Športové aktuality
4 min. čítania

Napriek strachu z výšok vyliezla na mostík big air a bojovala o veľké finále

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Klaudia Medlová počas kvalifikácie big air v Pekingu.
Foto
TASR/JAROSLAV NOVÁK

Bojí sa výšok, napriek tomu sa postavila na 60-metrovú vežu mostíka pre big air. Neodradilo ju ani bolestivé koleno, v ktorom mala po páde v tréningu pred slopestylom natiahnuté väzy. Klaudia Medlová zabojovala a ak by ustála posledný skok, mohla zajtra skákať aj veľké finále big air snoubordistiek.

Po prvom skoku figurovala na 10. priečke, po druhom na dvanástej. Vedela, že tretí musí zvládnuť, ak chce pomýšľať na finále. Trik Backside-Double-Rodeo-Weddle vo vzduchu zvládla, pri dopade však neudržala rovnováhu a takmer spadla na brucho. Vďaka práci rúk sa tak nestalo, ale hrabnutie do snehu ju stálo cenné body a aj postup medzi dvanástku najlepších. Napokon skončila 16. priečke.

„Nie sú to ideálne pocity. Škoda, že sa mi nepodarilo ustáť posledný skok. Ak by som ho zvládla, som vo finále. Mrzí ma to, ale aj taký je šport,“ vysvetľovala Klaudia Medlová.

Mohla zmeniť taktiku

Každý z troch pokusov bol iný, nechcela sa opakovať. S prvým bola spokojná, ale v ďalších dvoch chcela viac. Jej súperky po nevydarenom skoku sa rozhodli ho ísť ešte raz, keďže verili, že získajú dostatočný počet bodov. Počítali sa len dva najlepšie skoky.

„Možno som mohla zvoliť inú taktiku a dvakrát sa pokúsiť o ten náročnejší trik. Takto som mala len jeden pokus a nevyšiel.“

Zaujímavosťou je, že hlásateľ ju predstavoval ako veteránku. V 28 rokoch bola jedna z najstarších v štartovom poli.

Sneženie snoubordistkám pomohlo

Čínski organizátori pripravili pre snoubordistov a akrobatických lyžiarov pre disciplínu big air zaujímavé športovisko v priestoroch bývalej oceliarne. Panorámu mostíka dotvárali staré továrenské komíny a montážne haly. Po olympijských hrách sa niekdajšia najväčšia oceliareň v Pekingu pretransformuje na športový park zimných športov. K dispozícii budú priestory na tréning akrobatických disciplín na snehu i ľadové plochy.

Napriek zaujímavým výhľadom sa 28-ročná snoubordistka sústredila len na preteky a okolie zo štartovacej rampy nevnímala. „Ja sa bojím výšok. Nemám rád pohľady z výšok,“ prekvapila v mixzóne. A toto vyjadrenie vysvetlila: „Radšej sa hore nepozerám pod nohy, sledujem len mostík pred sebou.“

Snoubordistkám pomohlo, že deň pred kvalifikáciou snežilo. Všetky si pochvaľovali mostík pre big air. Skoková hrana bola podľa pretekárok perfektná, ale nájazd i dopad boli pôvodne zľadovatelé. „Aj sme dúfali, že by mohlo snežiť. Na tréningoch to bolo ľadové klzisko. Našťastie na kvalifikáciu bol už dopad mäkkší. Celkovo sú podmienky na tomto mostíku skvelé.“

Boj s časom

Medlovej štart v big air bol dlho otázny. V sobotu 5. februára sa zranila krátko pred začiatkom slopestylu. V prvom momente si myslela, že si potrhala väzy v kolene a chcela hneď ísť domov. Vyšetrenia ukázali, že ich má iba natiahnuté. Začal sa boj s časom o ďalšiu olympijskú súťaž.

„Každý deň sme s kolenom pracovali, trikrát do dňa som absolvovala laser, aby sa hojenie urýchlilo. Nohu som mala zatejpovanú, zobrala som si aj lieky proti bolesti. Na mostíku je to vždy adrenalín, tak som bolesť ani nevnímala. Horšie to bude teraz, keď si oddýchnem,“ prezradila rodáčka z Liptovského Mikuláša.

Nad účasťou v súťaži big air váhala do poslednej možnej chvíle. Na tréningoch sa rozhodla, že si pripíše ďalší olympijský štart.

Doma ju čaká ďalšia magnetická rezonancia a po nej sa rozhodne, či bude pokračovať v sezóne. Najradšej by bola, ak by mohla pokračovať v ďalších pretekoch.

Počas ZOH v Pekingu toho veľa popri rekonvalescencii kolena nestihla. V nedeľu však bola v hľadisku Národného krytého štadióna a podporovala hokejistov v ich súboji s Lotyšskom. V utorok pred odletom si chce pozrieť ako diváčka ešte finále svojej disciplíny. „Hokejisti mi sľúbili, že ma podporia v kvalifikácii, ale tréningové povinnosti im to neumožnili. Viacerých z nich som poznala ešte z Pjongčangu,“ dodala Klaudia Medlová.

Podujatia a športovci
Šport
paris

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV