Šport a olympizmus
Atény
3 min. čítania

Zomrel bývalý grécky kráľ Konštantín II., olympijský víťaz v jachtingu a čestný člen MOV

Podoba poštovej známky, ktorú na počesť zlatej olympijskej medaily korunného princa Konštantína na OH 1960 v Ríme vydala grécka pošta.

Vo veku 82 rokov po mozgovej príhode 10. januára v Aténach zomrel bývalý grécky kráľ Konštantín II. Na OH 1960 v Ríme sa ako korunný princ Konštantín v osádke lode Nirefs spolu s Odysseom Eskitzogluom a s Georgiosom Zaimisom stal olympijským víťazom v jachtárskej triede Dragon. Od roku 1963 bol celé desaťročia členom Medzinárodného olympijského výboru (MOV), následne sa stal čestným členom MOV.

Ako kráľ Konštantín II. v Grécku panoval v rokoch 1964 – 1967. Na trón nastúpil ako 24-ročný po smrti svojho otca kráľa Pavla. Po vojenskom prevrate v krajine v roku 1967 odišiel do exilu v Ríme. Neskôr celé desaťročia žil v Londýne. Kráľom zostal oficiálne až do roku 1974, keď referendum zrušilo grécku monarchiu.

Podľa informácie portálu Around the Rings bol Konštantín synovcom nedávno zosnulého princa Philipa, vojvodu z Edinburghu, a krstným rodičom následníka britského trónu princa Williama.

Ešte ako mladučký princ sa neskorší kráľ Konštantín II. intenzívne venoval karate, v ktorom získal čierny pás. Bol však všestranný športovec, aktívne sa venoval behaniu, plávaniu, jazde na koni aj squashu. Iba vo veku 15 rokov sa stal predsedom Helénskeho olympijského výboru, teda NOV Grécka. Neskôr presedlal k jachtingu, v ktorom sa mu trénersky venoval legendárny Dán Paul Bert Elvström, štvornásobný olympijský víťaz v rokoch 1948 – 1960.

Pred OH 1960 v Ríme bol korunný princ Konštantín jednou z hlavných postáv tradičného ceremoniálu zapálenia olympijského ohňa v antickej Olympii, keď odovzdal pochodeň prvému bežcovi štafety. Na otváracom ceremoniáli hier niesol grécku vlajku. V olympijských súťažiach v Neapolskom zálive si potom v triede Dragon vybojoval zlatú medailu - rovnako ako jeho tréner Elvström, súťažiaci sólovo v triede Finn.

Jachtingu zostal Konštantín verný po zvyšok svojho života. V roku 1994 ho zvolili za čestného prezidenta medzinárodnej jachtárskej federácie World Sailing. Zúčastňoval sa pravidelne na zasadnutiach Medzinárodného olympijského výboru a stal sa veľkým fanúšikom členky MOV na Slovensku Danky Bartekovej, ktorú dokonca aj povzbudzoval na jej tréningu počas spoločnej účasti na podujatí MOV.

Po dlhoročnom zákaze návštevy Grécka (v roku 1981 dostal na niekoľko hodín výnimku, aby sa mohol zúčastniť na pohrebe svojej matky) a vynútenom živote v exile sa v roku 2010 vrátil do Grécka, kde prežil posledných viac než dvanásť rokov svojho života.

Podujatia a športovci
Šport
Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV