Športové aktuality
7 min. čítania

Mária a Ivana Kuriačkové: Matka s dcérou, ktoré uchvátil triatlon

Profile picture for user Krsko
Stanislav
Krško
Majsterka SR v olympijskom triatlone 2018 v Žiline Ivana Kuriačková v cieli spoločne s matkou Máriou.
Foto
Jozef Jurášek (STÚ)

Jedna s triatlonom iba začínala, tá druhá v ňom patrila medzi legendy. V roku 2008 sa na štarte pretekov v Martine stretli Mária a Ivana Kuriačkové. Matka s dcérou. V tej dobe ešte ani nie 15-ročná Ivana vyplávala s veľkým náskokom. Jej matka ju napriek dlhoročným skúsenostiam dobehla až na konci 10 kilometrovej bežeckej trate, kúsok pred cieľom. Diváci boli na strane mladej pretekárky a Márii kričali, aby ju nechala vyhrať. Už vtedy však vedela, že nechce nič zadarmo, a preto ju obehla a finišovala pred ňou.

Pri príležitosti Medzinárodného dňa matiek vám prinášame úspešné športové príbehy, v ktorých hlavnú úlohu hrajú matky – športovkyne a ich nemenej úspešné dcéry. 

Mária Kuriačková začínala s triatlonom na počiatku 80. rokov minulého storočia, ešte pod dievčenským menom Töröková. Ako študentka začala s gymnastikou, prešla si aj hádzanou a nakoniec zakotvila pri atletike. Behala 800 m, 1500 m, 3000 m a postupne sa vzdialenosti predlžovali. Stala sa majsterkou Slovenska v behu na 10 km na dráhe a v cestnom behu na 20 km. Na košickom maratóne v roku 1997 získala striebro v ženskej elitnej kategórii.

Prvý bicykel si musela požičať

Nakoniec ju uchvátil triatlon. Počas prázdnin u starých rodičov v Santovke sa naučila plávať. Všade sa dopravovala na bicykli a veľmi si priala mať cestný pretekársky bicykel. Rodičia jej však taký nedovolili, lebo „ten bol iba pre chlapcov“. Na prvé preteky si ho musela požičať od bratranca. „V Kozárovciach organizovali na začiatku 80. rokov triatlon pod hlavičkou miestneho Zväzarmu. Večer sme plávali v rybníku 1 km, prespali sme v školskej telocvični  a ráno pokračovali preteky v triatlone druhou disciplínou, cyklistikou na 100 km a následne behom na 10km,“ spomína pretekárka. Nakoniec aj jej rodičia videli, že to so športom myslí vážne a postupom času jej finančne prispievali.

Triatlon bol v Československu dlho pomerne neznámym športom. Na preteky sa cestovalo najmä do zahraničia. „Pred rokom 1988 , keď vznikol  Slovenský triatlonový zväz, sme pretekali v okolitých krajinách, kde mal triatlon už zázemie. V Maďarsku som hosťovala v triatlonovom klube Balassagyarmat  a pretekala sa v sérii maďarského pohára,“ hovorí prvá majsterka Slovenska v triatlone. Prvýkrát sa stala aj majsterkou SR v pretekoch „Ironman” (3,8 km plávanie, 180 km cyklistika a 42,150 km beh). Na majstrovstvách sveta v duatlone  v belgickom Geeli obsadila 9.miesto a v sérii svetového pohára skončila druhá.

Mária Kuriačková v roku 1997 beží do cieľa pre titul majsterky SR olympijskom triatlone v Starej Turej. V cieli ju víta dcéra Ivana, ktorá mala vtedy 3 roky.
Mária Kuriačková v roku 1997 beží do cieľa pre titul majsterky SR olympijskom triatlone v Starej Turej. V cieli ju víta dcéra Ivana, ktorá mala vtedy 3 roky.
Foto
Jozef Jurášek (STÚ)

V jeden víkend zvládla dva triatlony

Najviac jej však utkvel v pamäti víkend, počas ktorého vyhrala majstrovstvá Rakúska v olympijskom triatlone aj preteky Európskeho pohára v strednom triatlone v Linzi „Nezabudnem, keď som ráno pred pretekmi varila dvojročnej dcérke kakavko na plynovej  bombe, po krátkom spánku v dvojmiestnom stane. Spala medzi nami  s roztiahnutými  pažami ako kríž. Môj manžel mi pripravoval  bicykel. Neoprén mi z predošlého dňa nestihol vyschnúť, natiahla som si ho studený, nepríjemný a utekala na štart. Po odštartovaní však opadli všetky stresy a starosti,“ hovorí Mária.

Dcéru viedla k športu odmala

Svoju dcéru k športu viedla pochopiteľne už od útleho detstva. „Jej začiatky plávania boli vo vani. Ako štvorročná preplávala 25 metrový bazén kraulom. Bola výborná plavkyňa,“ dodáva.

„Nemám pocit, že som nemala na výber a triatlonu sa venujem iba preto, že som vyrastala v triatlonovom prostredí. Ako dieťa som si vyskúšala aj iné športy, no pri žiadnom som nevydržala tak dlho ako pri triatlone. Hlavne som plávala, občas som si bola zabehať a mama vždy vymyslela nejaké cyklistické výlety na zmrzlinu. Keď som bola staršia, chodievali sme v lete každý víkend na preteky, čo ma tiež bavilo a baví doteraz,“ dopĺňa ju Ivana, dvojnásobná triatlonová majsterka Slovenska.

Ivana a Mária Kuriačkové počas spoločného tréningu.
Ivana a Mária Kuriačkové počas spoločného tréningu.
Foto
Archív Mária Kuriačková.

V Leviciach vedie školu plávania aj športový klub

Aj po konci úspešnej kariéry ostala Mária Kuriačková pri športe. Deväť rokov pôsobila vo funkcii reprezentačnej trénerky Slovenskej triatlonovej únie a súčasne prednášala a viedla výuku triatlonu pre budúcich trénerov na Fakulte telesnej výchovy a športu v Bratislave.

Dnes vychováva mladé športové talenty. V Leviciach vedie vlastnú školu plávania. V prvom rade učí deti plávať, no tie talentovanejšie pod jej vedením pokračujú v klube ŠK Atóm Levice. „V tomto klube sa venujú deti triatlonu, plávaniu, atletike. Majú veľký záujem športovať. Detí je tu veľa, mnoho rodičov sa postupne pridáva, športujeme spoločne, pomáhajú v logistike a takto to dobre funguje. Ako v jednej veľkej  športovej rodine,“ vysvetľuje stále aktívna trénerka, ktorá chodí behávať do prírody, nepohrdne ani horským či cestným bicyklom.          

V šľapajach matky aj po športovej kariére    

Jej dcéra by po kariére chcela ísť taktiež trénerskou cestou. Vďaka triatlonu precestovala mnoho krajín a spoznala ľudí z rôznych kútov sveta. Cestovanie ju priviedlo aj k štúdiu jazykov. Ovláda plynule štyri svetové jazyky, ktoré aj študovala a získala magisterský titul na univerzite v Luxembursku. V tejto dobe študuje trénerstvo vo francúzskom Nice. „Štúdium ma veľmi baví pretože mi ako pretekárovi pomáha pochopiť konkrétne ciele, úlohy a podstatu tréningového procesu. Ako vrcholového športovca ma zaujímajú témy z oblasti trénerstva a zvyšovania výkonnosti a stále sa snažím vedomostne zdokonaľovať. V budúcnosti by som určite chcela svoje poznatky a skúsenosti podať ďalšej generácii triatlonistov a plavcov.“

Už sa nevie dočkať štartu sezóny

Ivana je však stále aktívnou pretekárkou. Po dlhšej pauze sa opäť teší na štart sezóny. „Už dlhšiu dobu sme nemali žiadne preteky, a preto som sa mohla kvalitne pripravovať. Sezónu odštartujem už o týždeň na Európskom pohári v triatlone v talianskom Caorle a o dva týždne na to ma čakajú aj ďalšie európske poháre v poľskom Olsztyne a ukrajinskom Dnipre. Na programe mám aj majstrovstvá Európy a majstrovstvá sveta,“ vymenúva slovenská reprezentantka.

Cenné rady a skúsenosti stále dostáva aj od svojej matky.Myslím si, že moja mama je výborná trénerka, čo dokazujú viacerí šikovní triatlonisti, ktorí pod ňou vyrástli alebo ešte vyrastajú. Ja sa s ňou tiež stále radím, veď ona ma pozná najlepšie a vždy mi vie dobre poradiť,“ dodáva na záver.

Komisia pre ženy a šport

Cieľom komisie SOŠV ženy a šport je zabezpečovať osvetu a sprístupňovať športovej verejnosti dokumenty z MOV a iných inštitúcií zaoberajúcich sa problematikou rodovej rovnosti a prispievať tak k tomu, aby ženy aj muži v športe mali rovnaké príležitosti zapojenia sa do športového a riadiaceho života vo všetkých úrovniach a smeroch. Prispievať k zabezpečeniu základného práva športovcov, ktorým je bezpečné prostredie, v ktorom šport vykonávajú.

Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV