Šport a olympizmus
Reportáž
Rozhovor
6 min. čítania

Dominika Cibulková po dvoch rokoch bez tenisu čelila výzve: Na Olympijskom festivale jej dali zabrať paratenisti

Jozef Pikula
Dominika Cibulková po dvoch rokoch bez tenisu čelila výzve.
Foto
SOŠV - Veronika Mihaliková

Pondelok patril na Olympijskom festivale v areáli x-bionic® sphere v Šamoríne tenisu. Návštevníci si mohli zahrať tenis a deti dokonca trénovať s bývalou svetovou štvorkou Dominikou Cibulkovou, ktorá prijala po dvoch rokoch bez rakety poriadnu výzvu.

So slovenskou jednotkou a dvojkou v paratenise sa predstavila v exhibičnej trojhre. „Je to obdivuhodné. Všetci paralympionici majú môj obdiv, pretože je nepredstaviteľné už len byť v takej situácii a ešte k tomu na sebe pracovať. Je to úžasné a veľmi im budem držať palce,“ uviedla Cibulková.

Paratenista Tomáš Masaryk priznal, že spolu s reprezentačným kolegom Marekom Gergelym bývalú svetovú štvorku dokonca šetrili. „Bolo to super. Bolo vidieť, že si to ide vyskúšať a užiť. Bolo to v laxnom tempe a keďže vieme, že už dlho nehrala, tak sme ju trochu šetrili. Základnou myšlienkou bolo ukázať ľuďom, že aj keď nezabehneme na 100 metrov pod 10 sekúnd a sme na vozíkoch, stále môžeme športovať a niečo aj dosiahnuť. Je to všetko prispôsobené na to, aby sme mohli fungovať aj s postihnutím,“ uviedol Masaryk.

Paratenista Tomáš Masaryk.
Paratenista Tomáš Masaryk.
Foto
SOŠV - Veronika Mihaliková

Počas tréningov sa na pripravených kurtoch zastavilo veľa detí. „Hodnotíme to veľmi pozitívne. Ukazujeme tenis mladším generáciám. Učíme ich základné tenisové údery, mali sme tu zatiaľ veľa detí a tešíme sa dobrej účasti,“ uviedol Miroslav Jantulík, reprezentačný tréner tenisu na vozíku.

Ideálny vek na začatie s tenisom je podľa neho päť rokov. „Vtedy deti získavajú pohybové a koordinačné základy. Slúžia na to akadémie ako Love4tennis Dominika Cibulková. Momentálne máme v akadémii 120 hráčov, polovicu tvoria deti a druhú polovicu dospelí,“ dodal Jantulík.

Cibulková využila príležitosť aj na tréningy s deťmi a propagáciu svojej tenisovej akadémie Love4tennis. V rozhovore prezradila aj to, ktorý šport by si okrem tenisu rada vyskúšala.

Dnes sa tu uskutočnila špeciálna trojhra, najbližšie k tomu je štvorhra, ktorá je založená na dobrej komunikácii. Zažili ste niekedy, že vám komunikácia s partnerom na kurte nevyšla?

Ja som štvorhru doslova nemala rada. Sústredila som sa najmä na dvojhru, štvorhru som nemala rada, pretože som sa bála lopty. Je to paradox, ale veľmi som sa bála rýchlej lopty na sieti. Ja som trpela, nebavilo ma to, bála som sa, že ma trafí a nebola som vo svojej koži. Hoci som vyhrala jeden titul na tráve v Hertogenboschi vo štvorhre, ktorý si vážim, veľa zápasov som vo štvorhre neodohrala, takže nejaké zážitky so zlou komunikáciou ani nemám.

Ako vnímate paratenis?

Najviac som ho vnímala na grandslamoch, keď som sa prebojovala do druhého týždňa. Keď som hrala štvrťfinále alebo semifinále, videla som ich trénovať a hrať, pretože im v polovici druhého týždňa začínal turnaj. Pozorovala som ich, ako hrajú a majú pre to naozaj veľký cit a celý život do toho veľa vkladajú. Je úžasné, že aj s takým hendikepom dokážu športovať na vysokej úrovni.

Dominika Cibulková sa v špeciálnej trojhre postavila proti paratenistom Tomášovi Masarykovi a Marekovi Gergelymu
Dominika Cibulková sa v špeciálnej trojhre postavila proti paratenistom Tomášovi Masarykovi a Marekovi Gergelymu
Foto
SOŠV - Veronika Mihaliková

Novak Djokovič pred štyrmi rokmi na exhibícii prijal výzvu, sadol si na invalidný vozík a zahral si proti paratenistovi. Vedeli by ste predstaviť, že by ste prijali podobnú výzvu?

Asi áno, aj keď na to musí človek nabrať veľa odvahy. Predtým, než by som si zahrala pred ľuďmi, by som si to určite skúsila sama. Aspoň by som si párkrát ťukla, pretože si ani len neviem predstaviť, aký je tam náprah a ako paratenisti zvládajú ešte aj točiť kolesami, takže to musí byť naozaj veľmi ťažké. Majú môj obdiv.

Ako vznikla myšlienka tenisovej akadémie Dominiky Cibulkovej?

Tenisová akadémia už fungovala a oslovila ma, či by som do toho nechcela vstúpiť a venovať sa tomu. Plánovala som koniec kariéry a, samozrejme, v čom pokračovať, ak nie v tenise. Je to môj život a myslím si, že určite mám čo odovzdať. Veľmi rada som sa s nimi spojila. Akadémiu som poznala, pretože som v nej trénovala. Teraz pracujeme na jej rozvoji, zveľaďujeme ju a verím, že každý, kto ju navštívi, bude spokojný.

Akadémia vychováva mladých tenistov a budúce nádeje. Ako sa zmenil tenis od čias, keď ste začínali?

Niektoré deti prídu a rodičia povedia, že by chceli, aby ich dieťa malo tenis iba popri škole. A iní zase prídu s tým, že moje dieťa chce byť profesionálnym tenistom a všetko tomu podriadime. V našej akadémii máme aj komerčných tenistov, aj takých, z ktorých veríme, že sa stanú budúci šampióni. Tomu sa prispôsobuje aj celý tréning. Inak sa však toho veľa v tenise nezmenilo. Rýchlosťou áno, ale technikou nie. Je to o odovzdávaní skúseností a dobrej techniky.

Akadémia Love4tennis Dominika Cibulková vychováva mladých tenistov a budúce nádeje
Akadémia Love4tennis Dominika Cibulková vychováva mladých tenistov a budúce nádeje
Foto
SOŠV - Veronika Mihaliková

Ako hodnotíte myšlienku Olympijského festivalu?

Je to fantastické a až neuveriteľné, že až teraz je to prvý Olympijský festival na Slovensku. Na jednej strane je škoda, že až teraz, ale na druhej strane je super, že sa konečne toto podujatie uskutočňuje. Byť jednou z ambasádoriek bolo pre mňa veľkou cťou a bola som rada, že som svoje meno mohla využiť na propagáciu takéhoto krásneho festivalu.

Keby ste si mohli vybrať ktorýkoľvek z olympijských športov okrem tenisu, ktorý by ste chceli vyskúšať?

To je náročné povedať, veľmi ma v televízii baví atletika, gymnastika či vzpieranie. Ale teraz ste ma zaskočili. Ja za každým športom vidím tú obrovskú drinu, ktorej som mala v živote tak veľa, že si ani momentálne neviem predstaviť, čo by to malo byť. Najviac sa mi však asi páči gymnastika.

Aké sú ďalšie méty v živote Dominiky Cibulkovej?

Momentálne sa naplno venujem svojmu synovi Jakubkovi, ktorý má jeden rok a vyžaduje si veľa pozornosti. Venujem sa svojej akadémii, pred pár týždňami som si otvorila obchod s detským oblečením, takže mám reklamné povinnost. Teraz som tu na Olympijskom festivale. Stále sa niečo deje a ja sa snažím svoj čas využiť rozumne, aby som ho venovala hlavne svojmu synovi, rodine a potom ostatným záležitostiam.

Na snímke Dominika Cibulková so synom Jakubkom.
Na snímke Dominika Cibulková so synom Jakubkom.
Foto
SOŠV - Veronika Mihaliková

Slovenský olympijský a športový výbor prináša olympijské hry na Slovensko aj vďaka svojim partnerom, a to exkluzívnemu partnerovi TIPOS, generálnym partnerom 4F a Toyota, hlavným partnerom BILLA, SPP, CZ Slovakia, Allianz, Zlatý Bažant 0,0%, partnerom Matador, STRABAG.

Podujatia a športovci
Šport
Tagy
paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV