymnastická šou, akú sme na Slovensku doteraz nevideli!

paris
Ukazsa2024 Pankova

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV