Športové aktuality
4 min. čítania

Karatistku Vlasákovú nakoplo striebro z MS: Emócie zo stupňa víťazov mám v sebe dodnes

Profile picture for user Krsko
Stanislav
Krško
Členka Juniorského olympijského tímu - karatistka Adela Vlasáková.
Foto
Daniel Stehlík - Program športovej žurnalistiky

V roku 2019 získala karatistka Adela Vlasáková striebro na svetovom šampionáte v kategórii kadetiek. Emócie zo zisku medaily má vicemajsterka sveta v sebe dodnes. Aj to motivuje členku Juniorského olympijského tímu usilovne trénovať a pripravovať sa na prechod k seniorkám.

Karate sa začala venovať už keď mala štyri roky. Priviedol ju k tomu jej otec. „Odjakživa som sa chcela venovať bojovému športu, napĺňa to moje ambície a robí ma to šťastnou. Rodičia ma v tom odmalička podporujú,“ hovorí mladá športovkyňa.

Vybrala si kumite

Spočiatku sa venovala disciplínam kata aj kumite. Nakoniec zostala len pri druhej menovanej. „Kumite je športový zápas medzi dvoma súperkami. Zápas trvá dve minúty, bodujú sa techniky rukami, nohami, na brucho a na hlavu. Kto má po dvoch minútach viac bodov, vyhráva. Samozrejme, rátajú sa aj napomenutia za príliš silný úder alebo vystúpenie z tatami. Ak má súťažiaci viac ako tri napomenutia, automaticky prehral zápas,“ vysvetľuje pravidlá zápasov členka Juniorského olympijského tímu 2021.

„Veľmi sa z toho teším. Je to pre mňa veľká pocta. Som hrdá na to, že vám môžem nosiť výsledky a ďakujem za úžasnú podporu. Verím, že ešte nejaké výsledky prinesiem.“ – Adela Vlasáková o členstve v Juniorskom olympijskom tíme

Tréning sa začína poriadnou rozcvičkou

Trénuje v Karate klub Ekonóm v Trenčíne. Jej bežný tréning začína poriadnou rozcvičkou. „Potom začínam zľahka zápasiť s mojimi sparing partnerkami Ingrid Suchánkovou a Luciou Mrázovou. Väčšinou zápasíme a na konci tréningu si dáme zopár techník, no a na záver klasický strečing,“ hovorí zverenkyňa Miroslava Ďuďáka. „Veľká vďaka patrí môjmu trénerovi, ktorý ma pripravuje na každú súťaž. Má úžasnú a funkčnú techniku, na súťažiach to funguje, je to jeden z najlepších trénerov a verím, že to s ním dotiahnem ďaleko,“ odkazuje Vlasáková.

Tréning začína vždy poriadnou rozcvičkou.
Tréning začína vždy poriadnou rozcvičkou.
Foto
Daniel Stehlík - Program športovej žurnalistiky

Emócie zo striebra má v sebe dodnes

Jej doteraz najvýraznejší úspech je strieborná medaila na svetovom šampionáte 2019 v Čile v kategórii kadetky. „Bola to pre mňa veľká česť stáť na stupni víťazov a reprezentovať Slovensko. Tieto emócie mám v sebe dodnes. Samozrejme, že ma to povzbudilo a posunulo k ďalším dobrým výkonom. Som veľmi hrdá aj na moje zlaté medaily zo Svetových pohárov v rámci Youth League,“ hovorí.

Prechod medzi seniorky bude náročný

V najbližšej dobe ju čakajú nominačné turnaje na ME, ktoré sa budú konať vo februári v Prahe, podujatie Budapest Open či Svetový pohár v Istanbule a v Benátkach. „Mojím cieľom je presadiť sa na každej súťaži tým najlepším umiestnením,“ vraví juniorská reprezentantka. Aj ju onedlho čaká náročný prechod medzi dospelých. „Ešte som v seniorskej kategórii nezápasila, pretože to nie je vekovo povolené, ale pripravujem sa na to súťažením v kategórii U21. Určite bude veľmi ťažké presadiť sa medzi najväčšou špičkou v karate,“ myslí si Adela.

Adela zbiera skúsenosti v kategórii do 21 rokov.
Adela zbiera skúsenosti v kategórii do 21 rokov.
Foto
Daniel Stehlík - Program športovej žurnalistiky

Dúfa v olympijský sen aj väčšiu podporu pre karate

Jej snom je reprezentovať krajinu pod piatimi kruhmi, no uvedomuje si, že pozícia karate medzi olympijskými športami nie je zaručená. V Tokiu malo svoju premiéru, no v Paríži 2024 bude chýbať. Otázne je, či sa do programu vráti na OH 2028 v Los Angeles. „Karate je populárny a masový šport, aj keď je v tieni iných športov, ako napríklad futbal, hokej, volejbal, basketbal a hádzaná. V iných krajinách je však karate oveľa viac dotované. Myslím si, že by štát tento šport mohol začať viac podporovať,“ dodáva na záver.

Juniorský olympijský tím

Slovenský olympijský a športový výbor  a Nadácia SOŠV zostavuje z 20 výsledkovo medzinárodne najúspešnejších mládežníckych športovcov za uplynulých 12 mesiacov Juniorský olympijský tím, ktorý podporí na tento rok sumou celkovo 48 000 eur. Cieľom programu je podporovať mladých športovcov v dorasteneckom či juniorskom veku v rozvoji ich športovej kariéry a utvoriť im na to vhodné podmienky.

Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV