Športové aktuality
Blog
3 min. čítania

Ni chao z Pekingu: Oceliareň sa zmenila na unikátne športovisko

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Foto
TASR/AP

Chladiace veže bývalej oceliarne a pod nimi športovisko pre divácky atraktívnu disciplínu. Aj to je jeden z hlavných obrazov pekinských zimných olympijských hier. Z hlavného tlačového centra sa autobusom prevezieme asi hodinu širokými bulvármi čínskej metropoly, aby sme prišli do komplexu pre disciplínu snoubordingu a akrobatického lyžovania big air.

Areál Šou-kang je jednou z hlavných atrakcií zimných olympijských hier 2022. Označujú ho už teraz za novodobú ikonu Pekingu. O zopár týždňov sa premení na rekreačnú oblasť, centrum zimných športov a zábavný park pre verejnosť.

Neprekvapuje, že po príchode pod mostík v Šou-kangu nás víta hlasná hudba. K snoubordingu jednoducho patrí. Rovnako aj uvoľnená nálada. Všetci sa bavia, oslavujú šport. Pretekárky vrátane Klaudie Medlovej sa jedna po druhej spúšťajú po unikátnom športovisku a predvádzajú dych berúce prvky.

V tlačovom centre nám čínski dobrovoľníci hrdo rozprávajú o premene oceliarskeho komplexu na športoviská a rôzne iné budovy.

Vo výklade často zaznieva slovíčko trvalá udržateľnosť. V rámci koncepcie Medzinárodného olympijského výboru o trvalej udržateľnosti sa čínski usporiadatelia rozhodli zrevitalizovať nevyužívané továrenské priestory. V severnej časti priemyselného parku im dominuje skokanský mostík pre big air.

Bývalé oceliarne Šou-kang prerušili prevádzku pre obavy zo znečisťovania ovzdušia pred olympijskými hrami 2008. Definitívne ich zatvorili v roku 2011 a následne sa hľadalo ďalšie využitie priestoru. V roku 2018 sa začalo s výstavbou mostíka, ktorý dokončili 1. novembra 2019. Športovisko má trvalý charakter a využívať sa bude po skončení ZOH na rôzne športové podujatia a ako tréningová základňa. Je prvým stálym miestom pred disciplínu big air vo svete.

Preteky big air sa vzhľadom na svoju atraktivitu konajú v intravilánoch miest. Organizátori prinesú kilometre oceľových konštrukcií a zmontujú z nich nájazdový mostík. Po skončení pretekov všetko rozoberú a prevezú na iné miesto. Stále športovisko pre túto disciplínu však až doteraz neexistovalo.

Pekinský skokanský mostík sa skladá z troch častí – dráhy, rozhodcovskej veže a tribúny. Dráha je dlhá 164 metrov, široká 34 metrov a najvyšší bod je 60 metrov nad zemou. Mostík má symbolický dizajn. Jeho tvorcovia sa inšpirovali obrazmi lietajúcich ženských polobohov – apsár, zobrazených na starovekých freskách v jaskyniach Muo-kao v okolí Tun-chuangu. Apsary sa prekladajú ako lietajúce v oblakoch, čo približne zodpovedá aj disciplíne big-air. Mostík aj preto z diaľky vyzerá ako obrovská stuha apsár.

Peking môže byť v rámci premeny industriálnych parkov v prípade Šou-kangu vzorom pre celý svet. Ktovie, možno sa tak raz zmenia priestory známych košických oceliarní a vyrastie tam nová Klaudia Medlová.

Podujatia a športovci
paris

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV